ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het najagen van Gelukkig Zijn

Ben jij Gelukkig ?...
door Tsenne Kikke - maandag 10 maart 2014 17:43

To be, or not to be

Te Zijn, of niet te Zijn... Gelukkig zijn, is één van de vele toestanden van Zijn. Om over deze zijnstoestand mee te kunnen spreken, moet men dus Zijn. Maar, wie IS?

Anderzijds kunnen gewone stervelingen, die zichzelf met hun lichaam hebben vergroeid, ook met het gevoel van 'gelukkig zijn' rondlopen. Vooral in hun verbeeldingswereld en zo nu en dan eens enkele malen per dag, week, maand, of jaar.

Nochtans is het nooit een écht 'gelukkig Zijn' - toch niet van uit een ontbrekende Zijnstoestand. Maar, beter iets dan niets, zou ik zeggen - en, de meeste mensen zijn even tevreden met die verbeelding als met het werkelijke. Daarom hebben pornosites zoveel succes, bijvoorbeeld.

Volgens onderzoekers kunnen mensen gelukkig zijn, dankzij de volgende vaststellingen ...

1) Druk bezig zijn, geen haast hebben.

Uit een studie aan de University of Maryland bleek, dat mensen zich het gelukkigst voelen als ze veel te doen hebben, maar zich niet te veel moesten haasten. Haast en spoed leiden tot stress, en kunnen een negatieve impact hebben op jouw humeur en je geluksbeleving. 

2) Geen saai werk blijven doen.

"Een job blijven doen die je eigenlijk haat, is zonde," schreef Karl Pillemer in zijn boek ’30 lessons for living’. Daarin interviewt hij zo’n 1.500 mensen tussen 70 en 100 jaar over het thema 'gelukkig zijn'. Hun antwoorden tonen aan dat werk tegen je zin doen een serieuze aanslag is op jouw gevoel van gelukkig zijn, en dat je niet mag aarzelen om ermee te stoppen. Blijf je toch, dan is de kans groot dat je jaren later spijt zult hebben dat je zoveel tijd van je leven op dat werk verspilde.

3) Geluk inplannen.

Jennifer Aaker, professor aan de Stanford Universiteit beweerde dan weer dat je jouw eigen geluk gewoonweg kunt plannen. "Veel mensen weten wel hoe ze hun tijd willen spenderen, maar in de praktijk lukt het hen vaak niet om deze effectief zo door te brengen." Ze raadt dan ook aan om deze plannen te concretiseren en in te plannen. Zo kan je er niet meer onderuit en ben je achteraf blij dat je het hebt gedaan.

4) Geef, maar geef niet te veel.

Verder zal je gelukkiger worden als je niet alleen neemt, maar ook geeft. Andere helpen om hun doelen te bereiken, zal je geluksgevoel doen stijgen. Maar te veel helpen werkt in je nadeel, want dan loop je een verhoogd risico om jezelf en je geliefden uit het oog te verliezen. Dat zorgt dan weeral voor stress, wat je ongelukkig maakt. Uit een Australische studie, beschreven in het boek ‘Give and Take’ door Adam M. Grant, blijkt dat je medemens honderd uur helpen per jaar perfect is om je eigen geluksgevoel naar een hoger niveau te tillen. Dat komt overeen met zo’n twee uurtjes per week.

5) Een leuke kindertijd helpt

Hoewel je jouw geluk - naar het schijnt - grotendeels zelf in de hand hebt, speelt je kindertijd ook een rol. De Grantstudie toont aan dat mensen die van een warme, liefdevolle kindertijd hebben genoten, gelukkiger zijn dan mensen die een zware jeugd (met gescheiden ouders) hadden. 'The Longevity Project', gestart door Lewis Terman in de jaren '20 van de vorige eeuw, wijst dan weer uit dat een ongelukkige kindertijd minder gunstig is voor onze biologische en psychologische ontwikkeling, en zelfs een belangrijke voorspeller kan zijn van een vroeg overlijden.

Kortom: geen één van de vele onderzoekers beseft wat 'gelukkig ZIJN' precies betekent. Maar mensen kunnen zich dingen verbeelden. Wie zei alweer: "Ik ben die ben"?... Een mens, bestaande uit honderdtallen ikjes en een stoffelijk lichaam, waarmee hij zich identificeert, kan onmogelijk Zijn. Hij kan nooit één Zijn. Zijn persoonlijkheden, en al die ikjes, staan hem in de weg.

Ooit de vraag gesteld: "Wie of wat ben IK?"... Ik ben benieuwd - ik bedoel: één van mijn 1001 ikjes - is benieuwd naar het antwoord dat je verkreeg. Andere lezers, met al hun ikjes, misschien ook.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht