ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verschilt de mens dan zoveel van de aap?

Mensen en chimpansees zijn voor 99% aan elkaar gelijk. Die ene percent verschil doet het. Slaat die ene percent enkel en alleen op een uiterlijk verschil?...
door Tsenne Kikke - zondag 7 augustus 2011 6:33

Wetenschappers blijven zichzelf maar vragen stellen over wat precies en in welke mate mensen en apen met elkaar gemeen hebben. Mensen en chimpansees, bijvoorbeeld, zijn voor 99% identiek aan elkaar. Zorgt die ene percent er enkel en alleen voor dat we uiterlijk van hen verschillen?

Adaptie en sociaal gedrag zijn termen, die apen ook kennen en naleven. Ook bestaat er tussen hen een vorm van hiërarchie, enzovoorts. Natuurlijk zullen apen geen uitvindingen doen zoals mensen, maar ze hebben nu eenmaal geen huizen, auto's, gsm's, raketten of wat dan ook, nodig. Apen hebben, net als alle andere levensvormen in Moeder Natuur, datgene meegekregen wat hen aap maakt en zich daarmee van de mens onderscheidt.




Bioloog Mark Pagel vertelt in onderstaand filmpje hoe belangrijk taal voor de mens is. Het is zeer interessant, maar zijn speech hangt - volgens mij - met haken en ogen in elkaar, gewoonweg omdat het uitgangspunt van waaruit hij vertrekt niet helemaal juist is.



Neem, bijvoorbeeld datgene wat hij vertelt over de Homo erectus, in vergelijk met de Neanderthalers. Hij houdt geen rekening met het feit dat het bestaan van de gehele mensheid nog altijd op dezelfde principes berust. Natuurlijk spreken we over vooruitgang, zowel op technologisch, wetenschappelijk, medisch, biologisch gebied, enzovoort.

Maar - als je goed nadenkt - is het altijd slechts een handvol mensen die iets 'uitvinden', verbeteren, fabriceren, et cetera, opdat de 7 miljard anderen ervan kunnen genieten..., en in het vermoeden leven dat ze 'geëvolueerd' zijn.

Anders gezegd: de 7 miljard Homo sapiens (en, veronderstel even dat iedereen ter wereld van dezelfde luxe geniet waarvan wij kunnen genieten) doen niets anders dan nagenieten van de prestaties van die enkelingen. Eén man vindt de gloeilamp uit, een bedrijf vervaardigt ze, en de 7 miljard genieten ervan.

Nog anders gezegd: stel, dat morgen een nieuwe wereldoorlog in Europa uitbreekt; een oorlog die jarenlang duurt. Een oorlog waarin niets meer werkt: geen water, geen elektriciteit, geen benzine, geen vervoer, lege supermarkten, enzovoorts, en je zult beseffen dat de mens nog niet al te ver is geëvolueerd, en het animale in hem over de 'zuivere rede' regeert.

Terug naar de apenwereld... Toegegeven: apen beschikken slechts over bewustzijn - net als alle andere dieren van 'de hogere soort', daar waar de mens zelfbewustzijn heeft. George Ivanovitch Gurdjieff legde dat 100 jaar geleden zeer goed uit, door te vermelden dat de mens over 'drie verdiepingen' beschikt, en dieren slechts over één, of twee.

Doch, Moeder Natuur is bovendien sluwer dan wat we met dat 'zelfbewustzijn van het derde verdiep' zouden kunnen vermoeden. Apen zijn zoals ze zijn, net als bijen, termieten, dolfijnen, of welke dierengroep ook; gewoonweg omdat ze geen gevaar zijn voor de mensheid. Moesten apen even intelligent zijn en even egocentrisch en begerig ingesteld als de mens, dan zouden zij ons, of wij hen, reeds lange tijd geleden hebben uitgeroeid.

Apen hebben slechts twee primordiale doelstellingen op deze planeet Aarde. Ten eerste, om voor het nageslacht te zorgen, en ten tweede: om als voeding te dienen voor de sterkere dieren.

Ook de mens moet ervoor zorgen dat de mensheid in de eeuwigheid blijft bestaan. Om die reden, en geen ander, primeert het instinctieve seksuele, en bezingen we de 'liefde' zoals wij het denken te kennen.

En ja, ook de mens dient als voeding, net als alle andere vormen van leven op Aarde. Waaruit, denk je, bijvoorbeeld, dat de aardkorst bestaat? Enig idee hoeveel miljarden en miljarden mensen wereldwijd daaronder reeds begraven liggen?

Tel de lichamen op in je verbeelding, beginnende bij het 'ontstaan' van de eerste mens, zo'n 200.000 jaar geleden en werp er alles bij wat ooit heeft geleefd, inclusief planten en bomen. De aardkorst is een fossielenopbergplaats.

Weet ook, dat men aan het gehele universum geen greintje extra energie kan toevoegen, noch wegnemen. Daar bedoel ik mee: de energieën, die elke mens in zich meedraagt, heeft een bestemming bij diens dood. Enig idee welke?

Och, laten we er niet al te zwaar aan tillen, in de verbeeldingswereld vervallen, en er de film 'Apenplaneet' bij betrekken... Zo komen we in een wereld van fantasie terecht, gedomineerd door apen.

Commentaar


dirah Gepost op: 8/08/2011 13:55:38
dirah Heel goed artikel, ben het er helemaal mee eens. In feite zijn we apen met kleren aan.
De mens(aap) heeft een veel te hoge dunk van zichzelf.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht