ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jouw Kerstdagen (nogmaals) doorbrengen zonder echte wierook?…

Dat ga je jezelf ditmaal toch niet aandoen zeker!?… :-)
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 november 2024 19:43

Vandaag de dag beseffen weinigen de reinigende werkzaamheden van wierookkorrels. Nochtans zuiveren ze niet enkel en alleen geest en lichaam, maar eveneens de ruimten die men bewoont. Waar veel mensen samenkomen, zoals in kerken bijvoorbeeld, neemt men automatisch de energetische uitwasemingen van anderen op. Om die reden gebruikt men er wierook om die ongewenste energieën zoveel mogelijk te elimineren.

In elk geval staan de Kerstdagen opnieuw voor de deur! En wierook is tevens bekend om de Kerstsfeer een bijzonder, 'heiliger' tintje te geven. In de webshop van DIMschool vind je dan ook een uitgebreid assortiment van 25 soorten handgemaakte korrelwierook van de allerhoogste AAA-kwaliteit. En, indien je alle soorten één voor één wenst uit te testen, of met elkaar wil combineren, werd er een 'assortiment' samengesteld. We komen hier geheel onderaan op terug...

De naam 'wierook' is afgeleid van het woordje 'wijrok' in de betekenis van: 'rook om te 'wijden'. Zuivere korrelwierook van AAA-kwaliteit gloeit op een houtskooltje en het aansteken ervan is een ritueel op zichzelf, daar waar het aansteken van wierookstokjes minder omslachtig is, maar....

... net als bij wierookkegeltjes wordt er aan wierookstokjes een brandbaar wierookmengsel gerold; een mengsel, bestaande uit zowel geurende stoffen als bindmiddel, die de verbranding bevorderen. Het probleem is, dat de kwaliteit in zeer veel gevallen dubieus is, en men best de ramen openzet teneinde de kamer te verluchten en de longen niet al te veel te bezoedelen. Toegegeven: houtskooltabletten geven bij het aansteken ook eventjes rook af, maar enkel bij het aansteken. Doe het in de nabijheid van een open raam, bijvoorbeeld. Terug naar de wierookstokjes...

In Tibet, India, Sri Lanka, en zo meer, waar in tempels honderden stokjes tegelijkertijd branden, omdat elke tempelbezoeker er meestal eentje opsteekt, is de lucht die men inademt even slecht als die op een druk kruispunt en ongezonder dan in een kamer te vertoeven waar mensen roken. Dit werd in het tijdschrift 'New Scientist' afgedrukt.

In India, bijvoorbeeld, wordt de koe als heilig beschouwd. Met de uitwerpselen wordt er van alles gedaan: men kookt ermee, rookt het, bouwt er huisjes mee, men fabriceert er cosmetische producten van, en de koeienmest wordt eveneens in wierookstokjes als verbrandingsmiddel verwerkt. In sommigplaatsen stopt men zelfs hun kindjes in koeiendrek. :-)

Ook in Indiase kegeltjes wordt koeienmest verwerkt. Tevens fabriceert men er 'batti', 'Dhoop sticks' in het Engels, 'organische' wierookstokken die ook van koeienstront worden gemaakt. '100% natuurlijk', zegt men er bij.

Stokjes kunnen dus veel samengestelde rook afgeven en om die reden nam DIMschool vzw de beslissing om zich enkel en alleen op Griekse korrelwierook te concentreren, en dan nog wel op die van de allerhoogste AAA-kwaliteit.

- Wierook gebruik je niet als luchtververser, noch ontsteek je het zoals een product waarmee je vliegen, muggen of ongedierte verjaagt, integendeel. Nogmaals: het ontsteken van wierook is een ritueel op zichzelf; een iets, waarvoor je de nodige tijd neemt, omdat het - noem het - 'heilig' is.

- Zo belanden we bij 'de Verschillen'. Hoe en waarom verschilt de ene wierooksoort van de andere? Een gelijkaardige vraag kunnen we stellen met betrekking tot parfum, thee, koffie of wat dan ook. Kortom: smaken verschillen en daarover kan men beter niet redetwisten.

Om te beginnen dien je voor jezelf de vraag te stellen: "Waarom deze wierooksoort?", wetende, dat elk soort specifieke eigenschappen bezit en verbonden is met welbepaalde uitwerkingen. Bij elke korrelwierooksoort staat er in onze webshop een beetje uitleg vermeld - maar, er gaat niets boven een persoonlijk uittesten.

- Goud, wierook en mirre zijn, volgens het Evangelie van Matteüs, de geschenken die de baby Jezus door de Wijzen uit het Oosten kreeg aangeboden: de meest kostbare geschenken uit die tijd. In de Bijbel wordt er op meer dan 100 verschillende plaatsen van wierook gewag gemaakt. Maar niet van wierookstokjes, noch van kegeltjes, maar van korrelwierook. Ook in tempels en kerken maakt men van deze laatste gebruik om de ruimte te zuiveren.

Op Wikipedia lezen we dat Wierook al zeker sinds 1700 voor Christus gebruikt wordt, hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld als reukoffer. Een reukoffer had tot doel de goden gunstig te stemmen. De geur en het gebed stegen met de rook omhoog. Een praktisch gebruik van wierook was het verdrijven van rottingslucht. Het bloed en restanten van de dieren die Joden offerden, werden dan ook gemaskeerd met de indringende geur van wierook.

- Sinds de jaren 1960 groeide de belangstelling voor Oosterse culturen en religie. In veel landen zoals China, India, Tibet en Japan worden vandaag de dag veel wierook verbruikt. In deze landen is wierook net zo gewoon als in de westerse wereld bloemen in huis, of het gebruik van zeep of parfum.

- Wierook werd in het verleden - en nu nog altijd - in kerken, moskeeën, bedevaartoorden en tempels gebruikt. Hoewel bij de Joden de geur van de offers verdreven moest worden, kon men middels wierook de geur van vermogenden, die in de kerk begraven lagen, verdoezelen. De uitdrukking 'rijke stinkerd' vindt hier dan ook mogelijk zijn oorsprong. Ook tijdens begrafenissen en pelgrimsoorden, waar mensen van ver hebben moeten komen, lijkt het gebruik van het geurverdoezelende wierook geen toeval. Natuurlijk gebruikte men tijdens gewone missen andere soorten wierookkorrels.

- In de Tibetaanse geneeskunde wordt er aan wierook geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld. Bij Tibetaanse kloosters, bijvoorbeeld, staan vaak vier grote wierookbranders - 'sangkangs' genaamd - die in de vier belangrijkste windrichtingen continu wierookgeur verspreidden. Deze wierookbranders hebben als doel de goden te behagen en om het klooster en haar inwoners te beschermen.

- Zelfs in de Westerse ervaringsgeneeskunde is wierook een product, dat samen met zijn medicinale eigenschappen in wezen in de vergetelheid is geraakt. Denk aan Boswella, bijvoorbeeld. Toch worden wierookkorrels nu nog veelvuldig gebruikt tijdens yoga, meditatie, als ondersteuning bij genezingsprocessen, om een bepaalde sfeer te creëren, of gewoonweg om te genieten van hun heerlijke geur. Ter herhaling: het is wel van uiterst belang dat de wierook van natuurlijke herkomst is.

- De wierookkorrels, die door DIMschool worden geleverd, worden op een natuurlijke basis aangemaakt, met gebruik van boomharsen, geurende kruiden, specerijen en etherische oliën. De essentie komt vrij door de hoge verbranding. Daarmee ook de specifieke energie, behorende bij die olie of dat kruid. Hierdoor werkt de wierook doelgericht. Als ondersteuner is er voor iedere ceremonie, het zuiveren van ruimten, meditatie of sfeer een passende wierook te vinden.

- Deze korrelwierook is zeer geschikt voor het reinigen van ruimtes. Door de verspreiding van reinigende wierook reinig je tijdelijk de ruimte van ongewenste energie. Dit is prettig voor huiselijk gebruik, maar ook voor gebruik in praktijkruimtes, waar er met mensen en met energieën wordt gewerkt. Denk tevens aan grotere reinigingen, zoals bij het verhuizen naar een nieuwe woning of bedrijfspand: er kunnen oude energieën aanwezig zijn, die niet prettig aanvoelen. Dit is met wierookkorrels goed te verbeteren, zodat het er properder en opener aanvoelt teneinde een frisse start te maken. Na het reinigen kan een nieuwe sfeer worden neergezet en regelmatig worden bijgehouden.

- Korrelwierook wordt in de katholieke en orthodoxe liturgie in een scheepje bewaard en tijdens de mis in een wierookvat op gloeiende kooltjes gebrand om te bewieroken. In de mis is het de priester die de wierookkorrels bijvult, waarbij hij een kruisteken boven de wierook maakt, om het te zegenen. Tijdens de consecratie wordt er bewierookt bij de opheffing van Brood en de opheffing van Wijn. Hierbij zwaait men driemaal drie slagen.

- Een weetje: De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostella. Het vat is 1,60 meter hoog, weegt ongeveer 80 kilogram en is tegenwoordig een puur toeristische attractie. Het is een niet te missen, indrukwekkend schouwspel!

Bij thuisgebruik wordt het kooltje niet in een wierookvat, maar meestal in een eenvoudige aardewerken of metalen houder gebruikt. Soms is het zowel veilig als nuttig om daaronder een vuurvast schaaltje te plaatsen.

- Korrelwierook die men laat smeulen op een luchtig kooltje wordt gebruikt in katholieke, oosters-orthodoxe, oudkatholieke en anglicaanse erediensten. Door het zwieren met het wierookvat door de misdienaar of voorganger, blijft het kooltje gloeiend. Dit is echter geen vereiste. Een houtskooltje brandt ongeveer een klein uurtje, maar indien je een wierookvat gebruikt en ermee zwiert, wordt - door de constante toevoer van lucht - de brandtijd bijna gehalveerd. Niet zwieren dus. Wierookkorrels smeulen ongeveer 10 minuten, hetgeen betekent, dat je te allen tijde korrels op het kooltje kunt bijvoegen.

- De wierook in een kerk is een reukoffer, dat bij het gebruik in de liturgie symbool staat voor het ten hemel opstijgende gebed, maar ook dient om de ruimte van onreinheden te zuiveren. Onreinheden, enerzijds, die reeds werden vermeld, doch vooral om de ruimte te reinigen van de energieën die mensen automatisch uitstralen. Heb je ooit al eens samen met anderen in een lift gestaan? Of, ooit kunnen aanvoelen welke energieën jouw lichaam opvangen van zodra iemand op straat, of op een marktplaats, té dicht tegen jou aanloopt?

Ook 's avonds, wanneer je van een stressvolle dag thuiskomt, of veel mensen de hand hebt gedrukt, zijn wierookkorrels het ideale medium om jezelf ervan te zuiveren.

- Korrelwierook wordt gebrand op een houtskooltablet dat gemakkelijk aan te steken is. Leg het aangestoken tablet daarna op een abeloneschelp, of in een stenen of bronzen wierookbrander. Door het branden van wierook komen de werkzame stoffen in de kruiden, planten of harsen vrij, die ieder op hun eigen wijze de energie weer in balans brengen, reinigen, en kunnen bijdragen tot jouw innerlijk welzijn.

1) Hou het houtskooltje tussen duim en wijsvinger horizontaal vast, en een daarvoor speciaal ontworpen RVS tangetje is een aanrader. Ook kun je het tangetje gebruiken om het warm grilletje of zeefje vast te nemen.

2) Steek het kooltje vervolgens vanaf de onderzijde aan: het zal gaan beginnen sputteren en soms kleine vonkjes afgeven.

3) Leg het houtskooltje vervolgens op het draadnet van de wierookbrander.

4) Indien je zachtjes op het kooltje blaast, versnel je het gloeiproces en van zodra het kooltje rondom grijs begint te worden, kun je er de wierookkorrels opleggen. Enkele korreltjes zijn al meer dan voldoende; dit, afhankelijk van de grootte van het houtskooltje natuurlijk. Maar, nogmaals: omdat het kooltje lang heet blijft, kun je er achteraf nog korrels aan toevoegen.

5) Met iedere korrelwierooksoort, of met een persoonlijke mix als ondersteuner, kan een gewenste sfeer en energie in de ruimte worden gecreëerd. 

Nota: Wees altijd voorzichtig met het werken met houtskooltabletten, omdat - eenmaal aangestoken - ze zeer heet worden. Zorg er dan ook voor dat kinderen, of huisdieren, er niet aan of nabij kunnen komen.

- Indien je je een oliebrandertje gebruikt, kun je best op het metalen roostertje een stukje aluminiumfolie plaatsen van dezelfde grootte: het houdt het druipen ietwat tegen. Leg de wierookkorrels op de folie en steek het theelichtje aan. De korrels beginnen te zweten, maar hoe hoger je de vlam tegen het metalen zeefje kunt plaatsen, hoe sneller dat ze zullen smelten en de geur vrijkomt zonder dat er rook wordt ontwikkeld, hoogstens dunne sliertjes wierookgeur natuurlijk.

Enerzijds is een oliebrandertje minder doeltreffend, maar anderzijds heb je geen houtskooltjes nodig en deze methode is dan ook werkelijk geschikt voor mensen die last hebben van lichte astma-aandoeningen - of, als je extragevoelige brandmelders hebt geïnstalleerd.

Het zeefje kun je daarna te allen tijde met een stalen borsteltje proper maken.

- Wierookkorrels dienen om verbruikt te worden - maar, indien je ze lange tijd wenst te bewaren is glas eerder aangewezen dan plastieken zakjes of potjes, want sommige etherische stoffen kunnen eventueel interacties met het plastiek veroorzaken.

Bewaar de glazen potjes uit het zonlicht, omdat de harsen kunnen verkleuren, of van geur veranderen. Potjes, die op kamertemperatuur in een kast worden bewaard, kunnen jarenlang meegaan.

Tot besluit: indien je ons gamma wenst te bekijken: hier is nogmaals de link.

Extra nota: Elke wierooksoort is verkrijgbaar in zakjes van 25 gram, 50 gram, of 75 gram.

Misschien kan je ook interesse stellen in ons Assortiment Wierrookkorrels, zijnde: 25 zakjes van 25gram - één van elke soort - voor slechts 60 euro in plaats van 68,75 euro? Het is maar een ideetje...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht