De maand december is voor de meeste kindjes een ware feestmaand. Wat zullen de Kerstman en de Goede Sint hen dit jaar brengen?... Jij, als geen ander kan het weten. We hebben nog iets in enkele dozen gevonden dat hen kan plezieren..., namelijk: de Magnetische Smoby Mozaïek.
(Tussen haakjes: december is al voorbij, maar we hebben er nog een 50-tal van in voorraad! :-))
Dankzij deze Magnetische Mozaïek, ooit ontwikkeld door SMOBY, kunnen kindjes spelenderwijze hun motorische vaardigheden en concentratievermogen verbeteren. Tevens is het ontwikkelen van oog- en handcoördinatie, gebaseerd op de wet van oorzaak en gevolg, primordiaal voor elk opgroeiend kind. Anders gezegd: schijfjes worden versleept, en van zodra de magneet té hoog wordt opgeheven, wordt het schijfje automatisch losgelaten, ... en valt het misschien daar neer waarin het dient te vallen.
SMOBY, de grootste speelgoedfabrikant van Frankrijk, staat bekend om zijn kwaliteit. De bedoeling van deze Magnetische Mozaïek is om, met behulp van een groot aantal kleine, gekleurde ronde magneetjes creaties samen te stellen, zoals een huisje, een boot, een giraffe, en zo meer, opdat het kind daardoor zijn/haar oog- en handcoördinatie met-ter-tijd beter leert ontwikkelen.
De kunst bestaat er dus uit om elk gekleurd schijfje met de bijgeleverde magneet op te tillen, vast te houden, en het naar het juiste vakje open te verslepen. Ook leren kinderen kleuren herkennen, en hoe ze met een magneet kunnen leren omgaan. Daarnaast zijn er verschillende opdrachten die kunnen worden uitgevoerd. Daarover lees je hieronder meer...
Met de magnetische mozaïek zijn de resultaten niet blijvend opdat het kind keer op keer nieuwe creaties kan maken! Natuurlijk kan je er als ouder telkenmale een fotootje van maken.
Nota: De SMOBY Magnetische Mozaïek is niet tweedehands, en dus voordien nooit gebruikt. Noteer wel dat de doos - vanwege het formaat - als verpakking wordt aangewend. Uiteindelijk is het de inhoud die telt, nietwaar? En die is onberispelijk! Tevens is deze Magnetische Mozaïek niet langer in een winkel verkrijgbaar! Zo uniek is het! Haal er dus eentje in huis, vooraleer de voorraad uitgeput geraakt.
Beschrijving
Afmetingen: 340 mm x 290 mm x 30 mm
Verpakking: 360 mm x 300 mm x 40 mm
Gewicht: 620 gram
Gewicht verpakt: 800 gram
Verkoopprijs: slechts 25 euro!!!
- 112 gekleurde schijfjes: 28 van elke kleur, zijnde rood, geel, lichtblauw en donkerblauw + magneet aan stevig koordje.
- Diverse opdrachten bijgevoegd, waaronder kleine poster met voorbeeldjes van een hondje, een giraf, een huisje, en zo meer.
- Gemakkelijk transporteerbaar. Ook ideaal in de auto tijdens lange ritten.
Kan jouw kind moeilijk onderscheid maken tussen de ene kleur en de andere? Hoe vroeger je als ouder daarvan op de hoogte wordt gesteld, des te beter, nietwaar?
Nog iets...
Op de verpakking staat: vanaf 2 tot 8 jaar, maar de motoriek van elk 2-jarig kind teneinde de magneet vast te houden en te begrijpen hoe magneten werken, is verschillend. Er bestaat dus een kleine kans dat de Smoby tot een latere datum opzij moet worden gelegd.
Anderzijds baart enkel en alleen veel oefening kunst, en leert het kind daarbij hoe het zijn eigen limieten reeds op jonge leeftijd zou kunnen overschrijden! Ook loont het voor elke ouder de moeite om reeds in een vroeg stadium signalen van, bijvoorbeeld, cognitieve begaafdheid waar te nemen. Lees hierover meer in de blog 'Hoe herken je een cognitief begaafd kind?'.
Spelen
Men kan ook met z'n getweeën '3 op een Rij' spelen. Schud de Magnetische Mozaïek eens goed door elkaar, totdat alle schijfjes in vakjes, of aan de zijkanten liggen. Plaats daarna alle schijfjes overzichtelijk, kleur bij kleur, naar een zijkant. Elk kind kiest een kleur of 2 kleuren uit. Bijvoorbeeld: Licht- en Donkerblauw versus Geel en Rood. Wie als eerste horizontaal, verticaal of diagonaal 3 schijfjes op een rij kan plaatsen, is de winnaar!
Ter herhaling: Vooral bij kleine kinderen maakt het hanteren van perspectief, en het leren omgaan met kleuren en magneten vanaf de leeftijd van 2 t/m 8 jaar deel uit van het dagdagelijks leerproces.
Ken je OXO?
Het OXO-spel is ook gekend onder de naam 'Boter-kaas-en-eieren'.
Elk kind kiest een kleurtje, of twee kleurtjes uit. De ene speler zet zijn kleur en de andere speler het zijne. Degene die drie van zijn eigen gekleurde schijfjes op een rij heeft (diagonaal, verticaal of horizontaal), heeft gewonnen.
Nogmaals: het ene kind kan voor Licht en Donkerblauw kiezen, en het andere kind gaat dan voor Rood en Geel.
Tussen haakjes: Voor iemand die het spel goed genoeg kent, is het eenvoudig om ieder spel in een gelijkspel te laten eindigen, ongeacht wat de tegenstander doet. Zeker voor beginners is het veld in het midden het belangrijkste veld. :-)
Therapeutisch
Voor ouders, die interesse stellen in kleurenleer, werd er een speciale handleiding aangemaakt. Achteraf kunnen zij die voor een extra € 5 bestellen. Een voorsmaakje...
Hoe luiden de instructies?...:
In deze sterk vereenvoudigde test wordt er slechts met 4 kleurtinten gewerkt, zijnde: Lichtblauw, Donkerblauw, Rood en Geel. Vereenvoudigd, omdat er in de originele kleurentest meerdere kleuren aanwezig zijn.
De bedoeling is om aan de weet te komen welke kleur voorrang op de andere verkrijgt. Zo komt er een kleur op de 1ste plaats, en de andere vervolgens op de 2de, 3de en 4de. Met andere woorden: de kleur op de eerste plaats geniet de voorkeur van het kind, en de kleur op de vierde plaats is minder belangrijk – of, het wordt door het kind verstoten, afgewezen dus.
Hoe ga je te werk?
1) Vraag aan het kind om de meest aantrekkelijke kleur aan te wijzen, en noteer de uitslag.
2) Er blijven 3 kleuren over. Vraag aan het kind welke van de drie hij/zij verkiest.
3) En, welke van de twee overblijvende kleuren spreekt hem/haar het meeste aan?
4) Eén kleur blijft over, en verkrijgt dus automatische de 4de plaats.
Hetzelfde kan op een speelse, educatieve manier geschieden, door aan jouw kind te vragen om iets in één kleur samen te stellen, een vierkant, of rechthoek, bijvoorbeeld, - of, de cijfers van 1 t/m 4, maar dan achtereenvolgens wel in de kleur die hem/haar het meest bevalt.
Net hetzelfde kan kort daarna geschieden met de kleuren die op de 2de en 3de plaats zullen komen.
Noteer het resultaat, en van zodra je de tijd hebt, kan je de daarbij horende, bijgevoegde teksten lezen.
Nota: Indien je van plan bent om de test aan meerdere kinderen voor te schotelen, doe je er goed aan om ze hen één voor één die test te laten afleggen; dit, om te vermijden dat ze elkaar gaan kopiëren.
Ander voorbeeld:
Vraag aan jouw kind om het cijfer 1 samen te stellen met de kleur die hij/zij de mooiste vind... Daarna: zelfde opdracht met de cijfers 2, 3 en 4, bijvoorbeeld. Natuurlijk kan men er ook de eerste letters van het alfabet bij betrekken, zolang men maar benadrukt dat men met de kleuren begint waarvoor men een voorkeur heeft. Noteer de resultaten, en lees dan de achteraf verzonden teksten.
Nog vragen? Verstuur een e-mailtje naar [email protected], en we nemen contact met jou op.
Aankopen? Ga naar de webshop van DIMschool via deze link.