ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Als je een wesp doodslaat, worden de andere agressiever

Eén wesp kan meerdere aantrekken…
door Tsenne Kikke - donderdag 11 juli 2019 20:50

Ze komen tot in jouw bord of glas om naar voedsel te zoeken, maken een angstaanjagend, zoemend geluid en voor je het weet, zitten ze in jouw broekspijp en word je pijnlijk gestoken. Maar de vliegenmepper of schoen bovenhalen, is dat een goed idee?

Bezint eer je daarmee begint: voor je het weet, haal je jezelf de toorn van een heel wespennest op de hals. ‘Als je een wesp doodslaat, leg je ze best een eindje verderop. Zo lok je de anderen weg’, liet de bestrijdingsfirma 'Anticimex' vorig jaar optekenen in 'Het Laatste Nieuws'. Biologen bevestigen dat. Een dode wesp trekt extra agressieve soortgenoten aan, die heb je het liefst niet te dicht in de buurt.

Verdedigingsmechanisme

Bioloog Arnold van Vliet van de universiteit van Wageningen verwees naar recent wetenschappelijk onderzoek. Dat ging na welke kleuren of geuren de meeste wespen aantrekken. Toen de onderzoekers een bol insmeerden met de stof uit een wespenangel, die een bijzondere geur afgaf, werden de soortgenoten in het nest meteen gealarmeerd om massaal in de aanval te gaan. De geur van hun eigen feromonen maakt wespen agressief. Als je een wesp doodslaat, komen die stoffen vrij in de lucht.

"Het is een evolutionair gegroeid verdedigingsmechanisme," zei Van Vliet. "Wespen zijn uiterst sociale beestjes. Ze weten dat vijanden, onder wie ook de mens, niet schrikken van een enkele wesp, wel van een zwerm."

Eén wesp doodslaan kan dus een heel nest op de been brengen en is contraproductief wanneer je op jouw gemak een wijntje wil drinken op het terras. Wespen vangen onder een glazen stolp dan maar? Ook niet ideaal: wespen worden aangetrokken door hun soortgenoten. Als de eerste wesp jou gevonden heeft, zal de rest daarom vaak snel volgen. Ook beter geen glas, maar een stenen pot gebruiken. En zeker niet in paniek raken en met jouw handen beginnen zwaaien: dat maakt de beestjes alleen maar agressiever.

Fascinerende insecten

"Wespen zijn fascinerende, ingenieuze insecten," zei Van Vliet. Niet alleen omdat ze het voor elkaar opnemen en hun zwerm met hun leven verdedigen. "Kijk naar de enorme nesten die ze bouwen. Soms kan je ze horen knagen op een houten schutting. Ze bijten houten schilfers af om er hun nest mee op te bouwen. Wanneer wespen hun larven voeden, krijgen ze van die larve in ruil een zoete stof, ter beloning. Dat alles getuigt van een verregaande evolutie. Ook daarom is het zonde om wespen dood te slaan. Ze zijn ook voor de mens nuttig. Vijfduizend wespen kunnen tot wel honderdduizend andere insecten uit hun omgeving weghalen. We hebben het over muggen, vliegen, spinnen. En nachtvlinders, waaronder ook die van de eikenprocessierups."

Conclusie: wespen doodslaan, is geen goed idee. Hen onder een glazen stolp vangen ook niet, want dat trekt net meer soortgenoten aan. Omring jouw tafel beter met citroengras, kruidnagel of rozemarijn: dat kan het aantal wespen met wel zeventig procent terugdringen. Waar, of onwaar?

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht