Dit filmpje, getiteld: 'Countdown to Life: The Extraordinary Making of You' laat ons op een andere manier zien hoe het leven is ontstaan - het leven, waar ook jij deel van uitmaakt - en, het eerste deel ervan is eveneens gericht tot toekomstige moeders en zwangere vrouwen.
In dat eerste deel worden interessante vragen gesteld, zoals: "Ben jij het resultaat van datgene wat jouw moeder at tijdens de zwangerschap?" - en: "Kan het dieet dat jouw moeder tijdens de zwangerschap volgde de duurtijd van jouw leven beïnvloeden?".
En, wat kan er zoal gebeuren als cellen zich op een abnormale manier gaan ontwikkelen?... Weet, dat de eerste 15 dagen na de versmelting van de mannelijke zaadcel met de vrouwelijke eicel alle cellen identiek aan elkaar zijn. Maar daarna gaan ze differentiëren en gaan ze andere wegen op door nieuwe identiteiten aan te nemen en te transformeren in een 400-tal verschillende celtypen. Deze celtypen verzamelen zich in de drie lagen - of, noem het 'verdiepingen' - van waaruit het menselijke lichaam zal worden opgebouwd.
In de onderste laag bevinden zich de cellen die het spijsverteringsstelsel en lever zullen aanmaken; in de middelste de cellen die verantwoordelijk zijn voor de nieren, het bloed, de spieren en het beenderstelsel, en in de bovenste laag: de cellen die de huid, tanden, het haar en de hersenen zullen aanmaken
Veel aandacht wordt besteed aan een zekere 27- jarige Melanie Gaydos die aan een extreme vorm van ectodermale dysplasie lijdt. Indien je dat deel niet volledig wenst uit te kijken, raad ik je aan om tot aan de 33ste minuut door te spoelen.
De genen, die je van je vader hebt overgeërfd, zorgen ervoor dat je groot en sterk wordt. Die van jouw moeder zorgen voor net het tegenovergestelde: ze maken jou zwakker en kleiner, en om die reden worden ze normaliter vrij snel uitgeschakeld. Wat zich kan voordoen, indien je iets teveel van je vader verkreeg, wordt in het filmpje aangehaald.
Vanaf de 44ste minuut maak je kennis met cellen die trilharen hebben en via een elektrische stroom bepalen waar in het lichaam een orgaan zijn plaats zal innemen.
Trilharen zouden, net als de mitochondria, afkomstig zijn van een bacteriële voorouder, namelijk een spirocheet. Hoe het ciliummembraan wordt gevormd, is onbekend. Naargelang de functie en opbouw onderscheiden we twee soorten:
- Een primair cilium is 6-10 µm lang en in bijna iedere cel aanwezig. Het kan worden gezien als een soort antenne, die de cel in staat stelt omgevingssignalen te ontvangen. Het organel heeft een zintuig-functie: het kan mechanische, chemische (samenstelling van vloeistoffen, aanwezigheid van hormonen en reuksignalen) en licht waarnemen. Primaire trilharen zijn opgebouwd uit negen doubletten van microtubuli vezels. Meestal heeft een cel maar één primair cilium.
- Bewegende cilia hebben twee extra centrale microtubulinevezels. Deze trilharen zijn voornamelijk betrokken in taken waar een beweging vereist is. De microtubuline vezels kunnen verkorten, waardoor de trilhaar in een bepaalde richting buigt. Deze types van cilia kunnen voornamelijk gevonden worden in het binnenoor en in de luchtwegen.
Wanneer trilharen niet goed zijn aangelegd kunnen allerlei ziekten optreden. Zo is een ciliopathie een aandoening waarbij het cilium (trilhaar) centraal betrokken is. Voorbeelden hiervan zijn, onder andere: onvruchtbaarheid, obesitas, blindheid, doofheid, skelet- en longproblemen. De ontdekking dat een verstoorde ciliogenese aan de basis lag van de cystenieren, zorgde voor een ware revolutie in het cilia-onderzoek. Er vindt veel onderzoek plaats naar trilharen, ook al omdat men vermoedt dat ze een rol spelen bij het ontstaan van kanker.
Wat een mens met zes vingers zoal kan aanvangen...