ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de wierookroute, die in Salalah begint

We volgen Kate Humble, die een deel van de wierookroute aflegt.
door Tsenne Kikke - donderdag 18 september 2014 0:43

In Salalah genieten toeristen van het heerlijke slechte weer. Salalah is een kuststad in het uiterste zuiden van het sultanaat Oman. Weet, dat het in andere delen van Oman tot 50° Celsius heet kan worden, en een beetje regen wordt dan ook door de toeristen en de plaatselijke bevolking geapprecieerd.

Veel toeristen uit de regio bezoeken Salalah dan ook vooral tijdens de moessonperiode in de maanden juli en augustus om van de regen en de mist te kunnen genieten. Zelfs in september-oktober krijgt het gebied een staartje van de moesson mee, die lokaal bekendstaat als 'Khareef'. Dankzij deze moessonregen is in de vruchtbare kustvlakte intensieve landbouw tijdelijk mogelijk.

Salalah is dus een stad die twee extremen verenigd: van oktober tot mei is het landschap nog droog en dor, maar vanaf juli tot midden oktober tovert de moesson dit landschap om tot een prachtige oase met watervallen en palmbomen.

Salalah is vooral bekend voor zijn wierook. Ieder jaar in september vindt er de grote wierookmarkt plaats waar vooral afstammelingen van Afrikaanse slaven wierook verkopen. De sterk geurende hars van de plaatselijke wierookbomen, Boswelias genaamd, is eeuwenlang kostbaarder geweest dan goud en werd op de rug van kamelen, en later met schepen, getransporteerd naar vele landen. In de piramides in Egypte, bijvoorbeeld, zijn verwijzingen naar Salalah als oorsprong van de wierook gevonden.

De hars van de Boswelia heeft de naam 'Olibanum' verkregen en ruikt erg sterk. De oogst vindt plaats in mei en juni, maar - zoals reeds vermeld - wordt de grote wierookmarkt in september gehouden.

Van de 3e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus vervoerden de Nabateeërs wierook en mirre door de woestijn van Arabië naar Ghaza, over een afstand van ongeveer 2.500 km. Deze wierookroute startte in Salalah en liep dwars door Oman, langs Shishr, naar het noordoosten. De mannen liepen te voet naast de volgeladen kamelen. De route eindigde eigenlijk pas aan het hof van de Egyptische koningin Sheba en men deed er indertijd 180 à 210 dagen over. UNESCO heeft gedeelten van de wierrookroute opgenomen in het werelderfgoed.

Hieronder vind je er een meest interessante documentaire over,-. Je komt aan de weet hoe de hars tot wierook wordt getransformeerd en nog over veel, veel meer..., waaronder een deel van de wierookroute te voet aflopen, vergezeld van een 300-tal kamelen, die soms moeilijk bij elkaar te houden zijn. De trip eindigt in Saoedi-Arabië, waar moordenaars geen gevangenisstraf krijgen, maar vandaag de dag volgens de sharia nog wel worden onthoofd.

En als ik schrijf: 'interessant', dan is het ook zo. Mis vooral het kameelspringen niet!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht