ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kan een inname van een teveel aan vitaminen het mannelijke seksleven doden ?

Prostaatkanker is voor mannen één van de meest kwaadaardige aandoeningen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 7 maart 2008 0:10

Voor de meeste mannen vormt één ding een groot gevaar, namelijk: prostaatkanker, de meest voorkomende kwaadaardige aandoening. Een operatie laat de meeste mannen met impotentie achter, omdat zenuwen kunnen worden geraakt. Bovendien is, het naast longkanker, de tweede belangrijkste oorzaak van kankersterfgevallen. In Engeland, bijvoorbeeld, sterft er elk uur van de dag één Brit aan prostaatkanker. Met andere woorden: bijna 9.000 mensen per jaar.

Uit een nieuw onderzoek, verricht op 300.000 mannelijke personen, bleek dat er iets was dat het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker sterk verhoogde. Men zocht en men vond de oorzaak, namelijk: Multivitaminen. Vooral als je er veel van inneemt. Als je elke dag van de week multivitaminen inneemt, loop je als man het risico om die fatale prostaatkanker op te lopen. Daarom lijkt het er op, dat je er beter aan doet om eerder een gezond dieet na te streven in plaats van al die pillen te slikken.

Het onderzoek toonde aan dat - in vergelijking met personen die in het geheel geen multivitaminen innamen - bij mannen, die wel degelijk minstens eenmaal per dag multivitaminen innemen, het risico om prostaatkanker in de prostaat zelf te ontwikkelen 32% hoger is - en, een 100% hoger risico op fatale prostaatkanker. Met ander woorden: een naar andere delen van het lichaam uitgezaaide prostaatkanker, hetgeen veel erger is omdat de overlijdenskansen verdubbelen. Het effect was nog groter bij mannen met een familiegeschiedenis waarin prostaatkanker in het verleden voorkwam; maar ook bij hen, die daarbij nog eens selenium innamen, bètacaroteen, en/of zinksupplementen.

Reeds in 2004 toonden Deense onderzoekers aan dat gebruik van voedingssupplementen het ontstaan van maag- en darmkanker niet tegenhoudt, en dat de algehele sterfte bij gebruikers hoger is dan bij mensen die niet slikken. Toen vonden collega-onderzoekers dat dit onderzoek slechts een eerste aanwijzing was. Verder onderzoek was nodig. Maar in februari verscheen in 'The Journal of the American Medical Association' een artikel van dezelfde Deense onderzoekers waaruit opnieuw blijkt dat het slikken van vitamine C en selenium geen zin heeft en dat het gebruik van vitamine A, vitamine E en bètacaroteen de sterftekans doet toenemen. De sterftekans bij gebruik van vitamine A nam met 16 procent toe, bij gebruik van bètacaroteen met 6 procent, en bij gebruik van vitamine E met 4 procent.

Omdat men veronderstelt dat multivitaminen teveel verschillende chemicaliën bevatten, en omdat - als je er veel van inneemt betekent dat je in aanleg vatbaar bent om er andere supplementen aan toe te voegen - weet men niet wat de precieze oorzaak is van het ontstaan van deze kwaadaardige prostaatkanker.

Sommige wetenschappers wijzen ons op het feit dat bètacaroteen, Vitamine A en Vitamine E supplementen ons leven eerder inkorten dan verlengen. Anderzijds wordt een hoge inname van fruit en groenten verbonden met een risicovermindering van het ontwikkelen van een kanker, maar ook hier is men niet zeker welke chemicaliën daar precies verantwoordelijk voor zijn. Anti-oxidanten, zoals Vitamine C en E, worden verondersteld onze cellen tegen schade te beschermen.

Met andere woorden: het is nog niet helemaal duidelijk welke specifieke factoren een invloed uitoefenen, die het risico van de ontwikkeling van een prostaatkanker bij de man verhogen. Daarenboven bestaan er momenteel nog teveel tegenstrijdige bewijzen over de pro's en contra's aangaande het innemen van vitaminesupplementen. Het lijkt alsof deze producten ons niet dezelfde voordelen geven als de vitaminen die op een natuurlijke manier in ons voedsel aanwezig zijn. Om deze reden zijn natuurlijke producten meer aangewezen om het risico op het verkrijgen van kanker tot een minimum te herleiden.

Oké, overdaad schaadt, dat weet elke logisch denkende mens. Maar is het nemen van een multivitamine, of voedingssupplement, nu veilig of onveilig? Ik bedoel: als we het nu en dan eens innemen. Het onderzoek zegt daar helemaal niets over, met als gevolg dat het misschien geen kwaad kan. Doch, het hoofdprobleem blijft bestaan: welke chemicaliën zitten er in de pil die we wensen in te slikken?

Eén chemische product kan gezond zijn voor ons lichaam, twee, drie, vier of honderden anderen ook, misschien. Zolang men ze afzonderlijk inneemt. Maar als men ze onder één dak samenbrengt, zoals in de vorm van één enkele pil, kunnen ze op elkaar gaan reageren, en meer kwaad dan goed doen.

Wie weet? Uiteindelijk draait alles rondom één ding: zorg ervoor dat je gezond eet.

Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren - of, ze namen teveel schijfruimte in beslag.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht