ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Meerdere arrestaties nadat een eerste persoon sterft in een zelfdodingscapsule

In welke mate verschilt euthanasie van zelfdoding?
door Tsenne Kikke - woensdag 25 september 2024 2:51

Euthanasie, waarbij het eigen leven op eigen verzoek door een ander wordt beëindigd, is naar het schijnt niet gelijk aan zelfmoord - en, de persoon die het uitvoert, is geen moordenaar. Laten we eventjes aannemen dat euthanasie een gerechtvaardigde vorm van zelfdoding is. 

14 jaar geleden was ik, samen met enkel andere mensen, getuige van de euthanasie van Erna van Herreweghe en over het verloop kan ik enkel lof spreken: het zalige heengaan was op haar gelaat af te lezen.

Wat ik in haar vooral respecteerde, was haar standvastigheid. Indien je beseft hoe wispelturig de diverse persoonlijkheden en de ondergeschikte ikjes van een mens zijn, was zij dermate met dat éne idée fixe vergroeid dat niet toeliet dat andere 'inwoners' roet in het eten konden strooien.

Een primeur

In Zwitserland is gisteren een 64-jarige vrouw omstreeks 16.00 uur overleden in een speciaal ontworpen ‘zelfdodingscapsule’ dat met stikstofgas werd gevuld; dit, in het bijzijn van jurist Florian Willet, de directeur van ‘The Last Resort’, die het proces begeleidde. Een psychiater zou voordien hebben vastgesteld dat ze wilsbekwaam was.

Zij ging in een soort zetel liggen en drukte op een knop. De capsule stroomde dan vol stikstof, waardoor het zuurstofgehalte daalde. Binnen de 5 minuten stierf ze: “vreedzaam, snel en waardig”, aldus de organisatie. Eigenlijk werd ze verstikt - of, verloor ze het bewustzijn bij gebrek aan zuurstof. Ik had graag de beelden van haar (verwrongen?) gelaatstrekken willen zien. In elk geval werd nadien de politie ingelicht.

De minister van Binnenlandse Zaken had nochtans aangegeven dat de controversiële capsule in strijd is met de Zwitserse wetgeving. Verschillende personen werden dan ook opgepakt, er werd een gerechtelijk onderzoek ingesteld, en de capsule - de zogenaamde ‘Sarco’  - afkorting van sarcofaag - werd in beslag genomen.

Het controversiële toestel lag in Zwitserlandal al een hele tijd onder vuur. Het werd enkele jaren geleden voorgesteld en ontworpen door de 77-jarige Australische arts en natuurkundige Philip Nitschke, die al tien jaar in Nederland woont. Volgens hem moet de Sarco aan euthanasiepatiënten de mogelijkheid geven om hun leven te beëindigen zonder de assistentie van een arts of medicijnen.

Naar het schijnt zou Florian Willet de enige aanwezige zijn geweest. Bedenker Nitschke zou het sterfproces op afstand hebben gevolgd via zuurstof- en hartslagmeters en een camera in de capsule. Het proces zou volgens hem goed zijn verlopen. De vrouw zou er slechts 18 Zwitserse franc (ongeveer 19 euro) voor hebben betaald. Dat is precies de waarde van de gebruikte hoeveelheid stikstofgas.

Maar, doordat ‘Sarco’ gemaakt is van biologisch afbreekbare materialen, kan het ook als kist dienen. Wat dat precies kost, weet ik niet... Wat ik wél las, is dat het vervaardigen ervan op zo'n 15.000 euro wordt geschat.

Onwetmatig

De capsule ligt niet in lijn met de Zwitserse wet. Het voldoet niet aan de eisen voor productveiligheid en mag mede daarom niet op de markt  worden gebracht, klonk het. Daarnaast is het gebruik van stikstof in zo’n capsule niet verenigbaar met de wet op chemische stoffen. En ook zou er discussie bestaan over wie de verantwoordelijkheid draagt voor de dood van de persoon in kwestie.

Heel wat openbare aanklagers hebben daarom in de afgelopen maanden aangekondigd dat ze - als de capsule gebruikt zouden worden - een gerechtelijke procedure zouden opstarten. “Het gaat om het aanzetten en medeplegen van zelfmoord uit egoïstische redenen. We zijn niet in het bezit van betrouwbare informatie als het gaat om deze zelfdodingsmethode. Ook is het onduidelijk wie de controle heeft over het mechanische proces van de capsule”, beweerde iemand. Maar volgens het bedrijf achter de Sarco doen ze niets fout en volgen ze de regels van de wet.

Eventjes kennismaken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht