ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

2,1 miljoen Belgen nemen verslavende slaap- en kalmeermiddel

En het gebruik ervan blijft alarmerend hoog…
door Tsenne Kikke - maandag 15 juli 2024 17:50

Soms vraag ik me af waarom er zo weinig Belgen en Nederlanders aan hun innerlijke zelf willen werken. Nog sterker uitgedrukt, kan ik gerust vermelden dat deze website in de laatste 17 jaar tijd geen één persoon heeft kunnen aantrekken; dit, ondanks de meer dan 1 miljoen bezoekers. Anderzijds is het een feit dat indien een mens zich enkel met zijn lichaam identificeert er natuurlijk geen sprake kan zijn van een zogenaamd 'innerljk zelf'. :-)

Wat Belgen betreft, kreeg één op de vijf vorig jaar benzodiazepines - zoals Xanax, Valium en Temesta - voorgeschreven. Die 'genees'middelen op voorschrift helpen mensen te kalmeren - of, in slaap te vallen.

Maar ze hebben bijwerkingen, zoals duizeligheid, geheugenproblemen en verminderde alertheid. En vooral: ze zijn verslavend. Al na een of twee weken treedt er tolerantie op, en heb je almaar hogere dosissen nodig voor hetzelfde resultaat. Afkicken is niet evident, en men kan last krijgen van spierpijn, angst, slapeloosheid en beven.

Vorig jaar gingen er maar liefst 385 miljoen benzo’s over de toonbank. Dat is weliswaar een daling van zo’n 15,3 procent tegenover de 455 miljoen stuks in 2019. Misschien zijn veel ex-gebruikers ondertussen overleden, toch blijft het huidige gebruik alarmerend hoog.

Het aantal gebruikers nam dus sneller af. In 2019 namen 2,6 miljoen mensen benzo’s, vorig jaar waren dat er nog 2,1 miljoen (-17,4 procent). Dat blijkt uit nieuwe gegevens van IQVIA, een bedrijf dat analyses, technologie en diensten levert voor de gezondheidssector.

“Toch blijven we binnen Europa bovenaan staan qua benzogebruik”, zei Ellen Van Leeuwen, huisarts en onderzoeker psychofarmaca (UGent). “De daling is bemoedigend, al valt tegelijk op dat het langdurige gebruik vrij stabiel blijft. Het toont dat psychofarmaca terugdringen een werk van lange adem is. Maar we zitten op de goede weg, en moeten doorzetten.”

Veel verstokte gebruikers

In absolute aantallen is het gebruik vooral bij 75-plussers gedaald. Sinds 2019 zijn het er bijna een derde minder. In de leeftijdsgroep 45 tot 75 jaar is er ongeveer een achtste minder patiënten. Wel neemt het aantal jonge gebruikers toe. Bij de 15- tot 24-jarigen is er sinds 2019 een stijging met een derde, al is er na een aantal zware coronajaren sprake van een daling.

Een lichtpunt is dat het aantal minderjarigen (<15 jaar) dat benzo’s neemt, bijna is gehalveerd, na ook hier een sterke piek in de coronajaren. Volgens IQVIA komt de daling er vooral doordat minder nieuwe patiënten benzo’s voorgeschreven krijgen. Die trend is duidelijk zichtbaar in de cijfers sinds 2019.

Het aantal ‘verstokte’ gebruikers blijft hoog. Dat valt ook op in de cijfers van wie meer voorschriften meekrijgt dan aanbevolen. Maar liefst drie op de tien gebruikers krijgen minstens vijf voorschriften per jaar, hoewel één voorschrift normaal gezien een voorraad voor drie maanden oplevert. Daarmee krijgt deze groep patiënten dagelijks (veel) meer dan een dagdosis binnen. Vrouwen ouder dan 75 scoren erg hoog. Van hen krijgt liefst 14 procent meer dan vijf voorschriften. Voor mannen van dezelfde leeftijd ligt dat op 10 procent.

Traag afbouwen

Volgens IQVIA zijn er kleinere verpakkingen ontwikkeld voor nieuwe patiënten. Daarin zitten veel minder tabletten dan de reguliere dosis met een voorraad voor drie maanden. Maar die kleinere verpakkingen zouden nauwelijks worden voorgeschreven.

“Dat is tegenstrijdig”, zei Van Leeuwen. “De richtlijn zegt dat als benzo’s nodig zijn, je maximaal voor één week voorschrijft. Daarna ga je opnieuw in gesprek met de ­patiënt. Als je meteen een grotere dosis voorschrijft, wordt stoppen moeilijker. Hier is extra aandacht voor nodig.”

Begin vorig jaar lanceerde de overheid een proefproject om het benzogebruik af te bouwen. Daarbij geven apothekers en artsen hun patiënten dosissen die steeds kleiner worden, tijdens een programma dat 50 tot 360 dagen kan duren. Bijna 5.000 personen volgen nu zo’n traject, van wie meer dan de helft 65-plusser is en ruim twee derde vrouw. “De resultaten kennen we nog niet, maar de deelnamecijfers zijn alvast bemoedigend. Het proefproject loopt tot eind dit jaar, maar wordt hopelijk verlengd”, aldus Van Leeuwen nog.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht