Al jaren droom ik ervan om een toestel op de markt te zien verschijnen dat in staat is om onze dromen tijdens onze slaap te registeren, vast te houden, opdat we het daarna - net als met een videoband - terug kunnen afspelen, bekijken en de beelden analyseren. Zo te zien is deze droom binnenkort realiseerbaar. Het is een Japanse onderzoeksgroep gelukt beelden te reconstrueren die mensen zien door hun hersenactiviteit te meten. De onderzoekers denken dus dat dromen in de toekomst op eenzelfde manier gevisualiseerd kunnen worden.
Visuele informatie wordt door het netvlies omgezet in elektrische signalen en verder verwerkt door de zenuwcellen in de visuele cortex, het hersengebied dat zich in het achterhoofd bevindt. De visuele cortex bestaat uit een hiërarchische structuur dat samengesteld is uit regionen die primaire, secondaire, tertiaire, et cetera, visuele cortexen worden genoemd en in deze volgorde gelegen zijn ten opzichte van de inkomende prikkels via de retina. In het onderzoek kon men de hoogste nauwkeurige reconstructie bereiken wanneer men met de hersenactiviteiten van de primaire cortex werkte. De onderzoekers gebruikten daarbij een fmri-systeem (functional magnetic resonance imaging) om de hersenactiviteit in de visuele cortex te meten en lieten personen 440 afbeeldingen zien om hun programma de relatie tussen activiteit en beeld te leren, schrijft Techon.
De onderzoekers gebruikten matrices om beelden op te bouwen. Het beeld dat door de hersenen van de personen verwerkt werd, beschouwde het team namelijk als een combinatie van kleine eenheden en een beeldhoek van 1 graad, dat een beeld van 1,7 centimeter oplevert op een afstand van een meter, vormde een pixel.
Vervolgens werd een matrix van 10x10 pixels ingevuld, waarbij het contrast werd gebaseerd op de mate van hersenactiviteit die werd gemeten. De onderzoekers analyseerde de matrix op basis van blokken van vierkantjes van 2x2 en 1x1 pixels en horizontale en verticale rechthoeken van 2x1 pixels. Hierbij werd er van uitgegaan dat een gezichtsveld opgedeeld is in meerdere resoluties. Door deze analyses te combineren lukte het om een getrouw beeld te reconstrueren. De technologie zou in staat zijn om het juiste beeld uit een totaal van 100 miljoen te identificeren. Het onderzoek van de Japanse 'Advanced Telecommunications Research Institute International' (ATR) en 'National Institute of Information and Communications Technology' (NCIT) is in de december-editie van het Amerikaanse wetenschapstijdschrift 'Neuron' verschenen.
Nawoord en Nadenkertje: Onze hersenen werken op basis van de elektrische activiteit van neuronen. Elke neuron heeft zijn eigen karakteristiek hierin, bepaald door het elektrodynamisch gedrag van het celmembraan. Als je dus beseft dat alle prikkels, zonder enige uitzondering, die van de buitenwereld via onze zintuigen in ons lichaam binnenkomen, naar onze hersenen op een elektrische manier worden overgebracht en dan nog eens op een even elektrische manier in de hersenen worden verwerkt, vertaald en opgeslagen, dan pas kun je er een idee van krijgen hoe mechanisch de mechanische mensmachine in elkaar zit.
En, leef jij ook nog met het waanbeeld dat jij dat mechanische lichaam bent? Doe misschien eens aan Zelfkennis, en stel voor jezelf vast dat je dat lichaam hebt, maar dat je dat lichaam in het geheel niet bent. Het is slechts een tijdelijk, in bruikleen gekregen voertuig van 'iets' anders. Stel dat dit dé waarheid is: wie of wat ben jij dan wel (niet)?...