ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Medicijnen voor de samenleving

Nederland telt ruim 11,5 miljoen medicijngebruikers…
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 maart 2022 17:34

Nederland telt iets van een 17.620.000 inwoners. Volgens de monitor ‘Medicijnen voor de samenleving’ van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), gebaseerd op onafhankelijke en openbare data, lijden 9,9 miljoen Nederlanders aan een chronische aandoening. Dat is maar liefst 57% van de bevolking. Meer dan de helft dus.

Zo lezen we in een brochure uitgegeven door de VIG, onder andere, het volgende...

"Naarmate we ouder worden wordt onze gezondheid kwetsbaarder, zowel mentaal als fysiek. Maar ook op jonge leeftijd is een leven zonder ziekte niet vanzelfsprekend. Twee op de drie Nederlanders gebruiken medicijnen om beter te leven. Nederland telt ruim 11,5 miljoen medicijngebruikers, elk met een eigen verhaal. De kans is groot dat u er ook één bent of kent. Mede dankzij medicijnen en vaccins leven mensen langer en hebben ze minder last van pijn of andere klachten. Op die manier besparen we veel kosten op andere zorg. Bovendien kunnen geholpen patiënten weer meedraaien in de samenleving en een bijdrage leveren aan onze economie. Kortom: geneesmiddelen zijn geen kostenpost maar een investering in een gezonde samenleving!"

Leven met een chronische aandoening

Iemand met een chronische aandoening heeft langdurig last van dezelfde aandoening. Dit kan zowel lichamelijk als fysiek zijn en komt voor op jonge en latere leeftijd. In Nederland hebben 9,9 miljoen een chronische aandoening. Dat is 57% van de bevolking. Bij de bestrijding van chronische ziektes zoals reuma, kanker, diabetes en longaandoeningen is de laatste decennia grote vooruitgang geboekt. Veel patiënten zijn hierbij gebaat.

Voor mensen met een chronische aandoening kan een geneesmiddel (als onderdeel van een behandeling) helpen bij het onder controle krijgen of behandelen van hun aandoening, zodat zij weer hun gang kunnen gaan.

Beter leven met diabetes

Rum 1,2 miljoen Nederlanders hebben een variant van diabetes (type 1 of 2). Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan diabetes daalt gestaag. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan goede medicijnen. Daarnaast zijn voldoende beweging en gezonde voeding ook belangrijk in het voorkomen van diabetes.

Geneesmiddelen zijn een investering, geen kostenpost

Geneesmiddelen zijn een investering, geen kostenpost. In de eerste plaats zorgen medicijnen ervoor dat mensen langer gezond leven en deel kunnen nemen aan de samenleving. Geneesmiddelen voegen op allerlei manieren waarde toe aan de samenleving. Zo voorkomen medicijnen vaak de noodzaak tot andere zorg, bijvoorbeeld operaties, transplantaties, ziekenhuisopnames.

Geneesmiddelen voorkomen ook kosten die ontstaan door arbeidsongeschiktheid of ziekteverzuimkosten. Daarnaast zorgt de sector ook voor economische waarde: het levert banen op, verschaft werk aan andere sectoren (bijvoorbeeld transport) en draagt bij aan de groei van de Nederlandse economie.

De kosten van innovatie

Geneesmiddelenontwikkeling is kostbaar, risicovol en tijdrovend. Het kost gemiddeld € 2,2 miljard om een nieuw medicijn te ontwikkelen, te testen en bij de patiënt te brengen. Ruim de helft daarvan betreft kapitaalkosten. Die kosten bestaan uit de vergoeding die investeerders, zoals pensioenfondsen of zorgverzekeraars, vragen voor hun kapitaal. Zij vragen een hogere vergoeding naarmate zij hun kapitaal langer beschikbaar stellen. Dat loopt op in de circa elf jaar die nodig is voor medicijnontwikkeling. Ook de kosten van mislukt onderzoek beslaan een groot deel van de ontwikkelkosten. Dat komt doordat verreweg de meeste medicijnen de eindstreep niet halen.

Een belangrijke oplossing voor het beperken van de kapitaalkosten is om zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces te kunnen voorspellen welke geneesmiddelen wel en geen potentie hebben.

Nederland als medicijnhub

Nederland exporteerde in 2020 voor ruim €30 miljard aan geneesmiddelen. Dat is meer dan het totaal van de uitvoerwaarde van kaas, vlees en sierteelt, waar Nederland internationaal bekend om staat. De totale waarde van de medicijnexport is 4,5 keer zo hoog als de uitgaven van Nederland aan medicijnen. Geneesmiddelen zijn daarmee een belangrijk exportproduct van Nederland.

Qua logistiek en productie komt in Nederland veel samen: van het verwerken, afvullen, samenstellen, verpakken en etiketteren tot aan opslag, overslag en vervoer via de weg, over zee of door de lucht. Een belangrijke drijfveer is de koploperspositie van Nederland op het gebied van slimme logistiek. Door centrale ligging in Europa en sterke logistieke schakels via lucht, weg en zee is Nederland een medicijnhub voor Europa en andere delen van de wereld.

Het ontwikkelen en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel is een race tegen de klok. Na registratie van een patent heeft de eigenaar 20 jaar de tijd om de innovatie door te ontwikkelen tot een veilig én effectief geneesmiddel. In deze periode mag door andere partijen niet hetzelfde middel op de markt worden gebracht.

Op het moment dat een geneesmiddel beschikbaar komt voor patiënten, is een groot deel van de patentperiode al verstreken. Er is dan ook nog tijd nodig om tot een vergoedingsafspraak te komen. Bovendien vergt het tijd én investeringen om het nieuwe middel onder de aandacht te brengen bij voorschrijvers en het middel een plek te geven in behandelrichtlijnen. De monopoliepositie, waarin het grootste deel van de investeringen moet worden terugverdiend, is daardoor beperkt tot circa 5 à 8 jaar. Na afloop van de patentperiode mogen andere bedrijven het middel namaken en op de markt brengen. Door concurrentie daalt de prijs met ongeveer 85%.

Een geneesmiddelenbedrijf loopt te allen tijde het risico dat een concurrent een ander middel voor dezelfde ziekte op de markt brengt dat beter werkt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht