ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie is de slimste? De hond of de kat?

Het is een eeuwige discussie tussen honden -en kattenliefhebbers: wie is de slimste? De hond of de kat?
door Tsenne Kikke - donderdag 30 november 2017 21:53

"Honden zijn slimmer dan katten," beweerde Vritta Osthaus, psychologe aan de Universiteit van Kent, in 2009. Volgens haar konden katten minder oorzakelijke verbanden leggen dan honden. Maar niet iedereen was het daarmee eens...  

"De kat is slimmer," zeggen velen. Maar dat bleek niet zo: tenminste volgens haar onderzoek, waarbij ze ontdekte dat katten geen oorzakelijke verbanden konden leggen.

Ze deed een eenvoudige test. Ze bevestigde een stukje vis aan een touwtje en zette daar een doorzichtig plastic potje op. Zo wou ze onderzoeken of katten doorhebben dat ze - door aan het touw te trekken - het stukje vis dichterbij konden brengen.

Met één touwtje lukte het nog net. Maar als ze twee touwtjes legde met aan slechts eentje een stukje vis, wisten de katten niet wat te doen, en deden ze maar wat, lukraak. Als ze vervolgens de touwtjes kruiste, wisten de poezen het helemaal niet meer.

Osthaus deed het onderzoek eerder bij honden, en die slaagden er wel in met twee touwtjes toch het touwtje met het snoepje te kiezen. De gekruiste touwtjes waren moeilijker, maar honden maakten beduidend minder fouten.

Zijn honden dan toch slimmer dan we denken? En katten dommer? Volgens bioloog Dirk Draulans is een hond vooral slimmer uit het oogpunt van de mens. "Een hond gaat misschien sneller het juiste touwtje vastnemen en dan denken wij: dat is heel slim. Maar als je in het wild kijkt, zijn katten toch grotere overlevers dan honden."

"Kijk maar naar de wolf. Hij is met uitsterven bedreigd en katachtigen totaal niet. Dat komt omdat honden vaak in groep overleven en het minder in hun eentje kunnen rooien dan een kat. Wees maar zeker dat een kat slim genoeg is als ze echt eten wil hebben."

Hondentherapeut Geert De Bolster was het daarmee eens. "Van een dolfijn kan je spreken van menselijke intelligentie omdat hij menselijke dingen doet, zoals zichzelf zien in een spiegel. Van een kat of hond kan je dat niet. Je kan ze moeilijk met elkaar vergelijken. Het zijn diersoorten met een verschillende gedragsbiologie."

"Zowel een kat als een hond kunnen oorzaak en gevolg leren. Een kat gaat soms gewoon minder snel op haar doel af. Ze kan niet voor niets urenlang zitten wachten tot een muis uit haar hol komt. Een kat is uit menselijk oogpunt zelfs slimmer: ze gaat economischer te werk. Ze beweegt enkel als dat echt nodig is of als ze echt zin heeft om te spelen."

Wie nu de slimste is, beschouwden beide kenners indertijd als een vraag, die je niet kunt beantwoorden.
Draulans: "Ze zijn allebei even slim , want ze zijn er in geslaagd te overleven en zich zelfs te domesticeren. Het feit dat wij hen als huisdieren willen, vergroot hun overlevingskansen enorm. Heel slim gezien van hen..."

Bron: Het Nieuwsblad

Volgens een nieuw onderzoek van professor Suzana Herculano-Houzel zijn honden wel degelijk slimmer dan katten. Ze vond daarvoor 'wetenschappelijk bewijs' in het brein van beide diersoorten, meer bepaald in het aantal neuronen in de hersenschors. DE resultaten van het onderzoek wrden ondertussen in het tijdschrift 'Frontiers of Neuroanatomy' gepubliceerd.

De studie telde voor het eerst het aantal corticale neuronen in de hersenen van een aantal carnivoren. In de hersenschors zitten deze kleine grijze cellen die het denken, het plannen en het complexe handelen mee bepalen. Kortom, het is een graadmeter voor intelligentie.

“Het bepaalt de rijkdom van hun interne mentale toestand en hun vermogen om te voorspellen wat er in hun omgeving gaat gebeuren op basis van ervaringen uit het verleden”, steld Suzana Herculano-Houzel, prof psychologie en biologische wetenschappen, verbonden aan de Vanderbilt University.

Ze bestudeerde met enkele collega’s de verhouding tussen het aantal neuronen en de grootte van de hersenen. Honden bleken zo een heel pak meer van die neuronen te bezitten dan katten. Zelfs meer dan twee keer zoveel: ongeveer 530 miljoen versus 250 miljoen. Een golden retriever, bijvoorbeeld, had er 627 miljoen.

Ter vergelijking: de mens heeft er zo’n 16 miljard. “Ik zou mijn geld altijd inzetten op een grote hond boven een kat," aldus de neurowetenschapster. “Biologisch gezien zijn honden in staat om veel complexere en flexibelere dingen met hun leven aan te vangen dan katten.”

In tegenstelling tot katten worden honden in het dagelijkse leven onder meer ingezet door de politie en door het leger, én heel vaak om patiënten met een beperking bij te staan.

Bijzondere gevallen

De wetenschappers onderzochten, naast honden en katten, ook fretten, mangoesten, wasberen, hyena’s, leeuwen en bruine beren. De verwachting was dat ze als carnivoren meer neuronen in hun hersenschors zouden hebben dan herbivoren, omdat jagen cognitief gezien veeleisender is dan grazen. Maar toch bleek dat niet het geval te zijn. Bij de grotere soorten lag de verhouding neuronen-hersengrootte zelfs lager. Zo heeft het brein van een golden retriever verhoudingsgewijs meer neuronen dan dat van de hyena, de leeuw of de bruine beer - ook al hebben die laatste tot driemaal grotere hersenen. De beer heeft, als extreem voorbeeld, tien keer grotere hersenen dan een kat maar wel ongeveer evenveel neuronen.

Nog zo’n bijzonder specimen is de wasbeer. Die heeft hetzelfde aantal corticale neuronen als een hond, maar dan wel in een brein zo groot als dat van een kat. “Ze hebben het aantal neuronen dat je bij een primaat zou verwachten, en dat zijn er véél," besloot Herculano-Houzel.

Bron: Het Laatste Nieuws & TIME

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht