ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfkennis: ben jij meer dan enkel jouw brein?

Mensen zijn dermate met hun lichaam vergroeid dat ze in de veronderstelling leven dat ze enkel en alleen dat lichaam zijn en schenken er dan ook alle aandacht aan
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 augustus 2024 5:58

Soms zijn we niet bewust van het feit van in welke mate we van onze hersenen afhankelijk zijn. Ook beseffen weinigen dat het lichaam niets meer is dan het verlengde van die hersenen - én, dat wijzelf méér zouden kunnen zijn dan enkel en alleen dat lichaam.

Het menselijk lichaam...

Hersenen zijn op zichzelf hulpeloos. Ze moeten indrukken van buitenaf kunnen ontvangen vooraleer ze die kunnen vertalen en om die reden leert elk opgroeiend kind, bijvoorbeeld, een taal aan. Geen taal, betekent: niet kunnen benoemen - met als gevolg, dat in het volgende stadium niets kan worden geanalyseerd, noch worden verklaard, vergeleken, enzovoorts. Denk maar eens aan de zogenaamde wolfskinderen.

Om een lang verhaal kort te houden...

Teneinde contact te behouden met de buitenwereld heeft het brein zintuigen nodig én een lichaam; een lichaam als zijn voertuig, waarmee het via de ruggengraat, zenuwen, enzovoorts, verbonden is. Datgene wat we lichaam noemen, is dus gewoonweg het verlengde van dat brein opdat het in deze wereld kan bewegen, dingen ervaren, dingen benoemen, zich voortplanten, enzovoorts.

Zeer veel mensen zijn met dat lichaam vergroeid, en weinigen hebben het besef dat ze in wezen datgene kunnen zijn wat niet met het stoffelijke lichaam kan vergeleken worden. Dit is dan ook de reden waarom men zoveel aandacht aan dat tijdelijke, stoffelijke lichaam schenkt.

'Te Zijn of niet te Zijn' - oftewel: 'To Be, or not te Be' verwijst naar 'Ken JeZelf'. Je bent - of, je bent niet. De kunst bestaat er dus uit om deze woorden niet enkel en alleen te be-grijp-en, maar er ook naar te leren leven. Want, het lichaam is eveneens het voertuig van ‘iets’ in onszelf. Noem het 'Zijn', 'Ziel', 'Ware Ik', het 'Ik Ben', of wat dan ook. Zolang het er nog aanwezig is, natuurlijk.

Vooraleer men zich daarvan ietwat kan bewust worden, moet een mens in de eerste plaats 'ontwaken'. Wie zei alweer "Ontwaak!" - Word wakker!" - "Ontslaap!"? Maar, welke mens, die ervan overtuigd is klaar wakker te zijn, streeft daar naar?...

Kortom: zolang dat brein optimaal functioneert, kunnen we ons in deze wereld op een optimale manier handhaven, en ten volle van het leven genieten. Doch van zodra er iets met dat brein misgaat, beseft men maar eerst wat voor de gewone mens een gezond brein in een gezond lichaam daadwerkelijk betekent.

Tussen haakjes: ‘een gezonde geest’ is niet gelijk aan ‘een gezond brein’. Hetzelfde geldt voor 'lichaam' in de bewoordingen: "Een gezonde geest in een gezond lichaam"... :-)

Tot besluit

Het is niet eenvoudig om je in een blog zowel tot de bezoekers als tot de potentiële eclectici te richten. In elk geval kon je in de vorige blog Jill Bolte Taylor aanhoren. Haar presentatie op de TED Conferentie over haar relaas aangaande de beroerte werd een instant internet succes, met media aandacht tot gevolg, waaronder een interview met Oprah Winfrey. Hieronder een klein fragment...

Nawoord, gericht tot de eclectici...

In de rubriek 'Christendom' van Eclecticus vindt je onder de titlel 'Wie zei alweer: "Word wakker!" - "Ontslaap!" - "Ontwaak!" ?' diverse Bijbelse verzen die naar de slaap verwijzen waarin mensen onbewust vertoeven.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht