De helikopter Ingenuity reisde met de Amerikaanse robotjeep Perseverance mee naar Mars, en zal als alles goed gaat op 11 april de eerste gemotoriseerde vlucht op een andere planeet uitvoeren. Maar waarom is dat zo verdraaid moeilijk?
De kleine helikopter Ingenuity weegt ongeveer 1,8 kilogram en lijkt op een drone. Morgen zal het voor de eerste keer op Mars opstijgen. Het toestel zal dan tot een hoogte van drie meter stijgen, daar een halve minuut blijven hangen en opnieuw afdalen. Het wordt de eerste gemotoriseerde vlucht buiten onze eigen planeet Aarde. Als alles goed gaat tenminste, want vanzelfsprekend is dat niet.
Doorstane uitdagingen
Ingenuity heeft al heel wat doorstaan. Het kreeg een lift van marsrover Perseverance, maar die was bezwaarlijk comfortabel te noemen. Tijdens de reis door de vijandige ruimte bleef het toestel blootgesteld aan straling. Ook de take-off en de landing lieten zich voelen, en schudden het peperdure speeltje stevig door elkaar.
Op 18 februari landde het toestel niettemin succesvol in de Jezerokrater op Mars, vastgemaakt aan de Perseverance. Op 3 april maakte Ingenuity zich los van de robotjeep en kon het geen gebruik meer maken van de energie van Perseverance. Het tuig was vanaf dat moment op de eigen zonnepanelen aangewezen.
IJskoude nachten
Energie opwekken is van levensbelang voor de kleine ruimtehelikopter om zich te kunnen verwarmen tijdens de ijskoude nachten. De temperatuur op Mars kan 's nachts dalen tot -90 °C. Eerder deze week werd duidelijk dat Ingenuity de eerste nacht goed overleefd had, wat een ‘belangrijke etappe’ was volgens Nasa.
IJle lucht
Tot zover moest Ingenuity alleen maar overleven. Voor vliegen is echter meer nodig. Op Aarde duwen de rotoren van drones zich af op de moleculen van de lucht in de atmosfeer. Op Mars is de atmosfeer veel dunner: voor elke 100 moleculen op aarde, vind je er op Mars maar één.
Om dat probleem het hoofd te bieden, moeten de rotoren van Ingenuity tussen de 2.000 en 3.000 toeren per minuut maken. Op Aarde zouden dat er maar 300 tot 500 zijn. Om de vibraties die zulke hoge draaisnelheden veroorzaken de baas te kunnen, heeft het toestel rotorbladen met een speciale vorm: de uiteinden lopen lang en smal uit, terwijl ze dikker zijn dichter bij de verticale as. Dat maakt de kleine helikopter moeilijk te besturen voor piloten die helikopters of drones gewend zijn.
Helemaal alleen
Niet dat een piloot de kleine ruimtehelikopter zal besturen. Dat moet Ingenuity helemaal zelf doen. Het is daarvoor uitgerust met een navigatiecomputer die enorm snel en krachtig is. Bijsturen is onmogelijk. Het duurt bijna een kwartier voor een signaal de afstand van Mars naar de Aarde overbrugt, terwijl de vlucht maar anderhalve minuut zal duren.
Er is bovendien geen directe verbinding met het team van Nasa. De instructies voor de vlucht moeten via Perseverance gaan. Na de vlucht gebeurt het omgekeerde met de data over de vlucht. Perseverance zal zelf ook beelden maken, vanop een veilige afstand. Als alles volgens plan gaat, stelt Nasa die maandag voor aan het grote publiek. Om 9.30 uur ’s morgens zou de live-uitzending hier op Youtube van start gaan.
De eerste vlucht vindt ten vroegste nu zondag, op 11 april, plaats. Eerst moet het tuig nog een reeks testen op het Marsoppervlak tot een goed einde brengen. Ingenuity blijft maar een maand actief. Nasa zal de moeilijkheidsgraad van de vluchten opdrijven en Ingenuity steeds acrobatischere toeren laten uitvoeren.
Hopelijk slaagt de ruimtehelikopter daarin, waardoor men aan de weet komt dat helikopters in de toekomst daadwerkelijk kunnen gebruikt worden om het verlaten landschap van Mars verder te verkennen.
Bron: De Standaard
Toch knap om te zien tot wat de huidige mensheid in staat is, nietwaar? 'k Heb het wel over enkele duizenden, en niet over de 7,8 miljard anderen die enkel en alleen maar kunnen toekijken.
Nabericht 13/4/2021: Die gebeurtenis is uitgesteld nadat bij een test een technisch probleem aan het licht was gekomen. Een software-update zou dat moeten oplossen. Het gaat daarom nog langer duren dan gepland voordat de helikopter kan vliegen. De NASA wil de software in stappen uitrollen. Eerst moet de software geschreven worden, maar vooral het testen en valideren ervan gaat veel tijd kosten. De NASA zei dat de helikopter verder in goede staat verkeert. Ergens in de komende week wordt een nieuwe datum genoemd waarop de historische vlucht moet plaatsvinden.
26/4/2021: Ingenuity vloog derde foutloos parcours. Vijf meter de hoogte in, 50 meter vliegen, en terugkeren naar de beginpositie. Tachtig seconden werk voor de drone van 1,8 kg. Nooit eerder, zelfs niet onder testomstandigheden op Aarde zelf, had de drone zo snel en zo ver gevlogen. De ingenieurs zullen de moeilijkheidsgraad blijven opvoeren tot ze op de grenzen van de minihelikopter botsen.
19/4/2021 - Eerste geslaagde vlucht!
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!
En, dan heb je nog de vaste teksten...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?