Een dag kan voorbij kruipen of vliegen. Wouter Kruijne doet onderzoek naar het hersenproces dat hiervoor zorgt. “Pas als een brein niks te doen heeft, vraagt het zich af hoelang iets al duurt.”
Waar een muurklok regelmatig tikt, geldt dat niet voor je breinklok, weet onderzoeker Wouter Kruijne van de Rijksuniversiteit Groningen. Kruijne deed zijn bachelor in Groningen. Daarna deed hij een master en promotieonderzoek in Amsterdam aan de Vrije Universiteit, om als postdoc-onderzoeker naar tijdsbeleving weer terug te keren naar Groningen. “Ik woonde eerst drie jaar in Groningen en daarna tien jaar in Amsterdam”, vertelt de cognitief neurowetenschapper. “Toch heb ik nog heel lang gedacht en gevoeld dat het even lang was, ongeveer fiftyfifty.”
Waarom beleven we tijd soms zo verschillend?
“Een heel belangrijk punt is of je terugkijkt op een periode, of ergens middenin zit. Stel: je hebt in de avond een oersaai feestje. De tijd kruipt voorbij, maar erop terugblikkend lijkt het kort te hebben geduurd. Precies omgekeerd kan ook: op een leuk feest vliegt de tijd voorbij, maar als je er later op terugblikt, voelt het wél als een langere gebeurtenis. Dat heeft alles te maken met de interactie tussen tijd en het geheugen: als we terugkijkend op een periode inschatten hoe lang iets duurt, gaan we na wat we ons nog herinneren. Je herinnert je situaties meer als die bijvoorbeeld verrassend, emotioneel of interessant zijn. Hebben we meer herinneringen aan een periode, dan lijkt deze langer te hebben geduurd.”
Je hoort ook vaak dat vooral oudere mensen tijd snel vinden gaan. Is dat te verklaren?
“Zeker. Als kind beleef je gruwelijk veel, en alles is nieuw en interessant. Kinderen komen thuis en hebben op school het getal zes geleerd. Wat een beleving! Terwijl als mensen écht oud worden, het leven meer als een sleur kan voelen. Men zegt: jeetje, dit jaar is voorbij gevlogen. Eigenlijk zeg je dan dat er terugblikkend niet zo heel veel nieuws is gebeurd. Je doet minder dat je verrast, simpelweg omdat je minder onderneemt en je veel dingen al hebt meegemaakt.”
Is het moeilijk om tijdsbeleving te meten als wetenschapper?
“Eén van de moeilijkheden is om tijd aan het brein te koppelen. Bij zintuiglijke waarnemingen kunnen we als hersenonderzoekers makkelijk zeggen waar de activiteit zit in de hersenen. Tast, smaak reuk of zicht, we weten bij allemaal om welk stuk van de cortex het gaat. Voor tijd is zoiets heel lastig of zelfs onmogelijk: het is meer een afgeleide van de zintuiglijke waarneming. Een aanwijsbare bron van tijdsbeleving is er niet. Dat maakt onderzoek doen lastiger.”
Is er een evolutionaire reden dat we tijd verschillend beleven?
“Ik zou het eerder omdraaien: evolutionair gezien hebben we er niet zo veel last van dat er wat ruis op je tijdlijn zit. Het is niet zo erg dat ik niet goed kan inschatten hoe lang ik in Groningen woonde. Toevallig komt er binnenkort wel een publicatie uit van onderzoekers uit ons wereldje, waar wij al heel lang naar uitkijken. De onderzoekers lijken te stellen dat als we bepaalde informatie zien die onze tijdsbeleving vertraagt, dit als nut heeft dat we de informatie dieper of intensiever verwerken. Een interessante hypothese die voor hun onderzoek lijkt op te gaan, maar niet voor alle situaties. Ook bij een saaie werkvergadering vertraagt de tijd immers en dat lijkt me evolutionair gezien geen belangrijk moment.”
Wat gebeurt er met je brein als je plezier hebt in je werk?
“Als je heel veel lol hebt in je werk, dan zijn de neuronen in je brein enthousiast aan het vuren. Dat zorgt voor veel herinneringen. Je leeft in het moment en hebt geen aandacht voor de tijd, maar voor de inhoud.”
Bron: NEMO Kennislink
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!