ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op zoek naar een superfood die goed is voor je hart? Bak een aardappel…

Gebakken aardappelen in schil zijn naar het schijnt gezonder dan je denkt…
door Tsenne Kikke - zondag 22 september 2024 8:11

Wie had gedacht dat een doodgewone aardappel nog eens tot superfood werd gebombardeerd? Vooral de schil zit boordevol kalium, zelfs meer dan in een banaan. Als je hem roostert of bakt, komen de nuttige vitaminen en mineralen bijna allemaal op jouw bord terecht. 

De aardappel (Solanum tuberosum) is een cultuurgewas, dat behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, paprika, aubergine en de tabaksplant. Het is een plant, die in ondergrondse knollen een energievoorraad aanlegt in de vorm van zetmeel. Deze stengelknollen werken wij al generaties lang met smaak naar binnen in allerlei vormen en maten. In schijfjes, partjes of blokjes, met of zonder schil, gekookt, gebakken, gepureerd, gesauteerd en gefrituurd. De aardappel is wereldwijd na rijst, tarwe en maïs het belangrijkste voedselgewas.

De verrassende bondgenoot tegen diabetes

Onderzoekers van de University of Nevada in Las Vegas (UNLV) schreven over de bijzondere krachten van de knol in een studie die onlangs is gepubliceerd in de wetenschappelijke vakbladen. De doodgewone aardappel blijkt een onverwachte bondgenoot in de strijd tegen overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel bij volwassenen met diabetes. Hoewel aardappelen – en dan vooral de schil – vol zitten met voedingsstoffen die goed zijn voor gezondheid, hebben ze doorgaans een slechte reputatie in dieetland. Maar daar zou dankzij deze nieuwe studie binnenkort weleens verandering in kunnen komen.

Knolpower

“Ik doe graag onderzoek naar voedingsmiddelen die gestigmatiseerd zijn in de voedingswereld”, vertelde voedingswetenschapper Neda Akhavan. “De meeste mensen associëren de aardappel met gefrituurd voedsel of iets dat veel vet bevat. Wij wilden laten zien dat een aardappel – mits op de juiste manier bereid – zowel functioneel als gezond kan zijn.”

Om dit te bewijzen, verzamelde Akhavan 24 deelnemers met een goed gecontroleerde vorm van diabetes type 2. Gedurende 12 weken kregen ze dagelijks een voorgebakken aardappel met schil overhandigd van ongeveer 100 gram, die zo’n 20 gram koolhydraten bevatte. Deze aardappel diende als snack of bijgerecht voor de deelnemers. Ondertussen kreeg de controlegroep dagelijks een portie witte rijst met een vergelijkbaar aantal calorieën en koolhydraten. De deelnemers mochten hun aardappel op smaak brengen met kruiden, specerijen of een halve eetlepel boter, maar frituren was uit den boze.

Bemoedigende resultaten

De resultaten na de 84 gebakken aardappelen per persoon zijn bemoedigend. De deelnemers die aardappels aten, vertoonden een lichte daling van hun bloedsuikerspiegel. Ook was een afname van hun tailleomtrek te zien, een daling van hun hartslag in rust, en verbeteringen in hun lichaamssamenstelling – oftewel: de verdeling van verschillende soorten weefsel in je lichaam, zoals vetmassa, vetvrije massa, spiermassa, water en botdichtheid.

“Onze studie toont aan dat we witte aardappelen op een gezonde manier kunnen opnemen in het dieet van mensen met diabetes, vooral als vervanging van andere voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witte rijst”, maakte Akhavan duidelijk. “We hebben geen nadelige gezondheidseffecten gemeten, en een aantal cardiometabole gezondheidsvoordelen kwamen overeen met wat we van tevoren al dachten. Diabetici hoeven dus zeker niet met een grote boog om aardappels heen te lopen.”

Matigen en de juiste bereidingswijze

Net als met elk voedingsmiddel draait het bij aardappelen om matiging en de juiste bereidingswijze. “Aardappelen zijn zeer veelzijdig en passen in gerechten uit alle windstreken, maar het is belangrijk om ze onderdeel te laten zijn van een gebalanceerd dieet”, zei de voedingswetenschapper. “Als je weinig tijd hebt, maak dan een grote hoeveelheid gebakken of geroosterde aardappelen in één keer klaar. Zo heb je een voorraad voor meerdere dagen. Koken kan ook, maar het doel is om zoveel mogelijk van het kalium uit de schil te behouden. Dit gaat bij het koken helaas deels verloren.”

De kracht van de schil

Aardappels zijn een van de grootste bronnen van kalium in het westerse dieet. Een kaliumrijk dieet kan hoge bloeddruk en de ontwikkeling van diabetes tegengaan. Daarnaast bevatten de schillen van aardappels een soort vezel en resistent zetmeel dat bijdraagt aan een betere glucoseregulatie, een gezonder lipidenprofiel (vetspectrum) en een groter gevoel van verzadiging. Om al deze redenen raadde Akhavan aan om aardappels met schil te eten. Wel is het belangrijk om de ongeschilde aardappel goed schoon te poetsen voordat hij in de pan belandt.

Dus, de volgende keer dat je een banaan wilt pakken, denk dan ook eens aan de aardappel. “Veel mensen zijn verrast als ze horen dat een aardappel meer kalium bevat dan een banaan”, aldus Akhavan. “Geloof het of niet, een gebakken aardappel is een van de meest verzadigende voedingsmiddelen in het westerse dieet. Als een aardappel gebakken wordt gegeten, helpt het ons om de hele dag door een verzadigd gevoel te behouden.”

Toekomstig onderzoek

Akhavan is van plan om haar onderzoek in de komende maanden uit te breiden naar een grotere en meer diverse groep deelnemers. Ook wil ze aardappelen integreren in een Mediterraan dieet en bestuderen wat voor invloed aardappelconsumptie heeft op dieetpatronen en de daarmee samenhangende gezondheidsvoordelen.

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht