ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deepak Chopra: "Heeft God nog een Toekomst?" …

En? Heeft God - volgens jou - nog een toekomst?
door Tsenne Kikke - dinsdag 17 maart 2015 7:49

Op de vragen "Bestaan goden?", en " Bestaat er een God?" zijn de antwoorden afhankelijk van de persoon die ze beantwoordt. En, indien je weet dat er meer dan 4.000 religieuze gemeenschappen en sekten bestaan, kun je nu reeds beseffen dat er geen universele antwoorden kunnen bestaan. Daarbij moeten we eveneens rekening houden met die mensen die niet in een god geloven - want, ook zij kunnen het bij het rechte eind hebben.

Feit is: geen sterveling kan weten of er een godheid, of goden, bestaan.

Deepak Chopra slaat dit beginsel over en vertrekt in zijn boek 'De toekomst van God' vanuit de aanname dat er wel degelijk een god is.

Chopra werd in het verleden zoveel malen door Dawkins uitgedaagd, dat hij zich waarschijnlijk verplicht voelde om in dat boek die 'militante atheïst' aan te vallen. Je moet jezelf dus niet afvragen hoe sterk de indrukken waren die Dawkins op een Chopra heeft nagelaten. In elk geval bewijzen Chopra's tegenaanvallen nog altijd niet dat Dawkins ongelijk heeft en dat God wel degelijk bestaat en daarbij ook nog een toekomst heeft. Kortom: Chopra besteedde enertzijds een hele hoop energie aan Dawkins, maar het zorgde anderzijds wel voor een pak bladvullingen.

Chopra's uitgangspunt is dus de aanname dat God bestaat - en, hij heeft het over de Bijbelse god, niet over één van de miljoenen Indische, bijvoorbeeld.

Ik verbeter, want in de Bijbel worden we geconfronteerd met drie verschillende goden, zijnde: de Scheppende God van in het Scheppingsverhaal, de Straffende God uit de rest van het Oude Testament, en de God van de Liefde waarover Jezus spreekt. En zelfs dan nog is hij met z'n gedrieën. Zo onderscheiden we in deze Triniteit: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Is er een godheid die jou aanhoort?

Ook weten we dat onze planeet Aarde een microscopisch kleine puntje voorstelt in ons Melkwegstelsel, waarin miljarden zonnen verblijven in een universum, bestaande uit miljarden zonnestelsels met elk hun eigen zonnen.

Zowel jij als ik maken deel uit van de mensheid, bestaande uit 7 miljard stervelingen die deze Aarde bevolken. Alle dagen zijn er miljarden en miljarden mensen die op dit microscopisch kleine puntje tot hun godheid bidden - en, elk bidder leeft waarschijnlijk in de veronderstelling dat hij/zij door zijn/haar godheid wordt aanhoord.

In Syrië, bijvoorbeeld, waar verschillende stammen elkaar bekampen en elkaar wederzijds trachten af te slachten, worden de wapens regelmatig een tijdlang terzijde gelegd om tot die ene Allah te bidden. Het is alsof die bidders als het ware niet beseffen dat hun vijanden zich tot diezelfde godheid wenden. Maar, indien je in dat land zou durven beweren dat hun Allah misschien een product is van hun eigen verbeeldingswereld, is de kans groot dat je wordt onthoofd.

Ik ben aan het afdwalen, en laten we terugkomen bij het feit dat volgens Chopra's aanname God misschien nog een toekomst heeft. In onderstaand filmpje geeft hij daarop eveneens een bevestigend antwoord.

Chopra versus Dawkins, en omgekeerd, werd reeds eerder in één  van mijn blogberichten aangehaald, maar nu raad ik je aan om het hiernavolgend fimpje te bekijken en te beluisteren. Oké: het duurt even lang als de duurtijd van een lange speelfilm, maar ik kan je garanderen dat de voeding, die je eruit haalt, miljoenen malen gezonder is voor jouw brein.

Noteer vooral het emotionele karakter van Chopra; een man, die zich te allen tijde aangevallen voelt en om die reden zijn stem verheft, en vergelijk hem met een Sam Harris, die op een rustige manier vertelt wat er te vertellen valt. Soms heb ik wel medelijden met die Chopra, want - ondanks het feit dat hij wetenschappelijk jargon met spirituele aangelegenheden vermengt - meent hij het goed. Ook komen Michael Shermer en Jean Houston aan het woord.

Anderzijds moet ik toegeven dat elke deelnemer zeer veel interessante dingen te vertellen heeft, en een reden temeer om er een tweetal uurtjes aan te besteden. Of, op z'n minst een dik uurtje, want nadien worden vragen gesteld, meestal door - wat ik noem: Deepak Chopra-fans, zijnde: eenvoudige mensen, die antwoorden op hun vragen willen aanhoren; antwoorden, die ze meestal zelf al kennen.

The Future of God Debate – Sam Harris and Michael Shermer vs Deepak Chopra and Jean Houston

Een nadenker... Indien je over de 'Toekomst van God' spreekt, zorgt ervoor dat je de godheden van alle bestaande godsdiensten beschermt en de barbaarse daden, die mensen in de naam van hun godheid, stellen laat voortduren.

Oké, Chopra speekt wel niet over de zogenaamde 'Oude God', de god van de mythen, sagen en legenden, maar over de Toekomstige God. In dat geval zou de titel van zijn boek moeten zijn: 'De toekomst van de Toekomstige God'. Maar, dan nog...: leg maar eens aan gewone stervelingen, die nog immer met de Bijbelse of de Koraanse God in hun hoofd rondlopen, uit dat die god vervangen wordt door een gloednieuwe ..

En?... Heeft jouw God nog een toekomst, denk je?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht