Voor de zoveelste maal word jouw geduld op de proef gesteld: gewoonweg, omdat onderstaand filmpje iets van een 48 minuten duurt. Maar, lezers die ietwat controle over hun eigen tijd, brein en lichaam hebben, zullen ervan kunnen genieten.
Volgens Norman Sleep, en andere wetenschappers, is het de inslag van Orpheus - ook weleens Theia genaamd, waaruit daarna onze Maan is kunnen ontstaan, die dan het leven op Aarde in gang zette. Maar, elk jaar verwijdert de Maan zich van ons; met als gevolg, dat we haar - door de getijdewrijving hier op Aarde - meer en meer aan het verliezen zijn. We kunnen de Maan vertragen en ervoor zorgen dat ze zich niet zo snel terugtrekt door dammen te bouwen. Niet in rivieren, maar in oceanen.
Als de invloed van onze Maan vermindert, is er misschien een andere oplossing. Het idee is afkomstig van wijlen Alexander Abian (1923 - 1999); een idee, even stoutmoedig als dammen bouwen. Hij stelde voor om een maan van Jupiter te stelen en die in een baan om de Aarde te parkeren. Deze Maan, Europa, is er groot genoeg voor. Ze vervangt dan wel onze Maan niet, maar helpt de Aarde omhoog te houden, naarmate de invloed van onze Maan vermindert.
Als we het over de Maan hebben, rijzen er tal van vragen op, waaronder:
- Hoe is de Maan ontstaan?
- Wat zou er met de Aarde gebeuren als we geen Maan hadden?
- Kan onze Maan door een andere maan worden vervangen?
- Waarom gebeuren er zoveel vreemde dingen wanneer het volle maan is? Naar het schijnt, hangen er dan in de lucht dingen die mensen opwinden, soms op een verkeerde manier.
- Waarom zijn bepaalde soorten yoga gevaarlijk bij volle Maan? Waarom worden bij volle maan meer baby's geboren? Beïnvloed de Maan de maandelijkse cyclus bij vrouwen? Waarom plukken de Franse wijnboeren druiven bij volle maan, en klaren ze de wijn bij nieuwe maan? Enzovoorts.
Vragen, vragen... een mens stelt zich zeer veel vragen. De beelden doen ons alleszins nadenken, vooral indien we eveneens kunnen aanhoren hoe de Maan de gewoonten van dieren beïnvloedt.
De Maan als ruimtehaven
De Maan is tevens de springplank naar andere planeten, opdat we ons zonnestelsel mettertijd kunnen koloniseren. Ook kan de Maan zélf ooit worden gekoloniseerd, maar dan wel onder voorwaarde dat we er water op vinden.
David Gump, de zaakvoerder van LunaVorp, beweert dat hij aan een robot aan het werken is, die op de zuidpool van de Maan zal landen om in de donkere kraters binnen te treden en te kijken of er ijs is voor de eerste ruimte-oase. Als hij kan bewijzen dat er bruikbaar water op de polen is, kan men aldaar bijtanken en missies naar Mars en andere plekken in het zonnestelsel mogelijk maken. Want...,
... gezien de lagere zwaartekracht is het 100 keer goedkoper om ruimtevaartuigen vanuit de Maan verder de ruimte in te sturen. Alles draait dus omheen water. Het zorgt voor leven - maar, als vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof, is het brandstof.
En, indien het leven op Aarde ooit ondraaglijk wordt, is de kans groot dat de Maan niet enkel en alleen een ruimtehaven wordt, maar ook de nieuwe thuishaven voor de mens. Naar het schijnt is NASA nu reeds aan het experimenteren om huizen uit maanstof te bouwen, en zo meer.
In een sciencefictiontaal uitgelegd, kan er een soort van Ark van Noach worden gebouwd met aan boord enkel en alleen mensen met een zeer hoog niveau van bewustzijn; met als gevolg, dat de 'anderen' hun leven op Aarde blijven verslijten, totdat hun verkregen Tijd is opgespendeerd.
Op het einde van onderstaand filmpje - met Nederlandstalige ondertitels - wordt de vraag gesteld of er in ons eigen zonnestelsel, én in andere sterrenstelsels, planeten zijn die net zo bloeien als de Aarde. Of, is daarvoor de toevalstreffer van een maan nodig? Anders gezegd: hoe belangrijk is een maan voor een aardachtige omgeving?
Een ander filmpje over 'Aarde zonder Maan'...
En, nu we het toch over de Maan hebben: iets over de 8 maanfasen...