ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op Valentijnsdag wordt de liefde kenbaar gemaakt …

Nog twee keer slapen, en dan is het zover!
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 februari 2019 17:45

Valentijnsdag wordt elk jaar in onze gewesten op 14 februari gevierd. De populariteit van Valentijnsdag is de laatste jaren erg gegroeid. Dit komt vooral omdat bedrijven en winkels inzagen dat ze er veel winst uit konden halen.

Ooit was het een vruchtbaarheidsdag, maar in 496 veranderde Paus Gelasius dit vruchtbaarheidsfeest in de dag van de Heilige Valentijn. Wie die Valentijn was, weet niemand, omdat er in de derde en vierde eeuw drie of vier martelaren en heiligen met die naam rondliepen. Nog sterker: van de meer dan 10.800 bestaande heiligen zijn er meer dan 30 Valentijnen, en zelfs enkele Valentinas. Maar geen één van hen had iets met het thema 'liefde' te maken.

Natuurlijk doen er andere verhalen de ronde over hoe de Valentijnsdag is ontstaan. Eén daarvan is de Lupercalia, die elk jaar op 15 februari werd gehouden ter ere van de Romeinse god Lupercus, of Faunus. Het was een feest dat in de klassieke oudheid door de Romeinen werd gevierd.

Het was een vruchtbaarheidsfeest dat werd gevierd in de Lupercal: de grot waar Romulus en Remus door de wolvin zouden zijn gevoed.

Het priestercollege van de Luperci offerde geiten en jonge honden. Volgens Plutarchus werd vervolgens het voorhoofd van twee jongemannen met het offermes aangeraakt en meteen weer met in melk gedoopte wol afgeveegd, waarna ze hard moesten lachen. Daarna werd een maaltijd gehouden. Hierna sneden de priesters de geitenhuiden in stukken. Met een deel bedekten ze hun lichaam. Het andere deel sneden ze tot riemen. Hiermee renden ze halfnaakt door de straten en geselden ze het publiek dat ze tegenkwamen, vooral de vrouwen. Aanraking met de zwepen zou tot vruchtbaarheid leiden en onheil afweren.

De Lupercalia waren een van de oudste Romeinse feesten. Het was van oorsprong waarschijnlijk een herdersfeest, dat als een reinigingsritueel was bedoeld. Het feest werd ook bij de christenen populair en was nog springlevend in 494 na Chr., toen paus Gelasius I een poging deed ‘dit laatste openlijk toegestane restant van de heidense godsdienst’ te verbieden. Uiteindelijk slaagde hij daarin, en werd de datum van 15 februari naar 14 februari verplaatst.

Vandaag de dag zijn er nog landen, zoals Indonesië, Maleisië en Saoedi Arabië, waar het vanwege geloofsredenen niet mag worden gevierd.

In elk geval gebruiken we geen zwepen meer om aan elkaar klappen uit te delen, behalve indien men sadomasochistisch is ingesteld, maar sinds mensengeheugenis behandelen we allemaal graag de mensen die we liefhebben met de nodige liefde, en wel op een manier waarop we zelf graag willen behandeld worden, nietwaar?

Met andere woorden: indien er geen mensen zijn die dicht bij jouw hartstreek aanleunen, doe je er goed aan om iets voor jezelf te kopen. En natuurlijk mag je ook jouw huisdier extra verwennen, indien je je daarbij goed voelt. :-)

Bron: Wikipedia & andere

- Zuivere Liefde? Of, seksuele aantrekkingskracht? -

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht