Zelfmoord... Is dit een thema waarover men openlijk zou moeten kunnen spreken? Doet bespreekbaarheid mensen na-denken? Of, moeten we het blijven doodzwijgen, opdat we mensen niet inspireren om hun spiegelneuronen in actie te zetten, en ook aan zelfdoding te doen?...
Wat is het juiste antwoord? Weet jij het?
Met deze blog waag ik mij op heel glad ijs... In elk geval kan ik beginnen met jou te garanderen dat hulpverleners gewone stervelingen zijn, waarvan de meeste onmogelijk in staat zijn om mensen met zelfmoordplannen te begeleiden en te helpen. Waarom niet? Wel, omdat ze - mijns inziens - geen daadwerkelijk besef hebben van hoe zijzelf én de medemens werkelijk in elkaar steekt, en functioneert, al denken ze van wél. Natuurlijk zijn er uitzonderingen! Hopelijk laten ze zich van hun horen, of lezen.
De meeste mensen die ik heb gekend, en die voor het beroep psychiater hebben gekozen, deden dat tijdens hun schooljaren in de eerste plaats niet om anderen te helpen, maar om zichzelf beter te kunnen begrijpen. Hetzelfde geldt voor sommige psychologen. Deze conclusie heb ik dus getrokken, nadat ik verschillende van hen ooit in mijn leven heb ontmoet.
Vanavond werd ik door een programma geïnspireerd dat door Koppen XL werd uitgezonden. Het ging over een reeks zelfdodingen, die zich de laatste tijd in het Australische Melbourne voordoen. Hieronder de originele reportage in het Engels, waaronder het verhaal van de moeder van de 16-jarige Paige Rose Menzies.
Over het thema 'Zelfmoord' heb ik reeds eerder meermaals iets geschreven, en misschien wordt het hoog tijd dat een vereniging, zoals DIMschool, er iets aan gaat doen... Want, kritiek leveren is gemakkelijk. Zelfs opbouwende kritiek is in wezen waardeloos en verandert niets aan de toekomstige realiteiten. Indien er iets kán worden gedaan, moet er iets worden gedaan, vind ik.
In elk geval kan DIMschool hulpverleners opleiden, indien ze bereid zijn om hun bestaande overtuigingen in hun brein te vervangen door gloednieuwe. Maar, de vraag is nu: tot welke hulpverleners kan DIMschool zich in eerste instantie richten, teneinde de koe bij de horens te vatten om op korte termijn de nodige resultaten te kunnen boeken?
Het antwoord is simpel: mensen, die met zelfmoordplannen rondlopen en reeds begeleiding verkrijgen, zouden zich kunnen aanmelden. Met hun hulp kan DIMschool hún huidige hulpverleners, waaronder - hopelijk - bevoegde therapeuten, aanschrijven, bijeenroepen, en aan hen de nodige nieuwe kennis overdragen - indien ze daarvoor openstaan natuurlijk.
Het is maar een ideetje...
Een ander verhaal...
Tot welke groep mensen kan een DIMschool zich richten?
Niet tot mensen, die in wezen reeds ten dode zijn opgeschreven en waarvan de arts hen heeft verteld dat ze niet lang meer te leven hebben. Indien je een lichaam met een machine vergelijkt, kun je misschien aanvaarden, dat er voor mensen, wiens machine in hoge mate defect is, misschien geen herstel mogelijk is.
Enkel en alleen met mensen, die met zelfmoordplannen rondlopen en wiens lichaam, of noem het 'machine' of 'voertuig', nog herstelbaar is, kan eventueel worden gewerkt. Anders gezegd: zeer jonge mensen, waarin het leven nog altijd klopt. Wat dit laatste betekent, kan ik hier momenteel - wegens tijd- en plaatsgebrek - spijtig genoeg niet verder over uitwijden. Bovendien wens ik geen mensen te kwetsen.
Ook een Jezus zou nu zeggen: "Laat de doden de doden begraven". Men zou zich dus vooral met de 'nog levenden' moeten bezighouden.
Harde taal? Geen taal is hard genoeg om mensen te doen ontwaken. Daarvoor zijn schokken nodig, geen harde taal. En, als ik het niet uitschrijf, blijven mensen in onwetendheid leven. Dingen doen zoals gisteren en vandaag, en morgen totaal andere resultaten verwachten, maakt deel uit van het toppunt van krankzinnigheid, nietwaar?
Harde taal kan mensen wel degelijk irriteren, of boos maken, omdat ze iets horen of lezen dat indruist tegen de bestaande inhoud van hun brein. Anderzijds: indien zij het écht waar beter weten, mogen ze dat kenbaar maken en hun zegje doen. Als ze kwaad worden, als een instinctieve en dus automatische reactie op woorden, zouden ze hun reacties onder de loep van hun eigen redelijke denken moeten leggen, en zich afvragen waarom ze zo op die binnenkomende prikkels reageren. Controleer het lichaam, of wordt erdoor gecontroleerd.
Die menstypen kunnen ook stoppen met deze tekst te lezen, en andere websites op het internet bezoeken. Tenslotte gaat het niet over de inhoud van hun brein, noch over hun persoonlijke meningen, maar over het thema 'Zelfdoding'. En dat is een ernstig onderwerp, ...indien je je over het leven van de medemens bekommert.
Wakker worden, schreef ik, kan enkel en alleen dankzij schokken geschieden. Alle mensen die hun 'slaap' verkiezen, raad ik aan om andere dingen te lezen, een Happinez, bijvoorbeeld, is een stevige aanrader. Gisteren nog verkreeg ik er een beetje reclame over ... Mensen die in 'slaap' verkeren, hebben nu eenmaal nood om hun droom- en verbeeldingswereld te voeden. Nu weet ik niet of dat tijdschrift ook in landen, zoals Syrië, Iran, Irak, Mali, Egypte, Griekenland, en zo meer, wordt verspreid, want vooral daar hebben ze misschien nood aan deze vorm van realistische, hulpverlenende inspiratie.
Koppen XL bracht in 2009 de reportage 'Leven na zelfmoord'. Daarin gaf de Canadese Maryse Chartrand een eerlijk relaas van de zelfmoord van haar man Samuel. Samen met haar kinderen, vrienden en specialisten reconstrueerde ze de laatste maanden van zijn leven en probeerde ze zijn wanhoopsdaad te begrijpen. Het is een verhaal van intens verdriet en hoe ermee om te gaan, van woede en schuldgevoelens, van het helpen van de kinderen en zelf de draad weer op te pikken.
"In het begin was ik zo kwaad. De lafaard heeft niet alleen zijn eigen leven kapotgemaakt, maar ook het mijne en dat van de kinderen," vertelde Maryse. Met haar kinderen, vrienden en specialisten reconstrueert ze de laatste maanden van het leven van haar man en probeert ze te begrijpen waarom hij uit het leven is gestapt. Voor mensen, die hetzelfde hebben meegemaakt, zal de reportage zeker herkenbaar zijn. Voor anderen kan ze een steun zijn in moeilijke tijden.
Indien het thema jou interesseert, raad ik je aan onderstaande filmpje volledig te bekijken en mij jouw bevindingen te laten geworden.
Mensen kunnen van het leven houden, maar niet van het leed die ze ondergaan. 90% van de zelfmoordenaars werden reeds voordien met psychische problemen geconfronteerd.
Zoals ik reeds eerder schreef: alles speelt zich in het brein af. Sombere gedachten, of zogenaamde 'stemmen in het hoofd', kunnen een mens dingen laten doen; dingen, die hij in wezen niet wenst te 'doen'.
Op het lichaam verschijnen soms de beelden, 'ziektebeelden' genoemd, waaronder zelfverminkingen. Ook depressie is er eentje van, met als gevolg: boosheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, radeloosheid, gevoelloosheid, hyperactiviteit, malfunctioneren, seksuele hyperactiviteit - en, noem maar op. Allemaal verschijnselen, die duiden op het feit dat er dingen zijn die niet kloppen. Verschijnselen, die veranderingen afdwingen - en, aan zelfdoding doen, is niet altijd de juiste oplossing, misschien. Maar eenmaal de daad succesvol uitgevoerd, is er een 'ik heb het niet geweten' uit de boze.
Een ander voorbeeld... De 13-jarige Nina pleegde zelfmoord door verhanging - en, zoals gewoonlijk wisten de ouders niet dat er iets gaande was. Een verhaal, waarvan men tientallen op het internet aantreft.