Alle leven op Aarde dient om het nakomelingschap te verzorgen én andere levensvormen te voeden. Het is enkel de mens die tracht er meerdere betekenissen aan te geven. Misschien, opdat zijn eigen leven meer zin verkrijgt? En jawel: zowel in encyclopedieën als op Wikipedia worden zelfs velen na hun overlijden blijvend herdacht. In elk geval zullen de huidige 8 miljard mensen met-ter-tijd willens nillens de aardbodem aanvullen, waarbij oorlogen dat proces vervroegen. Besef eveneens dat de overblijfselen van alles wat ooit heeft geleefd deel van de aardkorst uitmaakt, maar dan wel getransformeerd. In het ganse universum gaat nu eenmaal geen greintje energie verloren. Laten we het 'behoud van energie' noemen.
Kortom: alles wat bestaat, heeft bestaan en nog zal bestaan heeft zin...: voor Moeder Natuur en de Kosmos.
Nu we het toch over voeding hebben...
Nepenthes-bekerplanten behoren waarschijnlijk tot de meest herkenbare vleesetende planten op aarde. Met hun nectar lokken ze insecten en andere prooidieren naar hun vangbekers en peuzelen hen op wanneer ze onverhoopt in de val zijn getrapt. In totaal zijn er ongeveer 160 ons bekende Nepenthes-soorten.
Wanneer een nietsvermoedende insect op de bekerrand van die vleesetende plant is geland, glijdt het gemakkelijk uit op het glibberige oppervlak en valt pardoes in de beker. Zo wordt de plant voorzien van stikstof en andere waardevolle voedingsstoffen; onmisbare elementen voor de groei, die meestal zeer schaars zijn op de plekken waar ze groeit. Sommige soorten worden zelfs op grote hoogte aangetroffen, op zo’n 2200 meter boven de zeespiegel. En daar zijn insectenprooien nog schaarser.
Toch deinst de vleesetende plant niet terug voor zo’n uitdagend leefgebied. Maar hoe weet de bekerplant hier toch te overleven? Om dat te achterhalen, bestudeerde een team verschillende Nepenthes-bekerplanten en analyseerde weefselmonsters, om zo de extern verkregen stikstof en koolstof te kunnen vergelijken. Daarbij stelden ze vast dat ze er
niet allemaal dezelfde tactiek op nahouden.
De onderzoekers ontdekten namelijk dat sommige Nepenthes-bekerplanten een merkwaardige carrière switch hebben doorgemaakt. Zo blijkt nu dat sommige voor hun dagelijkse dosis voedingsstoffen zijn overgestapt van het vangen en verteren van insecten naar het absorberen van dierlijke uitwerpselen. “Een handvol Nepenthes-soorten is geëvolueerd van vleeseters naar een dieet rijk aan dierlijke poep,” concludeerde de 43-jarige Alastair Robinson. “We ontdekten dat deze poepetende Nepenthes-bekerplanten meer dan twee keer zoveel stikstof opnemen, en aldus meer voedingsstoffen binnenkrijgen. Een misschien niet zo smakelijke, maar wel erg slimme tactiek."
5N-stikstof
Stikstof is een belangrijke motor van fotosynthese en andere plantenprocessen. De zwaardere 15N-isotoop van stikstof is veel overvloediger aanwezig in Nepenthes-bekerplanten; dit, in vergelijking met naburige niet-vleesetende planten. Maar, de 15N-isotoop-niveaus zijn zelfs nóg hoger in Nepenthes-bekerplanten die gespecialiseerd zijn in het vangen van uitwerpselen van zoogdieren.
"Insectenprooien zijn schaars in tropische gebieden boven de 2.200 meter,” vervolgde Robinson. “Dus deze planten maximaliseren de voedingsopbrengst door hoogwaardige stikstof, afkomstig van de poep van boomspitsmuizen, te verzamelen en vast te houden.”
Die beestjes komen langs om de nectar op te likken, poepen in de kruik en de deal is rond. Kortom, het eten van poep is voor de plant een super effectieve manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De resultaten verklaren dan ook waarom enkele van de meest spectaculaire Nepenthes-soorten op grote hoogte voorkomen. Tegelijkertijd heeft de boomspitsmuis er ook wat aan. Want, terwijl hij de Nepenthes-bekerplant als toilet gebruikt, voedt het zich met de nectar. Een misschien wat bizarre, maar blijkbaar uitstekende samenwerking.
Bron: Scientias
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!