ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“Dit is niet eerlijk!…”, mompelde de Italiaanse 25-jarige Angela Carini

Na 46 seconden al in tranen na rake klappen van 'biologische man'…
door Tsenne Kikke - donderdag 1 augustus 2024 19:26

Het menselijk lichaam kan gerust met een machine worden vergeleken. En, op deze Aarde lopen er veel defecte mensmachines rond. Ook over omgebouwde mannen heb ik het reeds meermaals gehad. Maar ditmaal zouden we het misschien niet specifiek over transgenders hebben...

In elk geval is het vandaag de dag in de bokswereld van de Olympische Spelen een beetje aan het rommelen. Met de 28-jarige Lin Yu-Ting en de 25-jarige Imane Khelif doen er twee bokssters mee in de vrouwenreeks, terwijl ze door de World Boxing Championships niet werden toegelaten. De reden? Ze zijn biologisch gekwalificeerd als mannelijk, nadat de geslachtschromosomen XY bij een test ontdekt zijn. En dat heeft de Italiaanse 25-jarige Angela Carini na enkele rake klappen onderwijl mogen ondervinden...

Khelif werd vlak voor haar wedstrijd om de gouden medaille op het WK in New Delhi in maart 2023 uitgesloten nadat ze niet was geslaagd voor de geslachtstests van de internationale boksbond IBA. Net als Lin Yu-ting, die haar bronzen medaille verloor. Geen vrouwelijke chromosomen XX, wel XY die het geslacht bepalen.

Maar in tegenstelling tot de regels van de IBA, mag het duo wel aantreden op de Spelen in Parijs; dit, met de goedkeuring van het IOC (Internationaal Olympisch Comité). De IBA heeft geen rechtsbevoegdheid over het olympische boksen, terwijl de regelgeving van het IOC soepeler is op dat vlak.

Zo luidde dinsdag een statement van het IOC: “Alle atleten die deelnemen aan het olympisch bokstoernooi van Parijs 2024 voldoen aan de deelnameregels van de competitie, evenals aan alle toepasselijke medische voorschriften, in overeenstemming met regels 1.4 en 3.1 van de Boxing Unit Parijs 2024.”

Lin komt vrijdag in de achtste finale in competitie bij de vedergewichten, Khelif heeft haar eerste partij er al opzitten. De Italiaanse Angela Carini was dus het kind van de rekening. 46 seconden, langer duurde het duel niet. Carini kreeg een rake klap, waardoor haar helm verkeerd kwam te zitten. Na nog een mep tegen haar hoofd staakte ze de strijd en mompelde ze: “Dit is niet juist!”. De Algerijnse probeerde haar tegenstander twee keer te omhelzen en reikte haar de hand, maar al die gebaren werden gewoon genegeerd door een verslagen Carini. Totaal ontmoedigd en in tranen verliet ze de ring...

“Ik verlaat de Spelen met opgeheven hoofd. Ik ben het gewend om te lijden, maar zo’n slag heb ik nog nooit geïncasseerd. Het was onmogelijk om verder te doen. Ik stapte de ring in om te vechten, maar het ging gewoon niet. Ik had te veel pijn aan m’n neus.” Of die gebroken is, kon haar trainer nog niet vertellen. “Veel mensen in Italië probeerden haar te bellen en te overtuigen om ‘alsjeblieft niet in de ring te stappen, omdat Khelif een biologische man is en het gevaarlijk zou zijn’,” beweerde hij.

De Italiaanse minister van Gelijke Kansen en Familiezaken, Eugenia Roccella, en de minister van Sport, Andrea Abodi, hadden op voorhand ook al hun zorgen geuit over de deelnames van beide bokssters. Iets wat dan weer kwaad bloed zette bij het Algerijns Olympisch Comité. “Het COA veroordeelt ten zeerste het onethisch aanvallen en belasteren van onze gewaardeerde atlete, Imane Khelif, met ongefundeerde propaganda van bepaalde buitenlandse media. Dergelijke aanvallen op haar persoonlijkheid en waardigheid zijn zeer onrechtvaardig, vooral nu ze zich voorbereidt op het hoogtepunt van haar carrière tijdens de Olympische Spelen. Het COA heeft alle nodige maatregelen genomen om onze kampioene te beschermen.”

Toch zou Khelif geen transgender zijn, maar een stoornis in de geslachtsontwikkeling (DSD) hebben, waardoor sommige vrouwen XY-chromosomen hebben en een testosterongehalte in het bloed dat typisch is voor een man.

Weet anderzijds, dat in Algerije, het land dat Khelif vertegenwoordigt, transgenderidentiteit verboden is, dat er niet wordt toegestaan om het geslacht of de sekse op identiteitsdocumenten te veranderen, en worden er medische of hormonale behandelingen om te veranderen van sekse niet toegestaan...

Dit jaar zei de IBA dat Khelif en anderen "geen testosterononderzoek ondergingen, maar onderworpen werden aan een aparte en erkende test, waarbij de bijzonderheden vertrouwelijk blijven". Men weet dus ook niet of Imane Khelif wel of niet testeron bosters inneemt.

Vergelijking met Caster Semenya

Deze boksincidenten volgen op de langlopende saga van de Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya, die in 2012 en 2016 olympisch goud won op de 800 meter voor vrouwen. Ze heeft een hoog testosteronniveau en wordt door sommige artsen als intersekse geclassificeerd. Sinds 2019 eist wereldatletiekbond World Athletics dat ze testosterononderdrukkende medicijnen neemt om mee te doen aan de 800 meter, maar dat weigerde ze.

Maar Imane Khelif wint niet altijd... In 2022 verloor ze op punten tegen de Ierse Amy Broadhurst.

Nawoord 3/8/2024:  "Ik kon niet meer", vertelde Carini na afloop. "Ik had veel pijn aan mijn neus. Dan is het beter om niet te blijven boksen. Het had de wedstrijd van mijn leven kunnen zijn, maar op dat moment moest ik mijn leven beschermen."

Een dag later excuseerde de Italiaanse zich eveneens omdat ze Khelif achteraf geen hand gaf. "De controverse maakt mij verdrietig en ik heb ook medelijden met mijn tegenstander. Zij kan er ook niet aan doen en is hier, net als ik, om te vechten."

Maar de IBA liet het daar niet zomaar bij. Het trok zich het lot van Carini erg aan en gaf vandaag aan om haar op dezelfde manier als olympische kampioenen te zullen compenseren .

Ter info: goudenmedaillewinnaars in Parijs krijgen van de boksbond 100.000 dollar (ongeveer 92.000 euro), inclusief 25.000 dollar voor de federatie en 25.000 dollar voor de coach.   

Het IBA ging zo lijnrecht in tegen het discours van het IOC. Het is immers geen geheim dat de twee organisaties al enkele jaren niet meer door dezelfde deur kunnen. De reden: de IBA verloor de organisatie van het bokstoernooi op de Spelen van Tokio en Parijs door enkele scheidsrechtelijke schandalen en bestuurlijke crisis. Het IOC trok vorig jaar zelfs de erkenning van de IBA in.

Definitieclaim

In een persconferentie verdedigde IOC-voorzitter Thomas Bach nog eens de keuze om de Algerijnse Imane Khelif op de Spelen niet uit te sluiten.

"Laten we even heel duidelijk zijn: we hebben het hier over het vrouwenboksen. En we spreken over twee bokssters die zijn geboren en getogen als vrouw, een vrouwelijk paspoort hebben en al jaren deelnemen in de vrouwencompetitie", klonk het in de monoloog van Bach over Khelif en de Taiwanese Lin Yu-ting - die beiden onder vuur liggen door gefaalde geslachtstests.

"Dat is toch de duidelijke definitie van een vrouw? Er was dan ook nooit twijfel dat het vrouwen zijn, maar we zien nu dat sommigen de definitie willen claimen van wat een vrouw is."

"Ik kan die mensen enkel uitnodigen om - op basis van wetenschappelijke bevindingen - op de proppen te komen met een nieuwe definitie van wie nu een vrouw is. En ook hoe het kan dat iemand die geboren, opgevoed, competitief is geweest als een vrouw en het juiste paspoort heeft dan geen vrouw is."

"Als die mensen iets voorstellen, zullen we luisteren en het nader bekijken, maar wij zullen niet deelnemen aan een vaak politiek gemotiveerde culturele oorlog. We vinden het dan ook totaal onacceptabel dat deze agenda op sociale media gevoed wordt door al die haatdragende uitspraken en agressie", sloot hij af.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht