ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zenuwvezels in de hersenen kunnen mogelijk quantumverstrengeling opwekken

Over ons brein is er veel nog niet geweten…
door Tsenne Kikke - dinsdag 3 september 2024 16:44

Berekeningen tonen aan dat zenuwvezels in de hersenen verstrengelde deeltjesparen zouden kunnen uitzenden. Dit quantumfenomeen verklaart misschien hoe verschillende delen van de hersenen samenwerken.

De lange uitlopers van zenuwcellen, de zogeheten zenuwvezels of axonen, in de hersenen kunnen mogelijk deeltjesparen produceren die met elkaar verbonden zijn door quantumverstrengeling. Dit zou kunnen verklaren hoe miljoenen hersencellen hun activiteit synchroniseren om de hersenen te laten functioneren.

Quantumverstrengeling

‘Wanneer een brein actief is, vuren miljoenen zenuwcellen tegelijkertijd’, zegt natuurkundige Yong-Cong Chen van de Universiteit van Shanghai in China. Sommige onderzoekers vragen zich af of deze synchronisatie het gevolg zou kunnen zijn van wat Einstein ‘spooky action at a distance’ (‘spookachtige actie op afstand’) noemde. Daarmee verwijst hij naar een eigenschap van quantumverstrengeling, waarbij twee verstrengelde deeltjes ogenblikkelijk met elkaar lijken te kunnen communiceren, hoewel ze ruimtelijk gescheiden van elkaar zijn.

 ‘Als de evolutie op zoek was naar handige actie op afstand, dan zou quantumverstrengeling een ideale kandidaat zijn voor deze rol’, zegt Chen. Daarom zochten hij en zijn collega’s naar een manier waarop quantumverstrengeling in de hersenen zou kunnen plaatsvinden. Ze publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift 'Physicial Review E'.

Myelineschede

Het onderzoeksteam bouwde een wiskundig model van de zogeheten myelinescheden in het brein. Dat is een soort beschermende laag die om de zenuwvezels van hersencellen zit, vergelijkbaar met de plastic laag omheen jouw computerkabels.  

Het team berekende vervolgens hoe een myelineschede in de hersenen zou interageren met de deeltjes waar elektromagnetische straling uit bestaat. Zulke deeltjes, beter bekend als fotonen, zijn niet direct in de hersenen gedetecteerd, maar er wordt verondersteld dat ze ontstaan in de energiefabriekjes van hersencellen, de mitochondriën, als onderdeel van de energieproductie.

De berekeningen toonden aan dat wanneer infrarode fotonen botsen met een myelineschede, ze extra energie kunnen afgeven aan de chemische verbindingen van het myelinemateriaal. Die bindingen zouden dan een deel van hun energie vrijgeven door twee fotonen na elkaar uit te zenden. Volgens het wiskundige model zouden veel van deze fotonenparen verstrengeld raken.  

Als de hersenen eenmaal verstrengelde fotonen maken, zou de eigenschap van verstrengeling doorgegeven kunnen worden aan andere delen van de zenuwcellen, zegt Chen. Wanneer twee objecten quantumverstrengeld zijn, veroorzaken veranderingen in het ene onmiddellijk veranderingen in het andere. Dus: als verschillende delen van de hersenen verstrengeld zouden zijn, zouden ze veel sneller kunnen synchroniseren dan via welk ander type verbinding dan ook.

Quantumcognitie

‘Het nieuwe resultaat biedt een potentiële bron voor het continu generen van quantumverstrengeling in het brein, dat nauw verbonden is met onze cognitie’, schrijven natuurkundige Bo Song van de Universiteit van Shanghai voor Wetenschap en Technologie en neurowetenschapper Yousheng Shu van de Fudan Universiteit, die beiden niet betrokken waren bij het onderzoek, in een e-mail.

Song en Shu zeggen echter ook dat het betrekken van quantumverstrengeling in de hersenwetenschap ‘nogal speculatief van aard is’. Het zal behoorlijk moeilijk zijn om bewijs te vinden voor verstrengelde fotonen in een echt levend systeem, zoals een muis, zegt Chen.

In plaats daarvan zijn Chen en zijn collega’s nu van plan om te bestuderen hoe verstrengeling in theorie de functies van de hersenen kan beïnvloeden. Het idee dat verstrengelde fotonen in de hersenen zouden kunnen bestaan, bewijst immers nog niet dat ze de synchronie van miljoenen zenuwcellen aansturen.

Totdat er meer bewijs is, zal de rol van quantumverschijnselen in cognitie onbewezen blijven. ‘Quantumcognitie is zelf een controversieel onderwerp waarover zware discussies gaande zijn’, zegt Chen. ‘We zullen niet zeggen dat er een direct verband is.’

Bron: NewScientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht