De Sahara is de grootste zandwoestijn op Aarde en bestaat slechts voor 20% uit zand, de rest is rotsachtig. De oppervlakte ervan bedraagt ongeveer 9.065.000 vierkante kilometer, en is hiermee ongeveer 300 keer zo groot als België.
Voor de meeste mensen betekent die dorre Sahara niet al teveel, doch in de wereld van Moeder Natuur speelt die woestijn een heel belangrijke rol, veel belangrijker dan jij denkt.
Saharastof is stof van zandstormen uit de Sahara, dat via de atmosfeer tot aan België en Nederland of zelfs noordelijker kan komen en samen met de regen op Aarde neervalt.
Elk jaar wordt er zo'n 182 miljoen ton zandstof vanuit die Sahara naar overal ter wereld overgebracht. Sommige zandstormen reizen via de atmosfeer 2.500 km over de Atlantische Oceaan en een deel ervan valt - samen met regen - in dat water om het te bemesten - want, in dat zandstof zit veel ijzer en fosfor, waardoor de fotosynthese van plankton toeneemt.
Maar voor de allereerste keer krijgen we 3D-beelden van NASA te zien van hoe dat stof uit de Sahara eveneens het regenwoud van het Amazonegebied bereikt, opdat het fosfor, dat erin aanwezig is, aldaar kan neerstrijken en de bodem bemesten.
NASA kwam eveneens tot de vaststelling dat van die 182 miljoen ton ongeveer 37 miljoen ton in het Amazone regenwoud terechtkomt, waarin zo'n 22.000 ton fosfor aanwezig is. 43 miljoen zandstof reist verder en vestigt zich in de Caraïbische Zee, enzovoorts.
Toch knap hoe Moeder natuur in elkaar steekt, nietwaar? En, onderstaand filmpje vertelt jou er veel meer over.