Meteorieten zijn steenachtig materiaal uit de ruimte. Als er een zo'n kleine meteoriet onze dampkring binnenkomt, brandt die meestal op. Sommige zijn groot genoeg om tot op het aardoppervlak te raken, waar ze inslaan. Op de zuidpool worden ze dan meteen ingebed in sneeuw en ijs. Meestal worden ze door de stroming van het ijs naar zee gevoerd, maar bepaalde exemplaren raken gevangen tussen bergen, die soms verborgen zijn onder het ijs. Door die bergen worden de meteorieten naar het oppervlak van de ijskap geduwd in zogenoemde blauwe ijsgebieden.
Tot nu toe is slechts in een deel van die gebieden naar meteorieten gezocht, met wisselend succes. Meteorieten kunnen ons veel leren over het ontstaan en de evolutie van ons zonnestelsel. Als we er nog meer vinden, kunnen we nog meer leren over Mars, de maan, onze eigen aarde, en hoe het leven hier tot stand is gekomen.
Een team van Belgische en Nederlandse onderzoekers heeft ondertussen een schatkaart gemaakt van gebieden op de zuidpool waar er wellicht veel meteorieten te vinden zijn. Het is de allereerste kaart in zijn soort. Wetenschappers hopen aan de hand van meteorieten meer te weten te komen over de vorming en evolutie van ons zonnestelsel. "Antarctica is een goede plek om meteorieten te vinden om verschillende redenen, onder meer omdat ze er goed bewaard zijn."
Tot nu toe zijn de meeste meteorieten gevonden op Antarctica, zo'n 45.000. Dat vertegenwoordigt ruim 60 procent van alle gevonden meteorieten op aarde. Een gemiddelde meteoriet is heel klein, ongeveer 2,5 centimeter in doorsnede. Doch zijn sommige exemplaren groter: één daarvan woog 18 kilogram.
Maar grote gebieden op de zuidpool zijn nog niet doorzocht op de aanwezigheid ervan, en het potentieel zou zeer groot zijn. Tot nu toe was het soms moeilijk om te weten waar er precies gezocht moest worden, maar de kaart brengt daar verandering in. De schattenjacht op meteorieten kondigt zich als veelbelovend aan. Volgens Steven Goderis, professor aan de VUB en co-auteur van de studie, zijn er mogelijk nog ruim 300.000 meteorieten te vinden, met enorm wetenschappelijk potentieel.
De Nederlandse Veronica Tollenaar, doctoraatsstudent aan de ULB en hoofdauteur van de studie, zei dat we "aan het begin staan van een nieuw tijdperk van Antarctische meteorietenmissies", ook al omdat er nu nieuwe opsporingstechnieken zoals drones kunnen worden ingezet in het veld.
Er zijn drie redenen waarom dit belangrijk is: "De meeste meteorieten zijn op Antarctica gevonden. Dat komt omdat je ze er relatief makkelijk kan vinden door het contrast tussen het blauwe ijs en het zwarte gesteente. Ze zijn bovendien goed bewaard gebleven door de koude temperaturen, waardoor ze niet verweerd raakten. Tot slot heeft Antarctica het voordeel dat je veel meteorieten op één plaats kan vinden, door een natuurlijk mechanisme. We verwachten nog heel veel nieuwe informatie te verkrijgen."
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog de vaste teksten...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?