Op het internet zijn zowel afbeeldingen als een filmpje opgedoken waarop men - zogezegd - duidelijk kon zien dat baby's, die zich nog in de moederschoot bevinden, geeuwen. Volgens Dr. Nandja Reissland van de Universiteit van Durham opent de baby niet zijn mond, maar geeuwt. Zij, en haar collega's, merkten op dat een baby reeds vanaf de 24ste week de mond opent en dat het duidelijk op een geeuwen gelijkt.
De studie werd op acht vrouwelijke en zeven mannelijke foetussen uitgevoerd, allen tussen de 24 en de 26 weken oud. Dat geeuwen vermindert vanaf de 28ste week en meisjes geeuwen evenveel als jongens.
Daarop werden vragen gesteld, waarop mogelijke antwoorden werden gegeven. Bijvoorbeeld: geeuwt de baby omdat het moe is? Volgens Dr. Reissland, en als gevolg van de frequentie dat het geeuwen zich voordoet, heeft het hoogstwaarschijnlijk iets te maken met de ontwikkeling van het brein.
Wat de hersenen betreft... Bij de geboorte heeft een mens ongeveer 350 gram aan hersenen en heeft elke hersencel zowat 2.500 synapsen, dit is zo'n 30% van het volwassen gewicht. Ter vergelijking heeft een pasgeboren chimpansee al vanaf de geboorte 65% van het volwassen gewicht. In het eerste levensjaar maken de hersenen dus een geweldige ontwikkeling door. Na zes maanden is het gewicht ongeveer de helft van een volwassen brein. Op een jaar is het tot 60% toegenomen, bij tweeënhalf is dat 75%, rond het zesde levensjaar 90% en tegen het tiende 95%. Tegen het derde levensjaar zijn er dat zo'n synapsen 15.000 per cel.Het gewicht van de hersenen bij een volwassen vrouw is 1.245 gram, bij een volwassenen man 1.375 gram.
Maar, beweren andere wetenschappers, gaat het hier wel degelijk om geeuwen? Of, is het eerder een reflexieve slikbeweging? Of een doodgewone open- en sluitbeweging, opdat het kaakbeen blijft scharnieren en de spieren in beweging worden gezet? Weet, dat van zodra men bepaalde spieren lange tijd niet gebruikt, ze kunnen afsterven, of hun functie 'vergeten'.
Bovendien... hoe kan het hier om geeuwen gaan, omdat geeuwen een inademen is van lucht; lucht, komende van buitenaf, hetgeen zich niet kan voordoen in een baarmoeder, gevuld met vruchtwater. Daarenboven zorgt de navelstreng voor de nodige luchtaanvoer.
Kortom: hoe overtuigt Dr. Reissland van haar veronderstelling ook mag zijn, niemand weet precies waarom een foetus zijn mondje opent en sluit, maar in elk geval doet hij het wel. Kan je het nog van jezelf herinneren?...
Voor de Eclectici: Natuurlijk weten we waarom een baby in de moederschoot zou kunnen geeuwen, vooral indien je weet waarom een volwassen mens geeuwt, nietwaar? Toch prachtig dat Dr. Nandja Reissland dat gegeeuw in beelden heeft kunnen vastleggen.
Enkel en alleen de verklaringen die ze eraan gaf, zijn - vanuit onwetendheid - ietwat verkeerd, omdat ze geen rekening houdt met het feit dat het hart onafhankelijk werkt, en dus niet door het brein wordt bestuurd, bijvoorbeeld. Lees eens alles wat Gurdjieff daarover ooit zei ...
Een extraatje: In Japan is er nu zelfs een kliniek die 3D-afrdukken maakt van de foetus...