ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ben jij dit jaar al naar de Jaarlijkse Technische Lichaamscontrole geweest ?

Ben je voorstander van de invoering van Kuisheidspasjes?
door Tsenne Kikke - vrijdag 23 mei 2014 17:22

Auto's moeten om de zoveel tijd verplicht naar de technische controle, maar onze lichamen - die tenslotte ook voertuigen zijn van 'iets' in onszelf - niet.

Natuurlijk gaat de vergelijking niet geheel op, omdat dat 'iets' niet in staat is om dat stoffelijke voertuig te besturen. Hoe automatisch het ook ageert en reageert, kunnen we anderzijds ook niet spreken van een 'automatische piloot'. Elke gedachte, elke gevoel, elke prikkel roept een ikje op; een ikje, die er kort voordien niet was. Anders gezegd: in elke 24 uren van de dag wordt het menselijke lichaam door honderdtallen ikjes bestuurd.

Bijvoorbeeld ... Nu, op dit eigenlijke moment, terwijl je deze woorden aan het lezen bent, ben jij niet meer dezelfde persoon als die van enkele seconden geleden. En, als je jouw computer verlaat, en jezelf terug bezighoudt met jouw dagdagelijkse bedoeningen en beslommeringen, nemen onmiddellijk andere ikjes het bestuur over. Maar, oké: dit wist je natuurlijk al.

Waar waren we gebleven? O ja, we hadden het over 'Technische Lichaamscontrole'...

Twee mensen, die elkaar voor het eerst ontmoeten, zijn meestal niet scheutig om diezelfde dag met elkaar naar bed te gaan. Maar, van zodra ze 'elkaar beter leren kennen' - de dag daarop, indien ze 'geluk' hebben - geven ze elkaar de toelating om elkaars kleren van het lichaam te rukken. Doch, geen van beiden loopt met een 'Kuisheidspasje' rond, zijnde: een jaarlijks attest, waarop afgedrukt staat dat ze ja dan neen vrij van soa's zijn.

Hoe logisch een mens ook denken kan...: als het om seks gaat, kan men een je-m'en-foutist worden, "foert!" zeggen, en het risico nemen. Anders gezegd: mensen dragen zelfvernietigende eigenschappen in zichzelf mee. Niet bewust, natuurlijk.

Waarom een 'Kuisheidspasje'?

Voorbeeld: in april 2008 werd in Nederland een groot bevolkingsonderzoek naar chlamydia gestart. In november 2008 gepubliceerde resultaten laten zien dat 6,3 procent van de geteste personen onder de 20 jaar geïnfecteerd was. Vandaag zijn we 6 jaar verder, maar denk je echt dat indien één van die twee mensen, nadat ze elkaar hebben ontmoet en elkaar 'beter kennen' - en, van elkaar aan de weet zijn gekomen dat ze met chlamydia zijn opgeschept, elkaar vaarwel zullen zeggen? Oké, er bestaan condooms, maar tong-, lippen- en vingercondooms nog altijd niet.

Geslachtsziekten, ook soa's genoemd, zijn zaken waarmee mensen onbewust kunnen rondlopen. Hiv komt bijvoorbeeld veel voor bij homomannen en hetero's lopen dan weer meer risico op besmetting met die chlamydia, en zo meer.

Zo zou prostaatkanker - of, 'prostaatcarcinoom' om het chiquer uit te drukken, de meest voorkomende vorm van kanker zijn bij mannen. Over de oorzaak ervan is nog niet veel met zekerheid bekend, maar jouw arts kan, of zal, er wél alles over weten.

In het vakblad 'Proceedings of the National Academy of Sciences' werden onlangs de bevindingen gepubliceerd; bevindingen, gebaseerd op vermoedens, van onderzoekers, die denken dat prostaatkanker mogelijkerwijze het gevolg is van een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Hun conclusies waren gebaseerd op tests met menselijke prostaatcellen, waaruit is gebleken dat de seksueel overdraagbare infectie trichomoniasis, veroorzaakt door een parasiet, de groei van bestaande kankercellen stimuleert. Noteer dus, dat trichomoniasis niet dé oorzaak van de kanker is, maar wel een stimulant ervan.

Trichomoniasis is wereldwijd de meest voorkomende niet-virale infectie, die via seks wordt overgedragen. Wie besmet is, ziet vaak geen symptomen, en weet dus niet dat hij of zij drager is.

Het is niet de eerste maal dat een link wordt gelegd tussen trichomoniasis en prostaatkanker. Reeds uit een onderzoek in 2009 bleek dat een kwart van de mannen met prostaatkanker die eraan deelnamen, tekenen van trichomoniasis vertoonden.



De gloednieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Californië, suggereert dat de seksueel overdraagbare infectie mannen mogelijk kwetsbaarder maakt voor prostaatkanker, doordat de parasiet een eiwit afscheidt dat de aanmaak en groei van zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatcellen bevordert. Definitief bewijs daarvoor ontbreekt dus nog, en experts menen dat er nog meer onderzoek naar dit onderwerp uitgevoerd moet worden.

Trichomonas zou vermoedelijk 275 miljoen mensen wereldwijd treffen, het is de vaakst voorkomende non-virale seksueel overdraagbare aandoening. Een patiënt heeft vaak geen last van symptomen en beseft daarom niet dat hij ziek is. Mannen kunnen last hebben van een jeukend of geïrriteerd geslachtsorgaan, een brandend gevoel na het plassen of ejaculeren of een witte afscheiding opmerken. Vrouwen kunnen te maken krijgen met jeukende of pijnlijke genitaliën, ongemak bij het plassen of een onaangename geur.

De suggestieve en tegelijkertijd retorische vraag, die hier wordt gesteld, is: zou het bestaan van Kuisheidspasjes helpen in een tegenhouding van een verdere verspreiding van soa's?

Een weetje: een retorische vraag is namelijk een vraag waarop men geen antwoord verwacht. Dat is iets anders dan een suggestieve vraag, zijnde: een vraag, waarop je het antwoord al weet.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht