Onze aarde is afhankelijk van de warmte en het licht van de zon. De zon straalt dat licht en die warmte uit dankzij de kernfusieacties die in haar binnenste plaatsvinden. Heel af en toe verlopen die reacties via de zogeheten koolstof-stikstofcyclus, waarbij waterstof in helium wordt omgezet. Dankzij een extreem schone detector en veel geduld hebben fysici nu – voor het eerst – neutrino’s gedetecteerd die geproduceerd zijn tijdens die zeldzame reacties.
Een neutrino heeft geen lading en trekt zich nauwelijks iets aan van andere materie en reist er gewoon doorheen. Volgens het Standaard Model zijn er drie soorten. Daarvan wordt er één, het elektron-neutrino, in overvloed in de zon geproduceerd.
Bij de kernfusiereacties in de zon smelten waterstofkernen samen tot helium. Hierbij komt veel energie vrij, onder meer in de vorm van licht en warmte. Verreweg de meeste energie wordt opgewekt met de zogeheten proton-protoncyclus, waarbij vier waterstofkernen in drie stappen worden omgezet in helium.
Daarnaast is er de koolstof-stikstof-zuurstof of CNO-cyclus, die voor slechts 1 procent van de energieproductie zorgt. Netto worden bij deze fusiereacties nog steeds vier waterstofkernen omgezet in één heliumkern. Maar in dit geval verloopt de reactie in ongeveer zes stappen en dansen er koolstof-, stikstof- en zuurstofatomen doorheen. Deze zwaardere atomen dienen als een soort katalysatoren die assisteren tijdens de reactie.
Bij beide kernfusieacties worden neutrino’s geproduceerd, de meest ongrijpbare deeltjes in het universum. Deze spookachtige deeltjes met nauwelijks massa schieten overal met bijna de lichtsnelheid doorheen. Terwijl jij dit leest razen er elke seconde duizenden miljarden tegen een hoge snelheid door jouw lichaam heen. Om preciezer te zijn: een biljard. De kans dat een neutrino in jouw lichaam met een ander deeltje botst is zó klein, dat het in jouw hele leven maar een keer of drie zal plaatsvinden.Ze botsen zelden op atomen of andere deeltjes en vliegen daardoor met gemak ongemerkt door sterren en planeten – en dus ook door de aarde.
Deze eigenschappen maakt het lastig om neutrino’s te detecteren. Fysici gebruiken daarom enorme tanks gevuld met detectiemateriaal. Heel af en toe zal een neutrino botsten met een atoom in dat materiaal. Dan ontstaat er een klein lichtflitsje dat is te meten met extreem gevoelige lichtdetectoren.
Met deze techniek worden al decennia lang neutrino’s waargenomen die ontstaan bij de proton-protoncyclus in de zon. Maar de veel zeldzamere neutrino’s van de koolstof-stikstofcyclus waren tot nu niet gezien.
Schoonste vloeistof in het universum
Het Borexino-experiment bij Gran Sasso in Italië speurt naar deze spookdeeltjes. Dit experiment bevat bijna 280 ton vloeibaar detectiemateriaal en het zit diep weggestopt in een berg, zodat honderden meters gesteente de detector afschermen van verstoringen, zoals (andere) kosmische deeltjes.
Zelfs de straling van aanwezige radioactieve deeltjes in het detectormateriaal kan de detectie van de schaarse neutrino’s van de koolstof-stikstofcyclus verstoren. Daarom hebben fysici de detector zoveel mogelijke ‘gereinigd’ van radioactieve materialen. Een lastige klus, want bijna alles op aarde is wel een beetje radioactief. Dankzij slimme reinigingstechnieken is het gelukt om het stralingsniveau genoeg omlaag te brengen.
‘De kern van het Borexino-experiment is nu waarschijnlijk het minst radioactieve materiaal op aarde, misschien zelfs in het universum’, vertelde Marco Pallavicini, woordvoerder van het Borexino-experiment.
Onder deze bijna perfecte omstandigheden is het fysici gelukt om zo’n 150 zonne-neutrino’s per dag te detecteren. Ongeveer vijf daarvan kwamen van de koolstof-stikstofcyclus, zei Pallavicini.
Deze metingen zijn het eerste directe bewijs voor de koolstof-stikstofcyclus in de zon. Toekomstige metingen kunnen ons meer leren over de aanwezigheid van zwaardere elementen, zoals koolstof, zuurstof en stikstof, in het hart van de zon. Zo leren we de zon steeds beter kennen, neutrino voor neutrino.
Bron: New Scientist & Nemo Kennislink
Aan de eclectici: is het jou ook opgevallen dat Gurdjieff's Wet van Drie overal vertegenwoordigd is?
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???
Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!