Mensen die in een zeer klein dorp wonen, Betul genaamd, dat in het Indische Madhya Pradesh is gelegen, soppen hun kinderen in koeiendrek in de overtuiging dat het hen geluk zal brengen, maar ook voor geneeskundige redenen. De ouders geloven nu eenmaal dat de koeienstront ervoor kan zorgen dat ze er levenslang een goede gezondheid op nahouden en dus een leven vrij van aandoeningen kunnen leiden.
Dit ritueel wordt jaarlijks de dag na Diwali - het grootste Indische festival, ook gekend als het 'Festival der Lichten' - uitgevoerd.
Dagen daarvoor verzamelen de dorpsbewoners de koeienafval, brengen het op één plaats tezamen, en stapelen ze het in grote hopen op.
In de ochtend van de dag van het ritueel offeren ze een speciaal gebed aan de Hindoegoden en tezelftertijd beginnen de mensen hun kinderen in de poel van koeienmest te dompelen. Sommigen onder hen zijn amper 1 jaar oud. Talrijke dorpsbewoners verzamelen zich rond de drek en wachten hun beurt af om hun kind, of kinderen, in de 'zuivere' mest te werpen.
Dit gaat zo door totdat de zon ondergaat - en, totdat elk kind van het dorp 'genoten' heeft van het 'heilzaam, heilig bad'. Het ritueel bestaat al eeuwen, en de dorpsbewoners zweren dat zijzelf en hun kinderen er baat bij hebben.
Zeer veel Hindoeïstische prekers en priesters verkondigen in Indië dat koeienurine en koeienuitwerpselen over geneeskrachtige eigenschappen beschikken. En, het gewone volk gelooft hen natuurlijk. Tevens wordt de koe, zoals je weet, in Indië nog immer als een heilig dier beschouwd. Zelfs in de meeste wierookstokjes en wierookkorrels, die uit Indië afkomstig zijn, werd koeiendrek verwerkt. En het zal nog vele eeuwen duren vooraleer men aldaar zal inzien dat geloof en bijgeloof heel dicht bij elkaar aanleunen, en dat ze - op de plaats van samenkomst - elkaar overlappen.
Alles in het Leven verkrijgt dé betekenis die men er zélf aan wil geven. Zo kan een mens 'zijn hart openen' en 'baden in de liefde, die de koeienstront inhoudt en uitstraalt'...
Maar hoe vreemd dit ritueel ook mag lijken... Schuim eens het internet af, en lees wat men aan mensen uit onze gewesten allemaal tracht wijs te maken. En, geloof me of niet: velen trappen er met hun beide voeten in. Alsof het reukloze koeiendrek is.
Maar, wist je, dat mensen in de Goede Oude Tijd zeiden, dat als je op straat heel toevallig in een hondendrol trapte, het jou geluk bracht?...