ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Luchtvochtigheid verlagen en enkele tips hoe je schimmel kunt voorkomen

Te vochtige lucht is niet alleen onaangenaam, maar brengt ook schade toe aan jouw gezondheid en jouw woonst.
door Tsenne Kikke - maandag 5 februari 2024 17:10

In hoeverre heeft een te hoge luchtvochtigheid invloed op ons?

Luchtvochtigheid en temperatuur hebben een direct effect op jouw welzijn. Te hoge luchtvochtigheid (meer dan 60%) stimuleert de schimmelvorming en voorkomt een aangenaam woonklimaat. Vanwege een vochtige woning kan je last krijgen van eczeem, keelpijn, niezen, hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. En, bij een hoge luchtvochtigheid voelt de huid vaak plakkerig en klam aan.

Om een verhoogde lichaamstemperatuur te compenseren, zweet je heviger bij hoge luchtvochtigheid. Het zweet verdampt vanwege de vochtige lucht echter langzamer en belemmert de lichaamseigen temperatuurcompensatie. Daardoor ontstaat er een minder gezonde bloedsomloop. Door een hoge luchtvochtigheid voel je je uitgeput en moe. Een goede nachtrust wordt jou echter in dit klimaat niet gegund: het zorgt er juist voor dat je minder goed slaapt. Als gevolg daarvan neemt de uitputting verder toe en je kunt voor infecties vatbaarder worden.

Ook schimmel kan allergieën en misschien ergere zaken veroorzaken. De schimmelsporen kunnen zelfs tot ademhalingsproblemen of astma leiden. Een hoge luchtvochtigheid stimuleert niet alleen schimmel, maar biedt aan de huismijt ook een gezellige omgeving. 60% luchtvochtigheid is al voldoende.

Ook jouw woonst lijdt er onder. Dit is in eerste instantie zichtbaar door vochtplekken op de muur en loslatend stucwerk. Schimmel verschijnt niet enkel oppervlakkig maar nestelt zich ook in het metselwerk. Dit beschadigt het bouwmateriaal aanzienlijk, want de schimmel vreet dit aan en veroorzaakt zo immense schade.

Factoren, die de lucht vochtig maken, zijn:

- Ventileren bij hoge luchtvochtigheid buiten.
- Koken zonder deksel of afzuigkap.
-  Badkamerdeur na het douchen open laten staan.
- Was in de woonkamer laten drogen.
- Teveel vocht inbrengende kamerplanten.
- Een wasdroger.
- Een aquarium.

De optimale luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is ook altijd afhankelijk van de kamertemperatuur. De optimale luchtvochtigheid bij 20 °C ligt op circa 50 procent. De buitentemperatuur speelt ook een rol. Hoe kouder het buiten is, hoe lager de optimale luchtvochtigheid. In de zomer is de optimale luchtvochtigheid in de kamer dus hoger.

Houd er ook rekening mee, dat iedere ruimte zijn eigen optimale luchtvochtigheidswaarde heeft. De optimale waarde hangt af van hoe de ruimte wordt gebruikt.

In badkamer, keuken en kelder mag de luchtvochtigheid hoger zijn. In deze kamers wordt de luchtvochtigheid regelmatig verhoogd door opstijgende waterdamp – door koken of douchen. Het is hier belangrijk vaak te ventileren, omdat er anders kans op schimmelvorming bestaat. Kelders zijn van nature koeler en vochtiger – dat mag ook zo blijven, zolang de kelder de 65% niet overschrijdt. De slaapkamer is ook een luchtvochtigheidshaard, omdat het lichaam tijdens het slapen continu vocht aan de lucht afgeeft. Voorkom dit, door de ruimte voor en na het slapen te ventileren

In principe moet de luchtvochtigheid in de woonruimtes als volgt zijn:

Woonkamer 40 – 60 %
Kantoor 40 – 60 %
Slaapkamer 40 – 60 %
Bad 50 – 70 %
Keuken 50 – 60 %
Kelder 50 – 60 %

Zo meet je de luchtvochtigheid

Om een zo aangenaam mogelijk klimaat te bereiken - en, indien nodig tegenmaatregelen te nemen, moet je eerst de luchtvochtigheid in jouw woning bepalen, best met een hygrometer. Het apparaat geeft de luchtvochtigheid in procenten aan. Meestal wordt hiervoor de kamertemperatuur weergegeven, omdat deze waarden van elkaar afhankelijk zijn. Maar, meet ook de buitentemperatuur. Dit is belangrijk, zodat je weet of ventileren op dat moment negatief of positief op de luchtvochtigheid in de ruimte inwerkt.

Plaats of hang de hygrometer zo centraal mogelijk in de ruimte. Let er goed op, dat er zich in de buurt geen verwarming of raam bevindt -  want, die zouden de waarden ten onrechte naar boven of onder kunnen leiden.

Ligt de waarde binnen het hierboven opgegeven bereik? Heel goed, je hoeft geen tegenmaatregelen te treffen. Je moet wel de waarde regelmatig controleren.

Wordt het bereik overschreden of niet bereikt? Wees daar niet bezorgd over, en controleer de waarde over een periode van meerdere dagen. Een eenmalige meting zegt nog niet zo veel.  Blijft de te hoge of de te lage waarde, dan moet je wel tegenmaatregelen nemen.

Let op: Als de hygrometer in alle kamers dezelfde waarde weergeeft, is er vermoedelijk iets niet goed met het apparaat.

Hoe kan je de luchtvochtigheid verlagen?

- Plaats kommetjes met zout of rijst in kamers met een te hoge luchtvochtigheid: ze nemen het vocht op. Je merkt dat deze maatregel werkt, wanneer het zout of de rijst in de kommen klontert. Voor een voldoende hoge effectiviteit moeten de kommen en de inhoud regelmatig worden vervangen.

- Een andere kortstondige maatregel is zeer eenvoudig, maar helpt alleen in koude jaargetijden. Draai de verwarming hoger. Je weet immers al, dat temperatuur en luchtvochtigheid van elkaar afhankelijk zijn. De warme lucht verlaagt de relatieve luchtvochtigheid. Ook de kans op schimmel daalt. Op lange termijn komt deze maatregel je echter wel duur te staan.

- Goed ventileren zorgt voor een aangenaam woonklimaat. Ventileer daarvoor de ruimte meerdere keren per dag kort (5 à 10 minuten) met het raam helemaal open. Ventileer liever niet bij regen of bij zeer warme temperaturen. Koude lucht transporteert minder vocht. In principe geldt echter dat buitenlucht droger is dan de lucht in de kamer. Creëer tocht, zodat de droge lucht het ene raam kan binnenkomen en de vochtige lucht het andere raam kan verlaten.

- Kost handmatig ventileren jou te veel tijd, dan kan je de luchtvochtigheid ook verlagen met een gecontroleerd, automatisch ventilatiesysteem. Deze raamoplossingen kosten jou slechts eenmalig geld, hebben geen elektriciteit nodig en zijn effectief. Overtollig vocht wordt naar buiten geleid en droge lucht komt de kamer binnen. Een mogelijkheid is raamvouwventilatie. Die wordt in de raamvouw gemonteerd en zorgt daar bij gesloten ramen voor een passieve, permanente ventilatie.

- Kamerplanten zorgen voor vocht. Dat betekent echter niet, dat je al jouw planten moet verbannen. Controleer dus welke planten je hebt en of ze tot de typische vochtinbrengende planten horen (bijvoorbeeld: kamerbamboe). Cactussen, booghennep en aloë vera zijn voorbeelden van planten, die weinig water nodig hebben en ook weinig water aan hun omgeving afgeven. Soms helpt ook een gelijkmatige verdeling van de planten in jouw huis.

- Elektrische luchtbevochtigers zijn een effectieve maatregel om de luchtvochtigheid te verlagen. Je meet de luchtvochtigheid zelf en past die aan doordat ze vocht uit de lucht halen. Wel hebben ze stroom nodig en verhogen dus de kosten. Bovendien hebben de apparaten een zeer plaatselijk effect en zijn meestal alleen voor een bepaalde woonruimte ontworpen. De apparaten moeten om de paar jaar worden vervangen en zijn dus niet erg duurzaam.

-  Wasdrogers verhogen de luchtvochtigheid en geven het vocht uit de was af naar buiten. Plaats dit apparaat daarom, indien mogelijk, in de kelder. Als je geen kelder hebt, kan een aparte kamer wonderen doen.

- Laat jouw was indien mogelijk ook bij koelere temperaturen buiten drogen. Nogmaals: als je jouw was in de woonkamer droogt, verdampt het vocht en komt het rechtstreeks in de ruimte terecht. Ook met regen doordrenkte kleding kan beter een tijdje in de badkamer worden gelaten.

- Warm douchen is weliswaar heerlijk, maar leidt ook tot een hoge luchtvochtigheid. Als je geen koude douche wil nemen dan moet je het badkamerraam direct na het douchen openen en de ruimte ventileren, totdat het vocht is verdampt. Houd daarbij de badkamerdeur in ieder geval gesloten, anders verspreidt het vocht zich naar de andere kamers.

- Plaats geen zware en grote meubels – bank, kasten, et cetera – direct tegen een muur. Als de meubels direct tegen de muur staan, kan de lucht niet circuleren en ontstaat er een hoge luchtvochtigheid of condensatie. Dit bevordert op zijn beurt weer de schimmelvorming.

- Afhankelijk van het seizoen moet je anders ventileren en zo de luchtvochtigheid verlagen. Je moet in ieder geval ventileren in plaats van het raam gekanteld te laten.

Ventileer in de zomer vroeg en in de avond, wanneer het koeler is. De buitenlucht is nu koeler en droger dan overdag. Vooral in koele kelders moet je nu alleen ventileren wanneer de buitentemperaturen wat zijn gezakt (ochtend en avond).

In de herfst is de hitte niet het probleem, maar wel de vochtige buitenlucht. Als het de hele dag regent, moet je nu alleen in de ochtend ventileren maar ook 's avonds wanneer de lucht koel is. Heb je de verwarming aanstaan, dan moet je die wel tijdens dat ventileren eventjes uitzetten.Ook in de winter moet je slechts kort ventileren: 5 à 10 minuten, en de verwarming daarbij eveneens uitzetten. In de winter is de buitenlucht doorgaans door de koude buitentemperatuur zeer droog.

-  Aquarium en terrarium geven via het water of de waterpunten aan hun omgeving continu vocht af. Dek de behuizing in ieder geval af om de vochttoevoer af te sluiten.

Bron: Conwindo

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht