Gezonde voeding gaat gepaard met een gezonde leefwijze. Hier zijn enkele tips ...
1. Eet gevarieerd: Om in goede gezondheid te blijven zijn meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel is in staat om al deze stoffen te leveren. Het huidige aanbod van verschillende levensmiddelen (verse producten en bereide voedingsmiddelen) laat ons toe om een grote variatie aan te brengen in onze voeding.
2. Baseer uw dieet vooral op koolhydraatrijke producten: De meeste mensen eten te weinig koolhydraatrijke maaltijden zoals brood, rijst, pasta's, granen en aardappelen. Ongeveer de helft van de calorieën in het dieet moet - naar het schijnt - afkomstig zijn van deze voedingsproducten. Probeer volkoren brood en pasta's te consumeren om het vezelgehalte in uw voeding te verhogen.
3. Eet veel fruit en groenten: De meeste mensen eten te weinig fruit en groenten. Fruit en groenten zijn nochtans de leveranciers van heel wat beschermende voedingsstoffen. Probeer dagelijks tenminste 5 porties groenten en fruit te eten.
4. Behoud een gezond lichaamsgewicht: Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Maar, fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.
5. Eet gematigde porties, verminder de opname van bepaalde voedingsmiddelen, maar elimineer geen voedingsmiddelen. Indien u zich beperkt tot gematigde porties is het gemakkelijker om alle voedingsmiddelen te eten die u graag lust, zonder dat bepaalde moeten geëlimineerd worden. Enkele gematigde porties zijn: 100 g vlees, een stuk fruit, een halve kop gekookte pasta of rijst, 50 ml ijs.
6. Eet regelmatig: Maaltijden overslaan, vooral het ontbijt, geeft vaak een niet te controleren hongergevoel dat u nadien doet 'overeten'. Tussendoortjes tussen de maaltijden zijn in staat het hongergevoel te matigen. Let er echter op dat ook de tussendoortjes gematigd moeten worden en niet als vervanging van de maaltijd gebruikt worden. Vergeet ook niet de tussendoortjes mee te tellen als onderdeel van de totale calorieopname.
7. Drink voldoende vocht: Volwassenen hebben minstens 1,5 liter vocht per dag nodig! Bij warm weer en verhoogde fysieke activiteit heeft men nog meer vocht nodig. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, thee, koffie, melk, ...) is zowel aangenaam als gezond. Indien je ene beetje wil 'zondigen', kies dan de 'light' softdrinks. Ze bevatten geen suiker en dus ook geen calorieën. Halfvolle melk beperkt ook uw calorieaanvoer.
8. Beweeg veel! De opname van te veel calorieën in combinatie met een gebrek aan lichamelijke activiteit veroorzaakt een gewichtstoename. Matige fysieke activiteit helpt die extra calorieën te verbranden. Bovendien is lichte sport goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welbehagen van de mens. Gebruik de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens uw lunchpauze. U hoeft echt geen atleet te zijn om in beweging te komen!
9. Begin nu, en verander geleidelijk: Geleidelijke aanpassingen van uw levensstijl zijn makkelijker haalbaar dan drastische veranderingen. Noteer gedurende enkele dagen wat u zoal gegeten hebt. Zijn er genoeg porties fruit en groenten in uw dieet? Begin, bijvoorbeeld, met een extra portie groenten of fruit. Zijn uw lievelingsvoedingsmiddelen rijk aan vet? Elimineer dan deze voedingsmiddelen niet uit uw dieet, maar beperk de porties, of kies alternatieven met een lager vetgehalte.
10. Verhouding van de voedingsstoffen in een evenwichtige voeding: Er bestaan geen 'goede' of 'slechte' voedingsmiddelen, er bestaan enkel en alleen slechte voedingsgewoontes. Schuldgevoelen bij het eten van uw lievelingsvoedingsmiddelen hoeft niet, maar tracht te eten in gematigde porties. Nogmaals: streef naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.
11. Luister vooral naar uw lichaam! Elke mens verschilt op een unieke manier van de ander. Het ene lichaam verlangt dit, het andere dat. Chocolade, frieten, eieren, en zo meer, kunnen geen kwaad, maar indien uw lever niet al te best werkt, moet je die zaken vermijden.
12. Indien u twijfelt aan uzelf...: lees boeken! Maar het probleem is dat de auteurs elkaar tegenspreken en iedereen weet het veel beter dan al de anderen. Het zal nog minstens honderd jaar duren vooraleer we in staat zullen zijn om het koren van het kaf te kunnen scheiden. Kortom: de voedingsleer staat nog in haar kinderschoenen en bevindt zich nog in een experimentele fase. Ondertussen ligt het aan uzelf aan wie u geloof wenst te hechten ...
13. De mens wordt snel verslaafd aan gewoonten. Slechte gewoonten, waaronder het verorberen van ongezonde voeding, worden meestal reeds in de allereerste kinderjaren aangekweekt.
Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Weet je iets meer over het onderwerp 'gezonde voeding' te vertellen? Laat het ons weten via 'Commentaar' hier onderaan.
Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!
Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.