Voor de ene mens is een stukje meteoriet een doodgewone steen, daar waar anderen beseffen dat het uit de ruimte afkomstig is, miljoenen of miljarden jaren oud kan zijn, en waardevol.
Eén van de meest bekende meteorieten zijn de 'Gibeon-meteorieten', genaamd naar de geografische plaats waar die indertijd hier op Aarde neerkwamen. Alle delen ervan zijn afkomstig van één grote meteoroïde van ongeveer 4 miljard jaren oud, die ongeveer 600 miljoen jaar geleden door de ruimte vloog, onze dampkring inboorde en explodeerde, voordat hij in het land neerstortte, dat vele millennia later bekend zou worden als Namibië.
Naar het schijnt zou die buitenaardse meteoroïde ooit deel hebben uitgemaakt van de kern van een planeet die uit elkaar was gespat.
Terwijl die enorm grote ruimterots onze dampkring passeerde, explodeerde die dus in een honderdtal grote en een duizendtal kleinere stukken, verspreid over een gebied van 275 km x 100 km, waarvan het merendeel in 1838 rondom het dorp Gibeon gevonden werd. Ook kwam men achteraf aan de weet dat al vóór het begin van de ijzertijd de lokale bevolking gebruik maakte van de meteorieten om er ijzeren gereedschappen en wapens van te vervaardigen.
De ruimterotsen kregen internationale aandacht nadat de Britse kapitein J.E. Alexander ze tijdens zijn reizen vond. Hij stuurde een monster ervan naar Londen, waarin de prominente astronoom Sir John Herschel een grote hoeveelheid nikkel opmerkte, en verklaarde dat deze afkomstig was van een ijzer bevattende meteoriet.
Nadien werden er meer dan 150 delen van teruggevonden; dit, ondanks het feit dat er ondertussen al zeer velen van weggenomen waren en uit het land werden gesmokkeld, of geschonken werden aan verschillende internationale onderzoeksinstellingen.
Nochtans zijn een 30-tal van deze wonderbaarlijke prehistorische buitenaardse octahedrieten nog dagelijks te bewonderen op de binnenplaats van het Nationaal Museum van Namibië in Windhoek, de hoofdstad van het Zuid-Afrikaanse Namibië. Ze werden op ijzeren staven gemonteerd, en in 1950 uitgeroepen tot nationaal monument.
Een beetje reclame: op Ebay kan je stukken meteorieten aankopen via deze link...
Maar, indien je ook aan een betaalbare prijs de fiere eigenaar wenst te worden van zo'n stukje ruimtegoed, verwijs ik jou eerder naar DIMschool via deze link.