ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het water kwam hier op aarde dankzij planeet Theia

De planeet Theia droeg het water vanuit de buitenste regionen van het zonnestelsel naar onze aarde.
door Tsenne Kikke - vrijdag 24 mei 2019 16:08

De aarde is eigenlijk een rare snuiter. Zo is het de enige terrestrische planeet die een grote hoeveelheid water herbergt en daarnaast een relatief grote maan heeft die onze aardas stabiliseert. Beiden waren essentieel voor de ontwikkeling van leven. Onderzoekers vragen zich echter al heel lang af hoe al het water hier eigenlijk ooit beland is. Maar daar hebben ze nu een antwoord op geformuleerd.

Zonnestelsel

De aarde vormde zich lang geleden in het ‘droge’ binnenste deel van ons zonnestelsel. En daarom is het enigszins verrassend dat er water op de aarde te vinden is. Om te begrijpen hoe dit komt, moeten we teruggaan naar het begin, toen het zonnestelsel ongeveer 4,5 miljard jaar geleden werd gevormd. Door eerdere studies weten we dat het zonnestelsel zo gestructureerd is dat de ‘droge’ materialen werden gescheiden van de ‘natte’. De zogenaamde ‘koolstofhoudende’ meteorieten zijn rijk aan water en komen uit de buitenste regionen van het zonnestelsel. De drogere ‘niet-koolstofhoudende’ meteorieten komen uit het binnenste gedeelte.

Maan

De onderzoekers claimen nu dat het water waar onze planeet zo rijk aan is, ongeveer 4,4 miljard jaar geleden op aarde arriveerde tijdens de vorming van de maan. Veel astronomen geloven dat een planeet ter grootte van Mars, Theia genaamd, op de jonge aarde botste. Dit was een zeer gewelddadige ontmoeting, waarbij materiaal dat door die botsing los gesjord werd, de basis voor de maan zou vormen. Tot nu toe hadden wetenschappers altijd aangenomen dat Theia afkomstig was uit het binnenste deel van het zonnestelsel, in de buurt van de aarde. Maar de onderzoekers uit de nieuwe studie kunnen nu aantonen dat Theia uit het buitenste regionen van het zonnestelsel komt en grote hoeveelheden water meenam.

In de studie namen de onderzoekers het chemische element molybdeen onder de loep. “Molybdeenisotopen laten ons toe om koolstofhoudend en niet-koolstofhoudend materiaal duidelijk van elkaar te onderscheiden,” legde hoofdauteur Gerrit Budde uit. En uit de metingen blijkt dat sommig molybdeen, dat in de mantel van de aarde huist, afkomstig is uit de rand van ons zonnestelsel. “Het molybdeen dat vandaag de dag in de aardmantel kan worden aangetroffen, komt uit een later stadium in de aardse formatie,” legde onderzoeker Christoph Burkhardt uit. “Molybdeen uit eerdere fasen ligt namelijk volledig in de kern.”

Daarnaast suggereren de onderzoekers dat het grootste deel van het molybdeen in de aardmantel werd afgeleverd door planeet Theia. Omdat een groot gedeelte van het molybdeen in de mantel afkomstig is van het buitenste gedeelte van het zonnestelsel, betekent dit namelijk dat Theia zelf ook ontstaan is aan de rand van het zonnestelsel. Volgens de onderzoekers zorgde de botsing tussen Theia en de aarde voor voldoende koolstofhoudend materiaal en is zo het water op onze aarde terechtgekomen. “Onze benadering is uniek omdat het ons voor de eerste keer in staat stelt om de oorsprong van water op aarde in verband te brengen met de vorming van de maan,” zei onderzoeker Thorsten Kleine. “Anders gezegd; zonder de maan zou er waarschijnlijk geen leven op aarde mogelijk zijn.”

Losse schroeven

Feit is, dat meer dan honderd jaar lang wetenschappers discussiëren over de vorming van onze maan. En ze leken het maar niet eens te worden. Amerikaanse en Japanse onderzoekers beten zich nogmaals vast in het vraagstuk. En in een nieuwe studie kwamen ze met de zonet vermelde verrassende theorie op de proppen.

Veel astronomen geloven dat zo’n 4,4 miljard jaar geleden – ongeveer 150 miljoen jaar na de vorming van het zonnestelsel – die planeet ter grootte van Mars, Theia genaamd, op de jonge aarde botste en de basis vormde voor de maan.

De afgelopen jaren is deze theorie echter op losse schroeven komen te staan. Want uit computersimulaties bleek dat als deze theorie juist is, de maan voornamelijk uit materiaal van het inslaande object zou moeten bestaan. Toch is het tegenovergestelde waar: analyses van gesteente teruggebracht van Apollo-missies tonen namelijk aan dat de maan juist bestaat uit aards materiaal.

Magma

De nieuwe studie kwam met een mogelijke oplossing voor dit probleem. “Ongeveer 50 miljoen jaar na de vorming van onze zon was de vroege aarde bedekt met een zee van heet magma,” zei onderzoeker Shun-ichiro Karato. “Het botsende object was daarentegen gemaakt van vast materiaal.” De onderzoekers ontwierpen een computermodel om te testen wat voor effect dit zou hebben. En het model toont aan dat het magma na de botsing heter werd dan de korst van Theia. Nadat Theia op de aarde klapte, zou het magma in volume zijn toegenomen en vervolgens in een baan rond de aarde zijn beland. En hieruit is vervolgens de maan ontstaan.

Volgens de onderzoekers verklaart dit waarom er zoveel materiaal van de aarde in de maan verwerkt zit. “In ons model is ongeveer 80 procent van de maan gemaakt van aards materiaal,” zei Karato. “In vorige modellen bestond juist 80 procent van de maan uit materiaal van het inslaande object. Dit is een groot verschil.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht