ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het brein van fruitvliegen bevat bijna 140.000 neuronen

De hersenen van fruitvliegen gebruiken behoorlijk wat rekenkracht om te zien.
door Tsenne Kikke - donderdag 3 oktober 2024 18:24

Net als jouw lichaam, wordt dat van de fruitvlieg door het brein bestuurd. En wetenschappers hebben voor het eerst het volledige brein van een fruitvlieg in kaart gebracht. Het is de meest complexe kaart van een dierenbrein tot nu toe. Volgens de wetenschappers kan het onderzoek ons veel leren over hoe onze eigen hersenen werken.

De wetenschappers hebben een zogenoemd ‘connectoom’ opgesteld, zijnde: een gedetailleerde kaart van alle hersencellen en de verbindingen ertussen, van het brein van een volwassen fruitvlieg. Dat zijn er heel wat. Het brein van de fruitvlieg bevat bijna 140.000 neuronen (zenuwcellen), die onderling met meer dan 50 miljoen synapsen (de contactpunten tussen neuronen) verbonden zijn.

Dit is het meest complexe connectoom dat tot nu toe is samengesteld. Vorig jaar wisten wetenschappers de hersenen van een fruitvlieglarve in kaart te brengen. Die hersenen bevatten slechts 3.000 neuronen en ruim een half miljoen synapsen. In 2019 werd ook een connectoom van het brein van de rondworm Caenorhabditis elegans gemaakt, dat 302 neuronen telt.

Wat is er te zien?

In de neurale kaart valt op dat het vliegenbrein grotendeels is toegespitst op zicht. Meer dan de helft van de rekenkracht is hieraan gewijd. Dat is op zich geen nieuwe informatie, maar tot nu toe was nog niet bekend hoe de verschillende delen van het brein met elkaar verbonden waren. Ook de regio’s en de verbindingen die gebruikt worden om te vliegen, te stappen en zich te oriënteren, zijn in kaart gebracht.

Wat verder opvalt, is dat neuronen die gebruikt worden om te zien, vaak ook een rol spelen bij andere zintuigen, zoals het gehoor of voelen. "Het is verbluffend hoe onderling verbonden de hersenen zijn", zegt onderzoeker Mala Murthy in een persbericht. 

Hoe gingen de onderzoekers te werk?

Het in kaart brengen van het vliegenbrein was geen sinecure. Eerst moesten de wetenschappers het brein van een fruitvlieg in zo’n 7.000 plakken snijden. Elk van die plakken was slechts 40 nanometer dik, zo’n 2.000 keer dunner dan een mensenhaar.

Vervolgens werden deze plakken gescand, wat zo’n 21 miljoen beelden opleverde. Deze beelden werden vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie geanalyseerd om een driedimensionale kaart op te stellen. Daarna moesten wetenschappers handmatig uitzoeken welke functie elke individuele hersencel vervult en hoe die verbonden is met de rest van het brein.

Onderzoek naar hersenaandoeningen

Het is de eerste keer dat het brein volledig in kaart is gebracht van een dier dat kan stappen, vliegen en zien. Dat is belangrijk, want fruitvliegen delen zo’n 60 procent van hun DNA met de mens. Om deze reden worden ze vaak gebruikt in laboratoria om onderzoek te doen naar neurale aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Dit connectoom kan dan ook een grote rol spelen in toekomstig onderzoek naar hersenaandoeningen bij de mens. Om dit te bevorderen, hebben de onderzoekers alle data van het project openbaar gemaakt. Philipp Schlegel, een van de onderzoekers die aan het project werkten, vertelde aan de BBC dat hij door dit project "een lawine aan ontdekkingen" verwacht in de komende jaren.

Menselijk connectoom nog niet voor meteen

Hoewel het connectoom een grote stap vooruit betekent en de vooruitgang snel gaat, zal het wellicht nog enige tijd duren voordat het menselijke brein op dezelfde manier volledig in kaart gebracht kan worden. De menselijke hersenen bevatten naar schatting tussen de 80 en 100 miljard neuronen, en het aantal synapsen kan oplopen tot meer dan 100 biljoen (100.000 miljard).

De wetenschappers zien het project desalniettemin als een belangrijke stap richting een beter begrip van hoe het menselijk brein functioneert. Een volledig connectoom van de menselijke hersenen mogen we volgens de wetenschappers pas binnen zo’n 30 jaar verwachten.

Bron: VRT NWS

De fruitvlieg... Maak dat piepkleine ding maar eens na! :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht