Op woensdagmorgen goot een Tibetaanse monnik in Katmandoe, de hoofdstad van Nepal, aan de voet van een boeddhistische stoepa benzine over zich en stak zichzelf in brand. Sedert 2009 is hij naar het schijnt de 100ste Tibetaan die aan zelfverbranding doet, maar anderen beweren dat hij de 99ste is, of de 101ste. Uiteindelijk is het juiste cijfer onbelangrijk: al die zelfdodingen waren bedoeld om de frustraties en het ongenoegen over de Chinese onderdrukking aan de gehele wereld kenbaar te maken.
Toen een Tunesiër zichzelf in december 2010 de vonk van wanhoop en woede aan zichzelf ontstak, onstond er een golf van opstanden doorheen de gehele Arabische wereld. Doch, 100 Tibetaanse zelfverbrandingen - waaronder vele doden - hebben geen enkele verandering teweeggebracht.
De hoofdreden daarvan is, dat de meerderheid van al die zelfverbrandingen op Tibetaansde bodem binnen Chinese grenzen plaatsgrepen, en meestal in de provincies Sichuan, Gansu en Qinghai. In die streken wordt de mediatoegang streng gecontroleerd en al hetgeen we uit die streken aan de weet komen, is afkomstig van mensen of groepen die buiten die regio's verblijven.
Zo publiceerde een vereniging uit het Indiase Dharamsala vorige maand het blad 'Waarom Tibet aan het branden is', waarin de namen van 98 Tibetanen afgedrukt staan, die in China sinds 2009 zichzelf in brand staken. De meeste onder onder hen waren nog teenagers, of begin twintigers. Het waren boeren, aspirant-geestelijken, nomaden en studenten. In het voorwoord drong woordvoerder Lobsang Sangay, een Tibetaans politicus in ballingschap, er op aan om geen toevlucht te nemen tot drastische maatregelen, met inbegrip van zelfverbranding, omwat het leven veel te kostbaar is. Maar de studie gaat verder met een streng verwijtende vinger naar China gericht.
China bekijkt de zaken totaal anders en van zodra er slechts een ronk bestaat over opstand wordt die de kop ingedrukt en mensen gevangen genomen. Ook zelfverbrandingen worden natuurlijk niet toegestaan. Vorige week nog, en wel op donderdag 7 februari, werden in één razzia 70 Tibetanen opgepakt.
Feit is: geen enkel land land wil zich met dat intern Tibetaans-Chinees probleem mengen, omdat men de relatie met China niet in gevaar wenst te brengen. Anders gezegd: Tibetanen, die ter plaatse wonen, voeren een eenzame en een bijna onmogelijk te winnen strijd.
Tot besluit: Een interview met 'Zijne Heiligheid' de Dalai Lama naar aanleiding van zijn boek 'Toward a true kinship of faiths' - of, hoe wereldreligies naar elkaar kunnen toegroeien...
Ook hij maakt deel uit van het wereldtoneel, verkreeg zijn rol, en speelt nog altijd zijn pover deel.
Zelfdoding, zelfmoord, zelfverbranding, zelfcrematie, zelfvernietiging ...
In welke mate heeft een mens het recht om het leven, dat hem geschonken werd, zélf te ontnemen?