Giraffenkennis is misschien véél interessanter dan Zelfkennis...
Van de giraf wordt gezegd dat hij een blauwe tong heeft, net als de okapi, die er in wezen familie van is, de ijsbeer, een aantal koeiensoorten, en zo meer. In Australië zijn er tevens zeer vele hagedissen met zo'n tong, zoals de Blauwtonghagedis, bijvoorbeeld. Toen ik in Australië verbleef, had ik er zo eentje in mijn tuin wonen; dit, tot groot jolijt van de kinderen.
Eigenlijk is de giraffentong niet echt blauw, maar ze kan purperkleurig, donkergrijs of eerder zwartkleurig zijn.
De huid onder de witte pels, maar ook de tong van een ijsbeer hebben een donkerblauwe kleur opdat het warme zonlicht beter zou worden geabsorbeerd. Maar, de verklaring voor de donkerkleurige tong van de giraf is iets minder duidelijk. Eén van de mogelijke redenen is dat de giraffentong weinig bloedvaten heeft. En dat is niet onbelangrijk aangezien hij zich voedt met bladeren van de acacia, die lange doornen heeft. Bij het minste sneetje zou de tong beginnen bloeden.
Een andere verklaring is de aanwezigheid van melanine, het pigment dat ook de huid donkerder maakt bij het zonnebaden. Melanine beschermt de giraffentong tegen de zon. Ook niet onbelangrijk, want de tong, die tot 50 cm lang uit zijn bek kan komen, slingert zich rond de takken van de bomen en is daardoor vaak blootgesteld aan die zon. Anderzijds is de onderzijde van die tong grotendeels rooskleurig, omdat die niet zoveel last heeft van diezelfde zon.
Ook de blauwe tong van de chowchow is meest fascinerend. Soms gaat het eveneens eerder in de richting van het zwarte uit. Nochtans heeft hij bij de geboorte een rooskleurige tong. Na 8 tot 10 weken verschijnt die blauwzwarte kleur. De chowchow is, net als de shar-pei, een Chinees hondenras dat door de mens werd gekweekt. Maar waarom de tong ervan blauw kan uitzien, weet niemand. In elk geval heeft het niets met het genetische te maken.
Wel bestaan er zeer vele fabels en legenden over. In één daarvan wordt verteld dat de Schepper op een dag de hemel met blauwe verf aan het schilderen was waarbij er enkele druppels op de aardbodem vielen. Een chowchow likte die op, en zo ontstonden de blauwe tongen van alle nazaten.
En, nu dat we het toch over de giraf hebben: heb je al eens een girafje zien geboren worden?