Ooit 'Melodieën' van Helmut Krausser gelezen? Ik wel in 1997. Het boek weegt bijna 1 kilogram en telt 768 bladzijden...
Iedereen bezwijkt soms weleens voor de betovering van muziek. Weinig dingen kunnen onze stemming zo plots en zo grondig beinvloeden als muziek, en toch kan de wetenschap nog altijd niet verklaren waarom een melodie dat effect heeft. In 'Melodieën', de omvangrijke roman van de toenmalige eenendertigjarige Duitse auteur Helmut Krausser, ontdekt de zestiende-eeuwse Italiaanse alchimist Castiglio de essentie van muziek.
'Melodieën' bevat twee grote verhaallijnen. De meest boeiende is die van Castiglio waarin, onder andere, het onsterfelijke 'Miserere' van Gregorio Allegri een grote rol speelt. Castiglio is net als Paracelsus een alchemist en probeert goud te maken uit onedele metalen.
- "Al die rare theorieën zijn uiteindelijk een kwestie van geloof. Geldt dat ook voor de magische melodieën? Bestaan ze niet echt?..."
Helmut Krausser: "Castiglio is zich maar al te zeer bewust van het zogenaamde placebo-effect. Paracelsus zei al dat het geloof van de patiënt in de werkzaamheid van het medicijn en de arts de belangrijkste voorwaarde voor zijn genezing is. Voor de melodieën geldt dat eigenlijk ook. De luisteraar maakt ze mooi of lelijk, niet zozeer de muzikant die ze speelt. Castiglio heeft iets dergelijks in zijn enige gepubliceerde boek, 'De kunst der verwensing', geschreven. Vervloekingen hebben pas zin wanneer ze worden uitgesproken in het bijzijn van degene die men ermee wil treffen.
Castiglio heeft het geloof van onnozele halzen echter ook nodig om aan geld te komen. Hij doet zich voor als alchimist die beweert tin in goud te kunnen omzetten, maar na zijn zogenaamd geslaagde demonstratie aan het hof van de prins van een Noord-Italiaans stadstaatje, is hij wel zo slim te beweren dat de methode verbeterd moet worden omdat ze in de huidige vorm meer kost aan grondstoffen dan ze aan goud oplevert. Wanneer hij zijn zin krijgt en een jaar lang mag gaan experimenteren, is hij zo sluw niet het onderste uit de kan te halen, maar na drie maanden zogenaamd eerlijk op te biechten dat hij gefaald heeft. De prins is hem erkentelijk voor zijn oprechtheid en steunt hem in zijn nieuwe project: het zoeken naar het wezen der muziek. Eigenlijk is hij gewoon een geniale oplichter."
- "U schreef met 'Melodieën' een roman met verscheidene hoofdpersonages, ondanks het overwicht van Castiglio. Was het niet moeilijk u steeds in weer een ander karakter te verdiepen?"
Helmut Krausser: "Aanvankelijk wilde ik een roman schrijven over de zeventiende-eeuwse castraatzanger Antonio Pasqualini. Toen ik het idee kreeg voor Melodieën, heb ik die in feite gewoon in deze grotere roman laten opgaan. De overige karakters beschouw ik toch maar als nevenpersonages, naast Pasqualini heeft alleen Castiglio mijn bijzondere aandacht gekregen, en ook mijn sympathie. Ik vond het erg dat ik hem na honderden pagina's moest laten sterven en ik heb me ook even afgevraagd of de lezer wel zou accepteren dat zijn held sterft.
Castiglio mag een oplichter zijn, net als de meeste succesvolle oplichters heeft hij een bepaalde charme en zijn oprechte wens de mensheid te laten delen in de kennis die hij vergaart, maakt hem sympathiek. Castiglio gelooft in een nieuwe, gouden eeuw, waarin de wetenschap de mensheid geluk en welvaart zal brengen. Hij wil dat zijn ontdekking van de magische melodieën hiervan deel zal uitmaken, maar in zijn naïeve optimisme heeft deze voorloper van Faust geen rekening gehouden met de hebzucht van de machtigen van deze aarde. Zij willen de melodieën slechts ten eigen bate gebruiken. Daardoor verliezen ze hun heilzaam karakter en krijgen ze na verloop van tijd een bijna verwoestende uitwerking. Natuurlijk bestaan er geen magische melodieën, maar muziek kun je gemakkelijk verwisselen met kennis. Kennis of informatie is op zich nooit goed of slecht, het gaat maar om het gebruik dat je ervan maakt."
- Ik gaf het boek een 5 op 10, maar achteraan op de binnenzijde van de flap prijkte een CD, 'Melodieën' genaamd, waarop die 'Miserere' van Gregorio Allegri (1582 – 1652) te aanhoren was. Eigenlijk is de gehele CD de moeite waard. Beluister die, indien je het ooit te pakken krijgt!
Geniet nu van Gregorio Allegri's 'Miserere', indien je er zin in hebt en een klein beetje vrije tijd...
Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog de vaste teksten...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?