Acute pijn is een alarmerend signaal voor het lichaam en over het algemeen te wijten aan een ziekte, die snel evolueert. Het komt, bijvoorbeeld, veel voor na een heelkundige ingreep.
Chronische pijn, daarentegen, is een pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, of herhaaldelijk terugkeert. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen: pijn tengevolge van kanker en aids; en 'niet-kwaadaardige' pijn tengevolge van lage rugpijn, rugpijn, migraine, enzovoorts.
In het gunstigste geval is de oorzaak van de pijn duidelijk en ook behandelbaar. Dan kan het volstaan met het wegnemen van de oorzaak van de pijn. Wanneer iemand enorme tandpijn heeft, kan men bijvoorbeeld de desbetreffende tand verwijderen. In vrijwel de meeste gevallen neemt de pijn af wanneer de oorzaak aangepakt wordt, om in de loop van de tijd uit te doven.
Helaas zijn nog niet alle soorten pijn te bestrijden, noch te voorkomen. Neuropatische pijn, een pijn die het zenuwstelsel zelf ontstaat, is een voorbeeld van pijn die moeilijk dan wel dikwijls onmogelijk te behandelen is. Wat echter altijd belangrijk is, is een gedetailleerd inzicht in de geschiedenis en oorzaken van de pijn. Alleen op deze manier is een adequate pijnbehandeling te selecteren en toe te passen.
- Fysiotherapie en ergotherapie lijken een sterk effect te hebben op de vermindering van pijn.
- Psychotherapie kan bijdragen aan de pijnverlichting en bestrijding, ook al is de pijn primair lichamelijk. Pijn kan namelijk veranderingen veroorzaken in de psychische gesteldheid van iemand waardoor de pijnklachten kunnen verergeren. Door middel van onder meer ontspanningsoefeningen, hypnose en gedragstherapie, praatgroepen kan men de pijn ietwat verlichten. Wel dient men hierbij rekening te houden, dat indien het brein de hypnotische suggesties aanvaardt, de pijn en de bron ervan er nog steeds zijn, alhoewel men het niet meer als dusdanig ervaart.
- Onder de alternatieve geneesmethoden vallen verder: acupunctuur, acupressuur, reiki, massage, aromatherapie, muziektherapie, baden, sauna, EFT, infrarood, neurostimulatie, diverse hypnosetherapieën, homeopathie, en veel meer.
Alles hangt dus af van met welke pijnen men wordt geconfronteerd - en, van de therapie, die - volgens eigen geloof, kennis en overtuigingen - het beste bij die persoon past.
Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met pijnbestrijding? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.
Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!
Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?
Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.