Urineren is een handeling waarbij veel factoren komen kijken, zoals onder andere: psychische (sommige mannen hebben moeite te urineren waar anderen bij zijn), lichamelijke (door artrose is het moeilijk te gaan zitten en vooral weer overeind te komen), en gewenning aan de houding die men altijd aanneemt bij het plassen.
Om te beginnen is het eigenlijk niet duidelijk wat een natuurlijke plashouding is. In Noord-West Europa plast het grootste deel van de mannen staand, maar in het (Midden) Oosten is het eerder gebruikelijk om al zittend te plassen. Mogelijk komt dit omdat de Islam duidelijke regels geeft over de houding bij het plassen.
Staand plassen is minder hygiënisch dan zittend plassen, omdat de plasstraal een langere afstand aflegt voordat hij in de WC-pot of op de grond terecht komt waardoor er meer gespetter optreedt. De kans op bevuilen van de kleding door urine is hierdoor vergroot - en, omdat het verboden is religieuze handelingen uit te voeren met door urine bevuilde kleding, is staand plassen verboden en moet men zittend of hurkend plassen. Bovendien zijn de geslachtsdelen dan ook meer bedekt.
Plassen en hygiëne
Het hygiënische aspect is overigens ook in onze samenleving van belang. In openbare toiletten en toiletten op scholen zijn de toiletten vaak vies, waardoor met name meisjes en vrouwen boven het toilet hangen om een plas te doen, waarvan bewezen is, dat het een verkeerde plashouding is. Zeker op basisscholen zijn de vieze toiletten een oorzaak van dit verkeerd plasgedrag, waardoor incontinentie klachten optreden of worden versterkt.
Wanneer je moeite hebt om op een ‘vreemd’ toilet te gaan zitten, maak dit dan schoon met bijvoorbeeld een vochtig/desinfecterend doekje. Ga daarna goed op de toiletbril zitten: de billen moeten goed contact maken met de
toiletbril. Het is niet de bedoeling, dat je op het puntje gaat zitten of er boven gaat hangen.
Hoewel boven het openbare toilet hangen hygiënischer lijkt, benadrukken artsen dat je hier geen infectieziekten kunt oplopen. “Dokterspraktijken en de spoedeisende hulp worden niet overstelpt met mensen die een geïrriteerde vagina hebben of een serieuze infectie overhielden aan hun genitaliën door een openbaar toilet”, aldus infectieziektespecialist en hoogleraar William Schaffner.
Wanneer je boven de wc-bril gaat hangen, sta je in principe in een squat-positie. Je spant je bekken aan, terwijl je tegelijkertijd jouw blaas probeert te ontspannen. Dit lijkt misschien onschuldig, maar als je dit te vaak doet, kan het tot problemen lijken. Zo kan het ervoor zorgen dat je jouw blaas niet meer volledig kunt legen of niet meer aanvoelt wanneer je moet plassen. Ook kan het tot incontinentie leiden.
Bijna 80 procent van de vrouwen hangt wel eens boven de wc om contact met de wc-bril te vermijden. En dat terwijl hangend plassen ziekmakend is. Dat bleek uit onderzoek van het tijdschrift gezondNU, waarvan hier de link.
Word je dus ziek van een vieze wc?
Theoretisch is dit bijna onmogelijk. Zelfs van het meest vieze toilet loop je niet snel een besmettelijke ziekte op. Ten eerste kan een virus niet lang overleven op een wc-bril. Bovendien moet een virus dat aan de wc-bril kleeft ook jouw lichaam binnendringen. En dit kan alleen via oraal contact (via de mond) of via bloedcontact. Alleen met een wondje aan jouw billen is het in theorie mogelijk een virusinfectie op te lopen vanwege een vieze bril.
Bovendien is hangen slecht, want het is niet goed voor de bekkenbodem. En die bekkenbodem is toch al niet het sterkste punt bij veel vrouwen. Heel soms hangend plassen of poepen, mag. Maar vaak, of zelfs dagelijks, is niet gezond. Door te hangen kun je de bekkenbodem niet helemaal ontspannen. Daardoor plas je de blaas niet goed leeg en dat kan blaasontstekingen veroorzaken, incontinentie en zelfs een verzakking. Door de blaasontsteking krijg je pijn, ga je knijpen en kun je nóg moeilijker de blaas leegplassen. Dat knijpen kan op die manier zelfs een gewoonte worden waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Nogmaals: die enkele keer als het écht niet anders kan, is het niet erg als je boven de toilet hangt. Maar, zoals je net hebt gelezen zijn die wc-brillen echt zo slecht nog niet.
Sommigen bedekken de toiletbril met een laagje toiletpapier. Helaas is dat niet de beste oplossing. Volgens onderzoek van het tijdschrift 'The Sun' bevatten die juist meer bacteriën dan de toiletbril zelf! Waar de gladde bril speciaal ontworpen is om bacteriën af te stoten kunnen ze zich in het ruwe oppervlak van toiletpapier lekker nestelen.
Toch nog écht bang voor een vreemde bril? Neem een flesje alcohol mee en een doekje. Wie even poetst, kan gewoon gaan zitten.
Iedereen is huiverig voor de bril, maar waar je echt voor moeten vrezen zijn de klinken, kranen, handdoeken en prullenbakken. Alles wat je met je handen aanraakt, is een risico. Want, met die handen stop je na de toiletgang weer voedingswaren in je mond. Handenwassen is dus effectiever dan hangen boven de pot.
Het moge duidelijk zijn: op de bril zitten, is een betere keuze. En, voor wie het zich afvroeg: als je buiten op je hurken zit om te gaan plassen, geldt bovenstaand verhaal niet. In dat geval kan jouw bekkenbodem zich namelijk wél ontspannen.
Preventief
Tegenover te laat naar de wc gaan, staat te vroeg gaan. Nog even snel naar het toilet voordat je in de auto stapt, bijvoorbeeld. Zo probeer je te voorkomen dat je onderweg naar de wc moet. Je blaas is het alleen niet eens met dat plan. Als je naar het toilet gaat vóórdat je lichaam aangeeft te moeten, gaat de blaas op den duur wennen aan het niet volledig vullen. Zo krijg je steeds eerder het gevoel dat je moet plassen, terwijl de blaas niet eens vol is. Niet helemaal de bedoeling.
Onderzoek naar plashoudingen bij mannen
Door middel van een urodynamisch onderzoek kan de werking van de blaas gemeten worden bij verschillende plashoudingen. Bij een urodynamisch onderzoek worden de kracht van de plasstraal (de flow), de hoeveelheid uitgeplaste urine, de hoeveelheid urine die in de blaas achter blijft na het plassen (residu na mictie) en de druk in de blaas tijdens het plassen gemeten. De druk in de blaas zegt iets over de kracht van de blaasspier.
In het reeds genoemde overzichtsartikel werden een aantal onderzoeken, die op wetenschappelijk verantwoorde wijze waren verricht met elkaar vergeleken. Uit deze onderzoeken bleek dat er geen verschil aan te geven was tussen de blaasfunctie bij een zittende of staande plashouding. Het ging hier wel om gezonde mannen zonder plasklachten.
Maar, als er wel degelijk plasklachten zijn...
Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan wanneer men blijft staan en duurt het urineren over het algemeen langer. Hierdoor kan de blaas zich beter legen. Uit urodynamisch onderzoek gedaan bij mannen met plasklachten blijkt dat de straal wat krachtiger is en dat de blaas beter geleegd wordt als men zittend plast. De verschillen zijn echter klein.
Samenvattend kunnen we zeggen dat zittend plassen iets beter lijkt te zijn dan staand plassen bij mannen met plasklachten. Dit is ook door betrouwbaar onderzoek bevestigd. De verschillen zijn echter klein en metingen zijn in het ziekenhuis verricht en niet in de dagelijkse situatie wat de uitkomsten kan beïnvloeden.
Daarenboven heeft zittend plassen voor mannen voor- en nadelen, zo blijkt. Bij zittend plassen kan er een buiging in de plasbuis ontstaan, waardoor niet alle urine wordt geloosd. Of dat een groot nadeel hoeft te zijn, is medisch gezien nog niet met 100% zekerheid opgelost. Uiteindelijk kan iedereen die al het bovenstaande heeft gelezen voor zichzelf uitmaken wat de beste manier is om te plassen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!
En, dan hebben we nog een 500-tal sterk afgeprijsde boeken!