ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deze babyolifant verloor zijn slurf: kan het overleven?

Een olifant gebruikt zijn slurf om te eten, te drinken, om er een praatje mee te maken, enzovoorts.
door Tsenne Kikke - dinsdag 18 september 2018 22:43

De slurf van een olifant, ook wel proboscis genoemd - Latijns, dat 'verlengde neus' betekent - kan worden gebruikt om te ademen, te baden, ermee te trompetteren, te ruiken, ermee te vechten, zichzelf met water of zand te besproeien, om onderwater als snorkel te gebruiken, water naar de mond te transporteren, voorwerpen op te pakken om te kunnen eten, gevelde boomstammen weg te dragen, en zo meer.

Wat eten betreft: een volwassen dier heeft 200 kilo plantaardig voedsel per dag nodig. Zijn slurf weegt iets van een 150 kg, en hij kan ermee een muntstuk opnemen, maar er ook meer dan 300 kg mee opheffen; dit, dankzij een 40.000-tal spieren. (Tussen haakjes: mensen hebben iets meer dan 600 spieren in het hele lichaam.)

Slurfen worden ook vaak gebruikt voor sociaal contact. Om met elkaar te knuffelen, bijvoorbeeld. Combineer al deze toepassingen, en dan is het voor velen hoogst onwaarschijnlijk dat het jonge kalf uit onderstaande videoclip ooit de volwassen leeftijd haalt.

De kans bestaat dat het dier zijn slurf in een stropersval verloren heeft. Anderzijds is het ook mogelijk dat het door een roofdier aangevallen werd. Tenslotte groeien olifanten in een wereld op waarin talrijke hongerige bekken, monden en muilen verblijven.

Zo kunnen ze hun staarten aan hyena's verliezen - en, in dit geval is de kans groot dat het kalf door een krokodil in het water, of aan een waterkant, werd aangevallen. Toch zijn er experts die daaraan twijfelen: de reeds genezen wonde ziet er veel té mooi uit, zeggen ze. Doordat krokodillen, nadat ze een slachtoffer hebben gegrepen, zich in het water omrollen, zou een slurf er eerder meer gekarteld uitzien. Dan toch een stropersval?

Wat maakt het uit? Waar het hier over gaat, was het beantwoorden van de vraag: kan dat olifantje ooit volwassen worden?

De meningen zijn verdeeld. De ene zegt van wel, de andere van niet. Maar, uiteindelijk kan niemand het vandaag de dag al weten, nietwaar? Ook hangt het ervan af of het een mannetje of een vrouwtje is - want, de slagtanden van wijfjes zijn veel korter. Zelfs hebben niet alle soorten olifanten slagtanden. Bij de Aziatische olifant, bijvoorbeeld, hebben de mannetjes kleine slagtanden en de vrouwtjed soms helemaal geen.

Wel is het een feit, dat als we de beelden bekijken, we kunnen vaststellen dat het kalf er tamelijk goed uitziet. Niet te mager, of zoiets, hetgeen betekent dat het hoogstwaarschijnlijk door andere olifanten degelijk wordt verzorgd. Soms wordt een kalf uit de groep verjaagd, maar - zoals in dit geval - zorgen anderen misschien voor het nodige eten en drinken.

Weet, dat er tamelijk geloofwaardige verhalen in omloop zijn, waarin verteld wordt dat er volwassen olifanten met slurfblessures bestaan, die voedsel van andere volwassenen ontvangen. Met andere woorden: we mogen niet zomaar aannemen dat dat kalf het niet haalt...

Ervaring baart kunst

Een jonge olifant weet niet zo goed wat hij met die gekke, lange neus moet aanvangen. Het hangt maar een beetje in de weg en sommige kleintjes struikelen er zelfs over. Gaandeweg leert een olifant, door veel te oefenen, dat hij ontzettend veel met zijn slurf aankan. Naar het schijnt heeft een jonge olifant een jaar nodig vooraleer hij met zijn slurf op een 'professionele manier' kan omgaan. Ook hier zeggen beelden meer dan woorden.

/

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht