ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Antikythera Mechanisme werd zelfs met Legoblokjes nagemaakt…

Het mysterieuze Antikythera Mechanisme werd eindelijk ontrafeld en nagebootst.
door Tsenne Kikke - zondag 18 april 2021 19:04

Op zaterdag 13 februari 2016 publiceerde ik de tekst 'Griekse grafsteen zou ons het bewijs kunnen leveren dat tijdreizen indertijd mogelijk was'.

Daarin vermeldde ik eveneens dat de Oude Grieken tot dingen in staat waren die onze hedendaagse verbeeldingswereld te boven gaat. Het Antikythera Mechanisme, daterend uit het jaar 200 vóór onze jaartelling, is daarvan een zeer mooi voorbeeld. In die tijd was men in staat om een machine te bouwen, 'die de toekomst kon voorspellen'. Hiermee werd bedoeld: het voorspellen van de toekomstige maaneclipsen, inclusief de tijdstippen, zon- en maansverduisteringen, bloedmanen, enzovoorts.

In wezen is het Antikythera Mechanisme geen computer, maar een soort van rekenmachine. Anderzijds is het woordje 'computer' afgeleid van het Latijnse 'computare', hetgeen 'berekenen' of 'schatten' betekent. Onderstaand fimpje vertelt jou er meer over...

Na 120 jaar is het wetenschappers eindelijk gelukt om de werking van dit 2.200 jaar oud mechanisme te ontrafelen. Het werd in 1901 in een gezonken Romeins schip door duikers gevonden en in de decennia daarna was de precieze oorsprong en werking van het mechanisme voor onderzoekers een compleet raadsel. Tot nu, want een groep Londense wetenschappers hebben een compleet 3D-model van het mechanisme kunnen maken.

De werking van het mechanisme

Het mechanisme bestaat uit verschillende lagen bronzen wijzerplaten en zo’n dertigtal tandwielen. Van het hele mechanisme is maar een derde bewaard gebleven en het wordt ook wel de allereerste astronomische computer genoemd. Oorspronkelijk zou het mechanisme in een houten kist ter grootte van een schoenendoos zijn bewaard. Net als een klok zou het op de voorkant een grote ronde wijzerplaat hebben gehad met Griekse inscripties, twaalf tekens van sterrenbeelden en draaiende wijzers. Aan de zijkant zat een knop of een hendel om het mechanisme naar voren of naar achteren te draaien. En terwijl de knop draaide, bewogen de wijzers in verschillende snelheden door in elkaar grijpende tandwielen. In plaats van uren en minuten vertoonden de wijzers de hemelse tijd: een wijzer voor de zon, een voor de maan en een voor elk van de vijf planeten die toentertijd bekend waren: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Roterende zwarte en zilveren ballen toonden de fase van de Maan aan.

Tussen haakjes: waarom men indertijd zoveel aandacht aan die planeten schonk, is iets wat de hedendaagse mens moeilijk begrijpen kan. Tracht maar eens - vanuit het thema 'Zelfkennis' - aan een gewone sterveling het hoe en waarom de essentie van elke mens erdoor werd gekleurd uit te leggen. Ik bedoel: uitleggen, opdat hij er iets mee aanvangt. Bijvoorbeeld: zo vermeldde ik reeds eerder dat astrologie op de essentie van de mens betrekking heeft en dus niet op één van zijn vele oneigene personlijkheden.

Toegegeven: een mens, die niet aan zijn innerlijke 'Zijn' werkt, is daar niets mee, en bovendien ben ik onnodig aan het afdwalen... - sorry.

De data werden aan de voorzijde aangegeven op de Egyptische 365 dagenkalender en op de achterkant werden ze aangegeven via de cyclus van Meton. De grote bovenste wijzerplaat had een spiraalvormige gleuf met vijf ringen en een bewegende wijzer om de 235 synodische maanden in de Metonische cyclus aan te tonen. Deze maanden waren verwerkt in de vijf ringen. Deze cyclus is bijna precies negentien jaren lang en is handig bij het reguleren van kalenders. Door deze methode kon het mechanisme aangeven wanneer verschillende Panhelleense spelen zouden plaatsvinden, waaronder de oude Olympische Spelen.

De grote onderste wijzerplaat had een spiraal met vier omwentelingen met symbolen om de maanden aan te geven waarin er een kans was op een zons- of maansverduistering, gebaseerd op de 18,2-jarige saros-eclipscyclus. Deze astronomische cycli zouden bij de Grieken bekend zijn geweest door Babylonische bronnen.

Het mechanisme was dus zo geavanceerd dat een datum ingevoerd kon worden door middel van een aantal draaischijven, waarna de gewenste informatie op de wijzerplaten getoond werd. Andersom kon het ook. Wie wilde weten op welke dag een bepaalde gebeurtenis zou plaatsvinden, hoefde alleen maar de wijzers op de stand van die gebeurtenis te zetten om de datum te zien.

De oorsprong van het mechanisme van Antikythera

De precieze herkomst van het mechanisme is nooit met honderd procent zekerheid vastgesteld. Er is geen handtekening of iets anders herkenbaars van de maker op het mechanisme gevonden. Maar door uitvoerig onderzoek in de decennia na de vondst zijn er wel wat theorieën ontstaan over de mogelijke herkomst. Door de kwaliteit en de complexiteit van de werking van het mechanisme is het waarschijnlijk dat het tijdens de Hellenistische periode ontwikkeld moet zijn geweest, een periode die onder andere gekenmerkt wordt door de wetenschappelijke vooruitgang. De constructie van het mechanisme is gebaseerd op astronomische en wiskundige theorieën die door Griekse astronomen waren ontwikkeld in de 2e eeuw v.Chr. Er wordt dan ook verondersteld dat het mechanisme kort hierna is ontwikkeld, maar door wie is dus nog onbekend.

Verder onderzoek in 2008 heeft laten zien dat het mechanisme weleens zijn oorsprong zou kunnen vinden in één van de voormalige Korinthische koloniën. Het bevat namelijk maandnamen die in Korinthe en de koloniën in het noordwesten van Griekenland en in Sicilië werden gebruikt.

Maar een andere naam, die ook veel genoemd wordt door wetenschappers, is het Griekse Rhodos. De wijzerplaat van het mechanisme die het moment van grote atletiekfestivals weergeeft, vermeldt 'Naa', een voormalig festival in het noordwesten van Griekenland, en Halieia, dat in het zuiden van het eiland Rhodos werd gehouden. Verondersteld wordt dat het mechanisme wellicht uit Rhodos afkomstig was en naar het noorden verscheept werd, dit wordt alleen maar versterkt door het feit dat er op het gezonken schip ook Rhodische vazen waren gevonden.

Het mysterie van de mogelijke maker

Maar, wie is dan de maker van het mechanisme? Ook dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. De ontdekking van de Rhodische vazen leidde al snel tot de hypothese dat het mechanisme gebouwd moet zijn op een academie opgericht door de Stoïcijnse filosoof Posidonius (135 v.Chr. – 51 v.Chr.) op dat Griekse eiland. Rhodos was in de oudheid een drukke handelshaven en het centrum van de astronomie en de machinebouw.

Daarbij was het eiland de thuisbasis van astronoom Hipparchus (190 v.Chr, - 120 v.Chr.). Het mechanisme hanteert zijn theorie voor de beweging van de Maan, wat de mogelijkheid suggereert dat hij het heeft ontworpen of er op zijn minst aan mee heeft (mee)gewerkt.

Doorbraak in nieuw onderzoek

Al met al was het mechanisme van Antikythera een raadsel voor experts. Omdat er maar een derde van het mechanisme door de eeuwen heen heel is gebleven, konden onderzoekers alleen maar speculeren over hoe het precies werkte en hoe het eruit zag. De achterkant ervan was al door eerdere studies opgelost, maar de aard van het complexe tandwielsysteem aan de voorkant bleef een mysterie. Nu lijkt er echter een doorbraak te zijn.

Wetenschappers van de University College in Londen geloven dat ze eindelijk, 120 jaar na de vondst van het mechanisme, de werking van de tandwielen ontrafeld hebben door middel van 3D-computermodellering. Ze hebben een werkend 3D-model gebouwd waarmee de stand van de zon, de maan en de vijf toen bekende planeten kan worden afgeleid, maar ook wanneer bijvoorbeeld bepaalde spelen zouden plaatsvinden. Ze hebben het hele voorpaneel nagebouwd en hopen nu met moderne technische middelen een replica op ware grootte van de Antikythera te kunnen bouwen.

Een gedetailleerde beschrijving van de baanbrekende bevindingen van de wetenschappers is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports'. Nu lijkt het grote mysterie rondom het mechanisme van Antikythera dan eindelijk te zijn opgelost, het is alleen nog even wachten op de levensgrote replica ervan.

Mede door de nieuwe vondst van de Londense wetenschappers worden de wetenschappelijke inzichten van de oude Grieken nog duidelijker. Ze geloofden dat de natuur werkte volgens vooraf gedefinieerde regels, als een soort machine. Een benadering, die de basis vormt van onze moderne wetenschappelijke opvattingen.

Bron: IsGeschiedenis

Legoblokjes?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht