ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom zou je willen weten wat er in breinen van misdadigers omgaat?

Hoe groter geest, hoe groter beest…
door Tsenne Kikke - maandag 23 september 2024 7:18

'Mindhunter' is een Amerikaanse dramaserie geïnspireerd door het non-fictieboek 'Mind Hunter: Inside FBI's Elite Serial Crime Unit'. Over het verhaal lezen we op Wikipedia ongeveer het volgende...

"In 1977 ondervragen twee FBI-agenten, Holden Ford en Bill Tench van de 'Behavioral Science Unit', verschillende seriemoordenaars in een poging om hun manier van denken te begrijpen, hun gedrag te voorspellen teneinde andere moordzaken op te kunnen lossen. In hun baanbrekend werk moeten de twee regelmatig opboksen tegen de vooroordelen, twijfels en gedateerde methodes van de lokale politiediensten en hun eigen FBI-collega's.

Het eerste seizoen speelt zich af van 1977 tot 1980, in de begindagen van de criminele psychologie en criminele profilering bij de FBI. Cameron Britton speelt daarin een terugkerende rol als de beruchte seriemoordenaar Edmund Kemper, die als eerste Ford en Tench helpt te begrijpen hoe de geest van een seriemoordenaar functioneert.

Mindhunter versus de echte Ed Kemper 

Een beangstigend ogenblik prachtig verfilmd...

Het tweede seizoen, die in augustus 2019 in première ging, speelt zich af in 1980 en 1981, waarin Ford en Tench de moorden in Atlanta van 1979 tot 1981 onderzoeken, waarbij ten minste 28 doden vielen, voornamelijk kinderen. Dit is gebaseerd op de echte zaak van Wayne Williams, die werd aangeklaagd en veroordeeld voor de moord op twee volwassen mannen, maar nooit werd berecht voor de moord op de kinderen en adolescenten, wat leidde tot massale verontwaardiging en vragen over de schuld van Williams toen de zaken van de kinderen koud werden. Het tweede seizoen bevat ook andere beruchte moordenaars, zoals David Berkowitz, ook wel bekend als 'Son of Sam', gespeeld door Oliver Cooper en Charles Manson, gespeeld door van Damon Herriman."

Eén van de uitgangspunten is het nature-nurture-debat (aanleg-opvoedingsdebat), zijnde: een discussie omtrent de oorsprong van de eigenschappen van een individu. Deze benadering stamt uit de filosofie en schikt standpunten tussen twee extremen:

- Nature: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld: het genetisch materiaal.

- Nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, vooral door de leefomgeving.

De filosoof en psychiater Thomas Szasz had een uitgesproken mening over nature versus nurture. Hij besteedde veel levenswerk aan de psychiatrie en in het bijzonder aan criminaliteit.

Eén van zijn belangrijke bevindingen uit interviews met duizenden gevangenen is dat zij niet echt door hun omgeving in de criminaliteit zijn beland. Voor de overgrote meerderheid geldt dat zij, op een bepaalde leeftijd, een bewuste keuze hebben gemaakt, dat het leven voor hen gemakkelijker zou zijn als ze gingen nemen van anderen, eerder dan er zelf voor te werken. Ze maakten dus een bewuste keuze om hun medemens als prooidier te gaan beschouwen. Hij vond geen enkele basis voor het idee dat sommige mensen aangeboren criminelen zouden zijn. En evenmin dat mensen crimineel werden doordat de omgeving hen ertoe dwong.

Andere theorieën staan daar echter tegenover. Zo is er in de Verenigde Staten een overeenkomst geconstateerd tussen de legalisering van abortus en de daling van de criminaliteit 15 tot 20 jaar later, wat suggereert dat omstandigheden wel degelijk een verschil uitmaken.

Bron: Wikipedia

Tot besluit

Thomas Szasz deed niet aan Zelfkennis en wist dus niet beter... Ikzelf ben van mening dat zowel nature als nurture invloed uitoefenen op de ontwikkelingsfase van elke baby dat tot volwassenheid uitgroeit. Wel moet ik toegeven dat ik door de leerstellingen van Gurdjieff ben beïnvloed en het over 'gekleurdheid' heb. Maar, laten we Jezus als voorbeeld nemen.

Hij is zogezegd het Vleesgeworden Woord en dus als Jezus geboren en niet tot een Jezus gemaakt. Anderzijds is er over hem tussen zijn 12de en 30ste levensjaar niets in het Nieuwe testament te vinden. De kans is dus wel degelijk groot dat hij in die periode door de Essenen werd opgevoed en onderwezen om zich daarna noodgedwongen aan zijn omgeving aan te passen. Laten we het hierbij houden - en, indien het onderwerp jou interesseert...

10 verontrustende interviews met moordenaars, waaronder Jeffrey Dahmer, Edmund Kemper en Charles Manson.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht