ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook bomen hebben het 's nachts hartstikke druk

Ook over bomen komen we meer en meer aan de weet.
door Tsenne Kikke - vrijdag 4 mei 2018 16:12

Zoals je weet, kan je jouw eigen bioritmiek op deze website volgen door op 'Wie ben ik' te klikken, en vervolgens op 'Mijn bioritme'. Vooral als je gewaarwordt dat jouw batterijen als het ware leeg zijn geraakt, en je je dus snel moe voelt, kan een lichamelijk dieptepunt er de oorzaak van zijn. De bioritmiek-uitslag kan dan ook een geruststellende uitwerking op jou hebben; wetende, dat het vrij spoedig wel zal beteren.

Alles wat leeft heeft zo zijn eigen bioritmiek - en, het is niet omdat je in jouw bedje aan het slapen bent, dat de innerlijke werkzaamheden van jouw lichaam het tijdelijk hebben opgegeven, integendeel. Hetzelfde geldt voor bomen. Dat bleek uit een nieuw onderzoek waarin de nachtelijke bewegingen van bomen werden opgevolgd.

Een paar jaar geleden deden onderzoekers van de universiteit van Wenen een opmerkelijke ontdekking: bomen snurken wel niet, maar ze slapen ’s nachts. Als de nacht valt, laten ze hun takken naar beneden zakken, om ze in de ochtend weer op te laten veren. “De veranderingen zijn niet heel groot: tot 10 centimeter voor een boom van vijf meter hoog,” vertelde de Hongaarse onderzoeker Eetu Puttonen toen in 2016.

Verschillende cycli

Onderzoekers uit Denemarken en Hongarije hebben het werk van Eetu Puttonen en collega’s nu herhaald, maar dan met maar liefst 21 soorten bomen en struiken. De studie onthulde ten eerste dat niet alle bomen er zo’n lange slaapcyclus op nahouden zoals Puttonen en collega’s dachten. Slechts zeven van de 21 bestudeerde soorten bleken een nacht van twaalf uur te maken, die begon met het langzaam laten zakken van de takken en bladeren, en eindigde met takken en bladeren die weer netjes in hun startpositie zaten. Andere bomen bleken er juist een kortere of langere slaapcyclus op na te houden.

Kleine bewegingen

Daarnaast bleken alle bestudeerde soorten gedurende de nacht kleine, periodieke bewegingen te maken. “We detecteerden een nog niet eerder bekende periodieke beweging van tot wel één centimeter in cycli van twee tot zes uur,” vertelde onderzoeker András Zlinszky. “De beweging moet wel verband houden met veranderingen in de waterdruk in de planten en dit betekent in feite dat de boom aan het pompen is.” In andere woorden: de bomen hebben het behoorlijk druk.

Magnoliaboom

Het is een opmerkelijke ontdekking. Voordien werd namelijk aangenomen dat het watertransport wordt aangedreven door licht, en een 24-uurscyclus kent. Maar dit onderzoek schetste een heel ander beeld. Dat wordt met name duidelijk als we inzoomen op de magnoliaboom, één van de soorten die de onderzoekers bestudeerden. Deze boom bleek tijdens één nacht wel drie mini-cycli door te maken waarin deze de bladeren en takken liet hangen en weer liet opveren. Het wees erop dat korte termijnveranderingen in het watertransport heel normaal zijn.

Volgens de onderzoekers moet vervolgonderzoek uitwijzen welke mechanismen achter dit nachtelijke watertransport schuilgaan, en welke rol dit watertransport speelt. Wel is reeds duidelijk dat we het idee dat bomen statische, passieve organismen zijn, moeten laten varen.

Bron: Scientias - Caroline Kraaijvanger

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht