Zelfmoord, zelfdoding, of suïcide, zijn de benamingen voor het opzettelijk beëindigen van het eigen leven. Zelfmoord, is naar het schijnt, verschillend van euthanasie, waarbij het eigen leven op eigen verzoek door een ander wordt beëindigd.
Dat de wil om euthanasie tot bijzonder complexe situaties kan leiden, toont het aangrijpende verhaal van Grace SungEun Lee. De 28-jarige gewezen bankmanager uit New York werd getroffen door een zware hersentumor. Daardoor is ze verlamd vanaf haar nek. Ze kan enkel haar hoofd nog bewegen. Haar terminale ziekte heeft haar familie verdeeld in een bittere juridische strijd.
Tegen de wil van haar eigen ouders in verwierf Grace SungEun Lee het recht om te sterven van een Amerikaanse rechter. Amper een dag later besliste ze echter om toch te willen verder leven en het lot in de handen van haar diepgelovige vader te leggen. Die zal zijn dochter zolang mogelijk aan de beademingsmachine laten hangen. Want, die verwijderen, staat voor hem gelijk met zelfmoord. "Deze beslissing brengt me in het reine met God", zei Grace SungEun Lee. Een pakkende Facebookpagina, die oproept om voor haar te bidden, maakt het hele verhaal nog aangrijpender.
Haar moeder, Jin-ah Lee, getuigde: "Mijn dochter wil altijd maar naar de hemel gaan. Ik blijf haar maar zeggen dat ze kan herstellen."
Haar dochter hangt aan de beademing in het Long Island North Shore Hospital. De vader Manho Lee is een dominee voor een Koreaanse kerk. Leden van zijn congegreatie bidden massaal voor Grace SungEun Lee. Op Facebook hebben ze al enkele pakkende oproepen gelanceerd om mee te bidden voor haar herstel. De vader predikt dat de zonde van de zelfmoord haar dochter tot de hel zou veroordelen.
Zo verwees hij naar de Eerste Brief aan de Korintiërs - Hfst. 6 - 19-20: "U weet het: uw lichaam is een tempel van de heilige Geest die in u woont, die u van God hebt ontvangen. U bent niet van uzelf. U bent gekocht en de prijs is betaald. Eer God dus met uw lichaam."
Bovendien, merkte men op, dat haar dood niet zal worden veroorzaakt door het wegnemen van het beademingssysteem, maar wél door de ziekte waaraan ze lijdt.
Het verscheurende meningsverschil tussen de twee kampen binnen dezelfde familie leidde tot de bizarre hoorzitting aan haar ziekenhuisbed. De twee partijen bleven daarbij koppig bij hun totaal tegengestelde visies op het complexe probleem. De dokter bevestigde voor de rechter dat de patiënt constant blijft vragen om van de beademing weggehaald te worden. Dominee Lee werpt op dat zijn dochter te verdoofd is door de medicatie om helder te kunnen oordelen over zo'n vitale beslissing. Dokters stellen dat haar medicatie - zoals morfine en middelen tegen angstaanvallen - haar niet beletten om zelf te oordelen.
Dokters en bio-ethische agentschappen pleiten voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en benadrukken dat de vraag niet is of de vrouw zal sterven, noch wanneer, maar hoe. Toch blijft de vader koppig bij zijn standpunt. "In de Koreaanse cultuur geloven we dat de beslissingen die de ouders maken een veel grotere invloed hebben in dit soort zaken."
Wellicht daarom besloot Grace SungEun Lee om een document te ondertekenen dat haar lot in de handen van haar vader legt. Die wil haar leven nu zolang mogelijk rekken.
De hoofdvraag in welke mate euthanasie verschilt van zelfdoding, blijft bestaan. In wezen pleegt men zelfmoord, met dit verschil, dat men de hulp van een ander inroept.
Enerzijds, zal de gewone mens blij zijn om het lijden een halte toe te roepen - anderzijds, zal de meer bewuste mens het lijden als een zegen aanvaarden. Maar natuurlijk, zal niet iedereeen dit laatste kunnen begrijpen ...