ChatGPT is een van de populairste AI-tools van het moment. Chat, zoals de tool door veel mensen liefkozend wordt genoemd, wordt veel gebruikt als vraagbaak, tekstschrijver en vertaler. Met meer dan 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is het een van de snelst groeiende platforms ooit. De voorstanders van ChatGPT zijn razend enthousiast, en loven het gemak van de tool. Maar er is ook veel kritiek. Zo wordt er veel gesproken over het gebrek aan authenticiteit. Kortom: het is een hot topic.
Een onderwerp dat minder vaak belicht wordt is de relatie tussen ChatGPT en duurzaamheid. Hoe duurzaam is ChatGPT nu eigenlijk? Die vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden. ChatGPT is een grootverbruiker van energie en daardoor bepaald niet duurzaam. Hoe zit dat nu precies met dat verbruik? En hoe kun je daarmee het beste omgaan, zeker als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt? In dit artikel wordt ChatGPT uitgelicht omdat het zoveel wordt gebruikt, maar ook andere veelgebruikte AI-tools zoals Perplexity, Gemini, CoPilot en Claude verbruiken veel energie.
Hoeveel energie verbruikt ChatGPT?
Wie kan ik dat nu beter beantwoorden dan ChatGPT zelf? Binnen een paar seconden kwam ChatGPT met het volgende antwoord...
Mijn energieverbruik overtreft dat van traditionele zoekmachines zoals Google. Enkele belangrijke cijfers:
Energie per aanvraag: elke ChatGPT-aanvraag verbruikt ongeveer 2,9 wattuur (Wh) elektriciteit, terwijl een typische Google-zoekopdracht ongeveer 0,3 Wh verbruikt.
Dagelijks energieverbruik: het totale dagelijkse energieverbruik van ChatGPT wordt geschat op meer dan 500.000 kilowattuur (kWh).
Jaarlijks energieverbruik: op jaarbasis komt dit neer op ongeveer 226,82 miljoen kWh, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een kleine stad.
Training van het model: het trainen van GPT-3, de voorloper van ChatGPT, verbruikte naar schatting 1.300 megawattuur (MWh) aan elektriciteit, vergelijkbaar met het maandelijkse verbruik van ongeveer 1.450 gemiddelde Amerikaanse huishoudens.
Kortom: dit is echt veel. En dit energieverbruik zal alleen nog maar stijgen, omdat het aantal gebruikers nog steeds zo enorm groeit.
Een vraag, die nog interessanter is dan het daadwerkelijke verbruik, is: hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Want ChatGPT en alle andere vormen van AI zijn here to stay. Deze ontwikkelingen negeren is geen optie.
En laten we wel wezen: het is ook handig. Binnen een paar seconden heb je een outline voor een artikel op je scherm, een hele communicatiestrategie of een LinkedIn-artikel. Oké, Chat kan fouten maken en daar moet je kritisch op zijn. Maar ze wordt alleen maar slimmer, dus in de toekomst zal ze je steeds beter kunnen helpen. Ze wordt steeds waardevoller. Maar waarschijnlijk niet duurzamer. Dus hoe zet je ChatGPT zo duurzaam mogelijk in?
Het ziet er naar uit dat grote corporaties ook inzien dat ChatGPT niet duurzaam is en dat zij hun verantwoordelijkheid hierin gaan nemen. Maar wij hebben natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Bovendien, die ontwikkelingen zijn er nog niet.
Best is dus om ChatGPT zo efficiënt mogelijk te gebruiken en alleen in te zetten voor zaken die je écht nodig hebt.
Hoe ziet de toekomst van ChatGPT eruit?
Het ziet ernaar uit dat het in de toekomst duurzamer wordt. Althans, veel AI-datacenters stappen over op duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. En AI-ontwikkelaars werken aan het efficiënter maken van modellen, zodat de energiebehoefte per taak afneemt. Dat is positief.
Tegelijkertijd blijft het belangrijk om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen. Met andere woorden: kritisch te blijven op ons gebruik.
Bron: Frankwatching - Mirjam van Elst

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!
En, dan hebben we nog een 500-tal sterk afgeprijsde boeken!