Die goede oude tijd! Wie herinnert zich nog de Franse wc's? Je weet wel: die toiletten waarover je gebukt moest mikken als je je moest ontlasten - met een broek, die over je knieën hing. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vond je in dat obscuur vertrek geen rol toiletpapier aan de zijmuur; maar, aan een haak hing stukgeknipt krantenpapier. Als je veel geluk had, bedoel ik. Je kon dus letterlijk en figuurlijk stukjes krant op het toilet lezen, zolang je je evenwicht maar niet verloor.
Van tijd tot tijd vond je aan de weerszijden, of aan één van de weerszijden, een stang waaraan je je kon vastklampen. Soms was die ook een beetje door jouw voorgangers besmeurd. Anderzijds was één van die stangen ook meer dan voldoende, want met de andere hand moest je er altijd voor zorgen dat jouw onderbroek/slipje én broek, of rok, niet in de vuurlinie terecht kwamen. En mannen gebruikten die ene stang toch niet: één hand ontfermde zich over de broeken, de andere richtte de plasser in de goede richting. Om die reden was je hoofd ook altijd naar beneden gericht teneinde het spektakel met sperwerogen te blijven overschouwen. Wat die stangen betreft: over hygiëne en overdraagbare bacteriën was toen nog geen sprake.
Uiteindelijk moest je ook het hokje verlaten, natuurlijk. Op die éne deurkruk wriemelden méér bacteriën dan op een eetbordje, waarop 10 jaar lang verzamelde tongschrapingen van de meest bedrijvige prostituee waren samengebracht. Maar, wat misschien erger is ...
Als de huidige onderzoekers gelijk hebben, dan waren er toen in Europa heel veel mensen die met een blaasontsteking rondliepen, miljoenen zelfs, want ...
... zeggen ze nu: dames die vies zijn van een wc-bril en daarom erboven hangend plassen, lopen een grotere kans op blaasontsteking. Dat bleek uit onderzoek van het Nederlandse tijdschrift 'GezondNU'. Veel mensen met blaasontsteking blijken volgens het tijdschrift 'hangend' te plassen. "Door te hangen, ontspant de bekkenbodem niet helemaal. Daardoor plas je de blaas niet goed leeg en dat kan blaasontstekingen veroorzaken," staat er afgedrukt. Hieronder zie je de resultaten van het onderzoek.
Het onderzoek wees dus uit dat bijna 80 % van de Nederlandse vrouwen wel eens boven de wc-bril hangt om contact met de bril te vermijden. Bij de mannen ligt dat percentage op 40%, omdat ze staand kunnen plassen natuurlijk. De helft van de vrouwen en 40 % van de mannen probeert sowieso niet buitenshuis naar het toilet te gaan. Ze drinken bijvoorbeeld minder of houden hun plas op. Mannen hun ontlasting. Volgens het tijdschrift is dat ook niet zonder risico's: ook hiervan kunnen mensen blaasontsteking krijgen. Bovendien kunnen darmen en nieren extra worden belast. Door het ophouden van de plas zouden afvalstoffen zelfs via de darmen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.
Mensen mijden vooral contact met de wc-bril op parkeerplaatsen langs de snelweg (81%), bij benzinestations (80%), in de trein (75%), bij openbare toiletten in het stadscentrum, of in winkels.
Een groep ondervraagden kiest voor een alternatief voor de wc-bril: ze gaan wildplassen op straat of in de berm. Niet enkel en alleen gewone mensen, maar zelfs supersterren doen het, doch met een véél ernstiger gezicht omdat ze belangrijk zijn. 'GezondNU' wijst erop dat ook die keuze risico's met zich meebrengt: een boete van ongeveer 75 euro. De redactie van het tijdschrift concludeert dat de angst voor vieze wc-brillen eigenlijk relatief is. De duwstang van een winkelwagentje is volgens het blad over het algemeen veel meer verontreinigd met bacteriën.
Conclusie: als je een winkelkarretje gebruikt, draag handschoenen, en als je thuiskomt moet je je handen wassen totdat ze bloeden. En, als je een blaasontsteking wil vermijden, zit gerust op eender welke wc-bril ..., dan word je Gezond Nu.
Weeral enkele nadenkertjes vooraleer je slapen gaat ...