Een meteoriet is een deel van een meteoroïde. Meteoroïden zijn groter dan interplanetair stof, maar kleiner dan planetoïden.
De snelheid waarmee meteoroïden de atmosfeer binnenkomen bedraagt 35.000 tot 250.000 km/u. Om de tocht door de dampkring te kunnen overleven, moet - zelfs voor grote meteoroïden - de snelheid niet hoger zijn dan ongeveer 100.000 km/u. Alleen zeer grote meteoroïden van meer dan 100.000 kg ondervinden dermate weinig weerstand dat de snelheid voldoende blijft om bij inslag een krater te veroorzaken.
Meteorieten zijn meestal puin uit de ruimte en de meesten onder hen zijn afkomstig uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter - of, ze maakten deel uit van een komeet.
Dat een meteoriet een bijzonder object is, en dat meteorieten daarom worden verzameld is duidelijk. Maar, hoe weet je dat een steen een meteoriet is?
En, via DIMschool kan je er zo eentje als knuffelsteen aankopen!
De oudst bekende meteoriet heeft een ouderdom van 4,56 miljard jaar. Feit is dat er in 1970 minder dan 2.000 meteorieten bekend waren. Sindsdien is de interesse sterk toegenomen en wordt er onder meer op Antarctica en in de Sahara (waar ze door hun donkere kleur en het gebrek aan begroeiing goed opvallen) gericht naar gezocht. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 exemplaren wetenschappelijk gedocumenteerd.,
Een meteoriet is niet eenvoudig te onderscheiden van gewoon gesteente. Bij ijzermeteorieten is het hoge gewicht door het ijzergehalte wel een aanduiding - want, ze zijn uiteraard magnetisch. Zeer veel meteorieten bevatten dus ijzer en hun gewicht kan variëren van enkele grammen tot bijna een kilogram.
Wijzelf zijn wel degelijk in het bezit van een aantal meteorieten en worden als ‘knuffelstenen’ aangeboden - en, om ze 'op te laden' wordt er een magneetje bijgegeven. Sommigen onder hen zijn chondrieten.
Chondrieten zijn, net zoals alle meteorieten, overblijfselen van brokken ruimtepuin, of kleine planetoïden, die bij hun tocht door de Aardse dampkring uit elkaar zijn gevallen en gedeeltelijk verdampt. Ze zijn gevormd in de beginperiode van het zonnestelsel, toen uit het stof van de zonnenevel grotere brokstukken ontstonden door accretie; een proces, waarbij materie samentrekt zodat er uit veel kleine deeltjes een aantal grote ontstaan. Deze brokstukken zijn nooit zo groot geworden dat er een smelten of differentiatie door de eigen zwaartekracht plaats kon vinden. Daarom zijn ze sinds de vorming van het Zonnestelsel - rond 4,55 miljard jaar geleden - niet meer veranderd.
Maar...: rust roest wel. IJzer roest: dus, ijzermeteorieten en steenijzermeteorieten ook. Met name metorieten met een hoog gehalte aan ijzer hebben aandacht nodig. Meteorieten zijn enerzijds stabiel maar moeten anderzijds wel tegen roest beschermd worden. Normaliter moeten meteorieten droog worden bewaard. De metoriet dient verder zorgvuldig te worden schoongemaakt met alcohol of wasbenzine. Een ijzermeteoriet kan dan het best worden ingespoten met kruipolie - zoals WD40, of eenvoudig worden ingevet met vet als zuurvrije vaseline.
Bij het aanraken komt zuur uit de huid op de meteoriet waardoor het roesten wordt bevorderd. Neem een onbeschermde meteoriet daarom bij voorkeur niet met blote handen vast zonder de metoriet daarna onmiddellijk te reinigen.
De knuffelstenen, die we te koop aanbieden, werden wél behandeld, want chondrieten zijn meestal opgebouwd uit samengekitte chondrulen, kleine - meestal niet groter dan een aantal millimeter - ronde klasten, die ooit als gesmolten of partieel gesmolten bolletjes materie vrij door de ruimte bewogen, of samengesteld zijn uit aan elkaar geklit fijnkorrelig stof. Om die reden konden ze dus plots uit elkaar vallen, zoals je op de onderstaande foto op de linkerzijde duidelijk kunt zien. Ook in bovenstaande afbeelding kan je al de eerste barsten zien.
Indien je zin hebt om zo'n behandelde chondriet knuffelsteen aan te kopen, hoef je ons slechts een e-mailtje te sturen naar [email protected]. Ok kan je de webshop een bezoekje brengen. Reken op ongeveer 1 euro per gram. Een steen van 30 gram kost dus 30 euro, eentje van 100 gram: 100 euro, enzovoorts. Geloof me, of niet: het is een meteorietsteengoede prijs.
Nota: vanwege de coronatijden kan je ook de stenen thuis uitkiezen. Info vind je in de webshop.