Naast tientallen andere zaken is goed slapen essentieel voor de gezondheid. Uit onderzoek van het American College of Cardiology (ACC) blijkt zelfs dat je langer leeft als je elke nacht genoeg rust neemt. Wat kan jij zoal doen om de kwaliteit van jouw nachtrust op te krikken?...
Het onderzoek van de ACC richtte zich op mannen en vrouwen. Mannen die slecht slapen, kunnen hun leven met vijf jaar verlengen als zij beter zouden slapen, en vrouwen zo’n twee jaar.
(Tussen haakjes: zo'n onderzoek is slechts mogelijk indien er met parallele werelden wordt gewerkt en een groep mensen die werd gekloond. En natuurljk zijn er geen gegevens over mensen die elke nacht goed sliepen, doch vroegtijdig stierven.)
Wanneer is slaap ‘goed’?
Maar wat is ‘goed’ en ‘slecht’ nu precies op het gebied van slaap? In het onderzoek wordt een goede slaapkwaliteit gedefinieerd door de volgende punten:
- Een slaaptijd van zeven tot acht uur per nacht. Dit kan per persoon verschillen.
- Niet vaker dan twee keer per week moeilijk in slaap vallen.
- Niet vaker dan een keer per week moeite hebben om door te slapen.
- Je gebruikt geen slaapmiddelen.
- Je minstens vijf dagen per week uitgerust voelen na het ontwaken.
Een van de onderzoekers, dr. Frank Qian, van de Harvard Medical School zei op de ACC-site: "Ik denk dat het onderzoek laat zien dat alleen genoeg uren slaap krijgen niet voldoende is. Je moet echt rustgevend slapen en niet veel moeite hebben om in slaap te vallen en door te blijven slapen."
Wanneer gaat het mis met de slaap?
Het onderzoek gaf aan welke factoren slaap ‘goed’ maken, maar welke elementen vergroten de kans op ‘slecht slapen? Voorbeelden ervan zijn te lang doorgaan met werken, nog bezig zijn met jouw telefoon als je al in bed ligt, of nog even tv kijken. Hierdoor worden de hersenen te actief en alert, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen.
Als je 's avonds naar bed gaat, word je normaal gesproken langzamerhand steeds slaperiger. Via de lichte slaap ga je over naar de diepe slaap. Hierna kom je opnieuw terug in de lichte slaap, die door de REM-slaap wordt opgevolgd. Dit patroon heet 'de slaapcyclus'. Tijdens een goede slaap doorloop je deze cyclus ongeveer vijf keer.
Vijf tips om jouw slaapkwaliteit te verbeteren:
- Zorg ervoor dat je regelmatig sport, maar doe dit niet vlak voor het slapengaan. Net na het sporten ben je meestal juist wakker en alert.
- Reserveer ten minste één uur voor het slapengaan om tot rust te komen. Doe geen inspannende dingen, maar neem bijvoorbeeld een warme douche of een bad. Of lees een boek
- Stop een paar uur voor het slapen gaan met het kijken naar telefoon- of computerschermen. Het blauwe licht kan de productie van melatonine vertragen, en dat is nou juist het hormoon dat ons moe maakt.
- Drink enkele uren voor het slapengaan geen cafeïne- of alcoholhoudende dranken. Alcohol zorgt voor een minder diepe slaap. Cafeïne kan jouw biologische klok beïnvloeden, zelfs als je het vier uur voor het slapen gaan hebt genomen. Je blijft vaak langer wakker en slaapt onrustiger. Nicotine is ook geen aanrader. Deze stof activeert jouw zenuwstelsel, waardoor je alerter wordt.
- Lekkere trek voordat je gaat slapen? Neem dan geen zware maaltijd, maar kies voor een lichte snack. Denk aan fruit of groente. Als je iets zwaars eet, moet de spijsvertering harder aan de slag en dat is niet bevorderlijk voor de slaap.
Bronnen: IDEWE, Hersenonderzoek.nl, Hart Long Centrum Leiden, ACC & Radar
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!