ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Podoposturaal therapie verschilt sterk van podologie

Podoposturale therapie werd door de Franse neuroloog Dr. Bourdiol ontwikkeld.
door Tsenne Kikke - dinsdag 19 maart 2013 9:16

Podoposturaal therapie, een houdingscorrigerende therapie, maakt gebruik van reflexwerking onder de voeten om zodoende een stands- en/of houdingsverandering hoger in het lichaam teweeg te brengen, waardoor klachten verholpen kunnen worden.

Iedere standsverandering van de voeten veroorzaakt een veranderde positie van ieder ander lichaamsdeel, tot in de nek toe, en omgekeerd. Anders gezegd: ieder veranderde positie elders leidt tot standsverandering van de voeten.

Door de langdurige ongelijkmatige belasting, die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan, waaronder: teveel spierspanningen, beenlengteverschillen - scheefstand - krampen - hielpijnen - blokkades in nek of rug - hernia`s - diverse zenuwpijnen - migraine en andere hoofdpijnen - schouder-, knie- en heupklachten - RSI/tenniselleboog - slijmbeurs - artrose en andere slijtages.

Door het 'uitlijnen', middels individueel aangemeten podoposturale inlegzooltjes, ontstaat er: meer balancering (gelijkmatigere belasting) - meer ontspanning in het gehele lichaam, een duidelijke verbetering van bewegingen én pijnvermindering.

Het verschil tussen podologie en podoposturale therapie zit hem in de behandelwijze.

De grondlegger van de podoposturale therapie is de Franse neuroloog, Dr. Bourdiol (1928-2003). Hij verdiepte zich ook in zaken zoals acupunctuur, auriculotherapie en homeopathie. Bourdiol beschreef in zijn boek 'Pied et statique' kenmerken van de normale voet en van voeten met een platte of holle vorm en legde verbanden tussen proprioceptieve prikkeling van de voet en effecten op de stand van hoger gelegen lichaamsdelen. Hij zag dus een belangrijke rol weggelegd voor het proprioceptieve systeem bij het beïnvloeden van de lichaamshouding. Dat is de reden waarom de door Bourdiol aanbevolen zolen ook wel 'proprioceptieve (inleg)zolen' worden genoemd.

Dr. Bourdiol - en met hem de podoposturaal therapeuten - ging ervan uit dat door druk uit te oefenen op de overgang van de pees naar spierbuik van een specifieke voetspier, de Golgilichaampjes in de pees worden geprikkeld. Deze prikkeling zou reflexmatig tot de inhibitie en ontspanning van deze spier leiden.

Podoposturaal therapeuten stellen dat druk op de spierbuik zelf juist tot excitatie en dus aanspanning van de bewuste spier zal leiden. Deze druk op delen van de voetzool wordt gerealiseerd door één of meer dunne elementen in een individueel aangemeten inlegzooltje in te bouwen. De afdrukken van de voeten worden door middel van een blauwdrukapparaat, een podoscoop, gemaakt en de elementen zijn meestal uit kurk vervaardigd. Volgens de theorie en de ervaring van de podoposturaal therapeuten, leiden de veranderingen in spiercontractie tot direct optredende veranderingen in vorm en stand van de voet.

Vervolgens laten de veranderingen in de voetstand weer leiden tot veranderingen in de stand van hogerop gelegen lichaamsdelen. Deze aanpassing van de houding zou volgens vaste patronen verlopen en de gezondheidsklachten voorspelbaar kunnen beïnvloeden. De therapeuten signaleren zodanig forse houdingsveranderingen, dat zij die niet alleen op basis van het mechanische effect van de inlegzool kunnen verklaren. Volgens hen wordt een neuromusculaire functionele keten beïnvloed.

Karel Breukhoven introduceerde de podo-orthesiologische therapie Nederland. Hij bestudeerde in Frankrijk, Engeland en Duitsland houdingswetenschappen, psychologie, chiropractie, podo-orthesiologie en acupunctuur. Hij verdeelde patiënten in twee groepen, zijnde: Yin-mensen en Yang-mensen, en elke groep had een eigen, specifieke behandeling nodig.

"Dit is natuurlijk geen wetenschappelijke onderzoek," legde Breukhoven uit. "Het is wel voor ons als therapeut een leidraad. De Yinmens heeft een vlakke rug, hangende schouders en afvlakkende voeten (platvoeten). Bij deze patiënten vonden we ochtendmoeheid, spierstijfheid, chronische vermoeidheid, zwellingen in gewrichten, darmklachten, depressieve klachten, voorhoofdspijnen, blaasklachten, lage rugpijn of heuppijn bij het lopen en emotionele stress. Bij de Yangmens vonden we een holle rug, rechte schouders en omhooggetrokken voeten (holvoet vorm). Bij hen kwam voor: ochtendstijfheid, spierpijn, gewrichtspijnen, prikkelende huid, angstgevoelens, boosheid, achterhoofdpijn, lage rugpijn of heuppijn bij het staan, stijve voeten en veel stress."

In 1993 werd hem in Los Angeles de titel professor toegekend naar aanleiding van de vele onderzoeken die hij gedaan heeft naar lichaamshoudingklachten. Vijfendertig jaar geleden zette hij in Rotterdam zijn praktijk op en twintig jaar later kwam daar zijn partner Dr. Vincent van Pelt bij.

Er ontstonden twee groeperingen: de podokinesiologen en podo-orthesiologen. Sinds kort zijn deze twee groeperingen weer samen gekomen, onder de naam podoposturaal therapeuten.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met podoposturale therapie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht